- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Zapečené zemiaky s chorizom a syrom
Zapečené zemiaky s chorizom a syrom
- Porcií: 3
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 0min
Niektoré jedlá jednoducho nikdy nevyjdú z módy – a plnené zemiaky patria presne medzi ne. Ich zlatistá šupka ukrýva jemnú, voňavú náplň, ktorá spája pikantné chorizo, roztopený syr, sladkastú šalotku a ľahký dotyk bieleho vína. Výsledkom je jedlo, ktoré vonia po domácom varení, no chutí ako z reštaurácie.
Tieto zemiakové lodičky sú ideálne, keď máš chuť na niečo sýte, ale nechceš tráviť celý deň pri sporáku.
Suroviny
- 9 stredne veľkých zemiakov
- 1 väčšiu šalotku
- trochu bravčovej masti alebo oleja
- 50 g kvalitného choriza
- 1 a ½ lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 80 g tvrdého syra (napr. eidam, čedar či gouda)
- 2 lyžice bieleho vína
- soľ podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Rúru predhrej na 180 °C. Zemiaky dôkladne umy a nechaj ich v šupke. Rozlož ich na plech vystlaný papierom na pečenie a peč 40 až 45 minút, kým nezmäknú.
2. Krok
Upečené zemiaky nechaj pár minút vychladnúť. Potom ich pozdĺžne rozkroj a opatrne vydlab časť vnútra – vzniknú malé zemiakové „misky“.
3. Krok
Šalotku nasekaj nadrobno, chorizo nakrájaj na tenké pásiky. Na panvici rozohrej trochu masti alebo oleja a šalotku zľahka orestuj do sklovita. V miske zmiešaj chorizo, nastrúhaný syr, vydlabanú časť zemiakov, orestovanú šalotku, petržlenovú vňať a víno. Dochut’ štipkou soli a všetko premiešaj.
4. Krok
Rúru rozohrej na 250 °C. Zemiakové lodičky naplň pripravenou zmesou a vlož ich späť do rúry na 10 minút – kým povrch nezíska krásnu zlatistú farbu.
5. Krok
Ak máš rád výraznejšie chute, pridaj do zmesi trochu údenej papriky, pár kvapiek citrónovej šťavy alebo trochu strúhaného parmezánu navrch pred zapekaním.
Na povrchu krásne chrumkavé, vo vnútri mäkké a plné chuti. Tieto plnené zemiaky si zamiluješ ako samostatné jedlo alebo ako zaujímavú prílohu k mäsu.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
11 videní