- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Zákusok Kilimandžáro
Zákusok Kilimandžáro
- Kusov: 1
- Porcií: 18
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- 4 vajcia
- štipka soli
- 2/3 šálky práškového cukru
- 2/3 šálky polohrubej múky
- 1,5 lyžice kakaa
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice vody
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- Jablková vrstva:
- 1 - 1,5 kg jabĺk
- 2 citrónové želé
- 1 lyžica masla
- Pudingová vrstva:
- 500 ml mlieka
- 1/2 šálky cukru
- 2 žĺtky
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice škrobu (gustin, zlatý klas)
- 200 g masla
- Čokoládová poleva:
- 100 g horkej čokolády
- 2 lyžice vody
- 1 lyžička masla
- kokos na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny.Potom pridáme olej a vodu za stáleho šľahania.V samostatnej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, štipku soli,a kakao.Primiešame múčnu zmes k vajíčkovej a miešame už len vareškou alebo stierkou v jednom smere.
2. Krok
Cesto vylejeme na plech vyložený s papierom na pečenie (24 x 28) a pečieme asi 30 minút vo vyhriatej rúre na 180°C.Po upečení vypnite rúru a otvorte dvierka a nechajte piškótu chvíľu ešte v rúre..Potom ju vyberte a úplne nechajte vychladnúť.Po vychladnutí ju prerežte na dve časti vodorovne.
3. Krok
jablkovú vrstvu si pripravíme tak, že najskôr jablká ošúpeme a potom ich na hrubom strúhadle postrúhame.Do hrnca si dáme roztopiť maslo a nastrúhané jablká na masle podusíme do mäkka.Potom pridáme podľa návodu citrónové želé poriadne premiešame a podľa potreby povaríme.Necháme vychladnúť.
4. Krok
Pudingový krém.. Odoberieme si trochu mlieka a vymiešame v ňom žĺtka, škrob a múku.ostatné mlieko dáme variť spolu s cukrom.Keď sa mlieko rozvarí odstavíme ho, primiešame žĺtkovo múčnu zmes a znovu dáme na oheň.Prevaríme aby sa stratila chuť múky a škrobu (asi 5 minút) potom odstavíme a necháme vychladnúť.keď je puding studený, vymiešame si v samostatnej miske maslo , a po lyžiciach za stáleho šľahania k nemu primiešame puding.Vznikne nám hladký nadýchaný krém..
5. Krok
Čokoládovú polevu si pripravíme vo vodnom kúpeli vymiešaním všetkých surovín dohladka.
6. Krok
Zákusok vrstvíme tak, že na jednu časť čokoládovej piskóty najskôr natrieme jablkové želé, Necháme zatuhnúť a potom natrieme pudingový krém.Krém prikryjeme druhou časťou čokoládovej piškóty.Vrch zákuska prelejeme čokoládovou polevou a posypmeme kokosovými vločkami..
7. Krok
Dáme do chladničky poriadne zatuhnúť najlepšie na noc, a potom nakrájame na porcie..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1421 videní