- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Zákusok s karamelovým krémom
Zákusok s karamelovým krémom
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- Cesto:
- 4 bielka
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 25 g hrubej múky
- štipka soli
- Krém:
- 4 žĺtka
- 400 ml Kondenzovaného mlieka (salka)
- štipka soli
- 100 g cukru
- 40 g hladkej múky
- 200 ml kyslej pochúťkovej smotany
- 1 lyžička želatíny
- 20 ml vody
- Sušienková vrstva:
- 12 ks maslových sušienok
- Mlieko na namáčanie sušienok podľa potreby..
- Poleva:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 100 g čokolády
- Na zdobenie:
- Mleté alebo nasekané opražené vlašské orechy
Postup prípravy
1. Krok
Oddelíme si najskôr vajcia..Zvlášť si dáme bielka a zvlášť žĺtka.Z bielok vyšľaháme tuhú penu, pridáme aj štipku soli nech sa dobre vyšľahá..Potom postupne k nim pridávame cukor.Vymiešame tuhý sneh.Jemne vmiešame do snehu mleté orechy a múku.Najlepšie tak urobíte ak použijete drevenú varechu alebo stierku.
2. Krok
Pripravíme si plech menší 23 x 23 cca a vyložíme ho s papierom na pečenie..Nalejeme cesto a zarovnáme ho..Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme cca 30 minút..Potom vyberieme a necháme vychladnúť..
3. Krok
Po vychladnutí vyklopíme a odstránime papier..Plát vložíme nazad na plech .
4. Krok
Krém si pripravíme tak , že 50 g cukru určeného na krém si v hrnci skaramelizujeme..Potom prilievame kondenzované mlieko a za stáleho miešania privedieme k varu.Dávajte si pozor bude to bublať..Keď sa všetko prepojí na nízkom plameni získate hladkú hmotu..Odstavíte..
5. Krok
Vyšľaháte si žĺtka so zbytkom cukru do bielej peny .Potom vmiešame k tejto zmesi hladkú múku..Karamelovú zmes dáme opäť na nízky plameň a vmiešame žĺtkovú zmes a za stáleho miešania prevaríme.Miešajte intenzívne aby sa žĺtka nezrazili..Potom odstavíme a prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť..najlepšie je keď si krém pripravíte deň vopred a pred tým ako vmiešate kyslú smotanu bude všetko poriadne vychladnuté..
6. Krok
Potom už len do krému zašľaháme kyslú smotanu .V troche vody rozpustíme želatínu a necháme ju napučať..Potom zahrejeme cca na 60 °C a odstavíme Keď želatína mierne vychladne vmiešame ju do krému..Krém nanesieme na orechový plát..
7. Krok
Sušienky pokropíme mliekom a ukladáme ich na krém..Ak máte radi, môžete použiť namiesto mlieka kávu..
8. Krok
čokoládovú glazúru si pripravíme zahriatím smotany na šľahanie a pridáme k nej nalámanú čokoládu..Odstavíme počkáme 2 minúty a poriadne do hladka rozmiešame..Prelejeme zákusok a zahladíme.
9. Krok
Vlašské orechy nasekáme opražíme ich na suchej panvici so štipkou soli a roztrúsime po ešte teplej čokoládovej poleve..Takto necháme zatuhnúť.Najlepšie pár hodín..Nakrájame na porcie nožom namočeným v teplej vode..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1117 videní