Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Vynikajúca vianočka

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Vynikajúca vianočka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vynikajúca vianočka Foto: www.shutterstock.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 60min
  • Varenie: 40min
  • Hotové Za: 0min

Vianočka je tradičným symbolom Vianoc, ktorý patrí k nezameniteľným pochúťkam tohto sviatočného obdobia. Najlepšie je ju podávať s maslom, marmeládou alebo medom, sprevádzanou šálkou dobrej kávy. Pokiaľ ju ešte nemáte vyskúšanú, určite by ste mali – jej chuť je jednoducho vynikajúca.

reklama:

Suroviny

  • 500 g hladkej múky (môže byť kombinovaná s polohrubou)
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vrecko domáceho vanilkového cukru
  • Kúsok citrónovej kôry
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1-2 lyžice rumu
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • Hrozienka namočené v rume (alebo môžete použiť brusnice)
  • 2 vajcia (alebo iba žĺtky)
  • 1 vajíčko na potretie
  • Mandle na ozdobu
  • Maslo na potretie plechu
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Príprava cesta: Preosejte múku do väčšej misy. Pridajte oba cukry, citrónovú kôru, soľ a sušené droždie. V samostatnej nádobe ohrejte smotanu, aby bola teplá, ale nie horúca. V teplej smotane rozšľahajte vajcia a rum. Túto zmes následne prilejte do múky a zarobte cesto, ktoré by malo byť hladké a vláčne.

2. Krok

Vytváranie kysnutého cesta: Do pripraveného cesta pridajte hrozienka (alebo brusnice) a dôkladne ich zapracujte. Cesto dajte na teplé miesto a nechajte ho kysnúť. Počas kysnutia cesto aspoň dvakrát prepracujte.

3. Krok

Tvarovanie vianočky: Akonáhle cesto vykyslo, rozdeľte ho na niekoľko častí a vytvarujte z nich valčeky. Vianočku spleťte podľa svojich zvyklostí, napríklad pomocou šesť prameňov.

4. Krok

Pečenie: Plech vyložte papierom na pečenie a potrite ho maslom. Na plech položte pripravenú vianočku a nechajte ju ešte 15 minút kysnúť. Potom ju potrite rozšľahaným vajíčkom a ozdobte mandľami. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C. Na začiatku môžete teplotu mierne zvýšiť, aby sa vianočka krásne zafarbila. Upečenosť skontrolujte špajdľou – keď je suchá, vianočka je hotová. Ak začne tmavnúť, ale ešte nie je dostatočne prepečená, zakryte ju papierom na pečenie, aby sa nespálila.

reklama:

Tento recept na vianočku vám prinesie vôňu Vianoc do každej domácnosti a určite poteší každého, kto si ju dá. Upečte ju podľa nášho návodu a užite si kúzlo vianočného obdobia!

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

112 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.