Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vynikajúca vianočka

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Vynikajúca vianočka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vynikajúca vianočka Foto: www.shutterstock.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 60min
  • Varenie: 40min
  • Hotové Za: 0min

Vianočka je tradičným symbolom Vianoc, ktorý patrí k nezameniteľným pochúťkam tohto sviatočného obdobia. Najlepšie je ju podávať s maslom, marmeládou alebo medom, sprevádzanou šálkou dobrej kávy. Pokiaľ ju ešte nemáte vyskúšanú, určite by ste mali – jej chuť je jednoducho vynikajúca.

reklama:

Suroviny

  • 500 g hladkej múky (môže byť kombinovaná s polohrubou)
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vrecko domáceho vanilkového cukru
  • Kúsok citrónovej kôry
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1-2 lyžice rumu
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • Hrozienka namočené v rume (alebo môžete použiť brusnice)
  • 2 vajcia (alebo iba žĺtky)
  • 1 vajíčko na potretie
  • Mandle na ozdobu
  • Maslo na potretie plechu
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Príprava cesta: Preosejte múku do väčšej misy. Pridajte oba cukry, citrónovú kôru, soľ a sušené droždie. V samostatnej nádobe ohrejte smotanu, aby bola teplá, ale nie horúca. V teplej smotane rozšľahajte vajcia a rum. Túto zmes následne prilejte do múky a zarobte cesto, ktoré by malo byť hladké a vláčne.

2. Krok

Vytváranie kysnutého cesta: Do pripraveného cesta pridajte hrozienka (alebo brusnice) a dôkladne ich zapracujte. Cesto dajte na teplé miesto a nechajte ho kysnúť. Počas kysnutia cesto aspoň dvakrát prepracujte.

3. Krok

Tvarovanie vianočky: Akonáhle cesto vykyslo, rozdeľte ho na niekoľko častí a vytvarujte z nich valčeky. Vianočku spleťte podľa svojich zvyklostí, napríklad pomocou šesť prameňov.

4. Krok

Pečenie: Plech vyložte papierom na pečenie a potrite ho maslom. Na plech položte pripravenú vianočku a nechajte ju ešte 15 minút kysnúť. Potom ju potrite rozšľahaným vajíčkom a ozdobte mandľami. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C. Na začiatku môžete teplotu mierne zvýšiť, aby sa vianočka krásne zafarbila. Upečenosť skontrolujte špajdľou – keď je suchá, vianočka je hotová. Ak začne tmavnúť, ale ešte nie je dostatočne prepečená, zakryte ju papierom na pečenie, aby sa nespálila.

reklama:

Tento recept na vianočku vám prinesie vôňu Vianoc do každej domácnosti a určite poteší každého, kto si ju dá. Upečte ju podľa nášho návodu a užite si kúzlo vianočného obdobia!

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

14 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.