- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- polievka
- Výdatná šošovicová polievka s jemnou smotanovou príchuťou
Výdatná šošovicová polievka s jemnou smotanovou príchuťou
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 0min
Hustá polievka s chlebíkom je výborná voľba na večeru, najmä ak obsahuje aj výživné strukoviny. Klasická šošovicová polievka sa skvele hodí na rôzne príležitosti a ak ju dochutíte trochu octu a smotanou, získate jedinečnú kombináciu sladkosti a kyslosti, ktorá neomrzí.
Suroviny
- 1 šálka šošovice hnedej
- 1 stredná cibuľa
- 4 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 litre hovädzieho vývaru (alebo vody, ak nemáte vývar)
- 3 stredné zemiaky
- 150 ml smotany na šľahanie
- 2 kusy kvalitného párku
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 3 lyžice octu (8 %)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 1 lyžička soli
Postup prípravy
1. Krok
Šošovicu dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a namočte ju na minimálne 2 hodiny. Tento krok skráti dobu varenia a uľahčí trávenie.
2. Krok
Cibuľu nakrájajte na drobné kúsky a orestujte ju na oleji, kým nezmäkne a nezíska sklovitú farbu. Potom pridajte múku a nechajte ju jemne opražiť do svetlej farby, čo zaručí, že polievka bude mať tú správnu konzistenciu. Následne zalejte vývarom (alebo vodou) a dôkladne premiešajte.
3. Krok
Namočenú šošovicu sceďte a vložte do hrnca. Pridajte bobkový list, priveďte k varu a potom stlmte plameň. Povarte asi 15 minút. Medzitým ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kocky. Pridajte ich do polievky a pokračujte vo varení, kým šošovica a zemiaky nezmäknú. Tento krok by mal trvať asi 20 minút, v závislosti od typu šošovice.
4. Krok
Keď je šošovica mäkká, dochuťte polievku soľou, cukrom a podľa potreby aj octom (2-3 lyžice). Do polievky pridajte prelisovaný cesnak a šľahačku, ktorá polievku krásne zjemní a dodá jej bohatú chuť. Na záver vložte nakrájané párky, ktoré ešte chvíľu varte, aby sa prehriali.
Tento recept ponúka ideálnu rovnováhu medzi sladkou, kyslou a jemne krémovou chuťou, ktorá perfektne ladí so srdcom polievky – šošovicou a zemiakmi. Podávaná s kúsok čerstvého chleba je skutočne neodolateľná!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
19 videní