- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Vlastný kečup? Chutnejší, zdravší a bez zbytočností
Vlastný kečup? Chutnejší, zdravší a bez zbytočností

- Kusov: 3
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Kupovaný kečup možno šetrí čas, no málokedy ponúkne čisté zloženie a plnú chuť paradajok. S týmto jednoduchým domácim receptom si pripravíte kečup, ktorý si zamilujete vy aj celá rodina – bez konzervantov, s autentickou vôňou korenia a dokonale vyladenou sladkokyslou chuťou.
Suroviny
- 1 kg čerstvých paradajok
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL rastlinného oleja
- 150 g hnedého cukru
- 100 ml jablčného octu
- 1 ČL soli
- ½ ČL čierneho mletého korenia
- ½ ČL mletej rasce
- ¼ ČL škorice
- ¼ ČL mletého klinčeka
- ¼ ČL mletej sladkej papriky
Postup prípravy
1. Krok
Najprv si očistite paradajky – umyte ich, odstráňte stopky a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nasekajte nadrobno.
2. Krok
Na dne hrnca zohrejte olej. Orestujte cibuľu spolu s cesnakom, kým nebudú jemné a mierne priesvitné – dávajte pozor, aby sa nespálili.
3. Krok
K základu pridajte nakrájané paradajky a varte približne 15 až 20 minút. Následne celú zmes premiestnite do mixéra a rozmixujte dohladka – kľudne aj niekoľko minút, aby bola konzistencia jemná.
4. Krok
Rozmixovanú zmes prelejte späť do hrnca, pridajte ocot, soľ, koreniny aj papriku. Varte približne 40 minút na strednom ohni. Zmes počas varenia pravidelne miešajte, aby sa neprichytila na dne.
5. Krok
Keď začne hmota hustnúť, prisypte cukor. Množstvo môžete upraviť podľa toho, či chcete mať kečup sladší alebo pikantnejší. Varíme ďalej a za stáleho miešania necháme kečup zhustnúť na požadovanú konzistenciu.
6. Krok
Hotový kečup nalejte do čistých pohárov, pevne uzatvorte a ak chcete, sterilizujte. Takto pripravený vám vydrží aj niekoľko mesiacov – ideálny spôsob, ako zužitkovať letnú úrodu.
Ak túžite po ultra jemnom kečupe, preceďte ho ešte cez husté sitko alebo gázu. Zbavíte sa aj tých najmenších kúskov šupiek a semienok. Tento kečup je výborný k hranolkám, grilovanému mäsu či domácim hamburgerom – a čo je najlepšie, každý pohár ukrýva len to, čo tam naozaj patrí.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
8 videní