- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- lasagne
- Zapekané lasagne s paradajkami, ricottou a šunkou
Zapekané lasagne s paradajkami, ricottou a šunkou

- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Ak hľadáte chutný a zároveň svieži recept vhodný na spoločný obed či večeru s blízkymi, tieto lasagne budú tou správnou voľbou. Kombinácia jemnej ricotty, šťavnatej šunky a výraznej paradajkovej omáčky vytvára harmonické spojenie chutí, ktoré poteší každého pri stole.
Suroviny
- Na paradajkovú omáčku:
- 500 g zrelých, šťavnatých paradajok (nemusí byť mäsitý typ)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Trochu svetlého vínneho octu (na vyváženie chuti)
- Ostatné suroviny:
- 2 PL olivového oleja (na vymastenie formy)
- 400 g ricotty
- 2 žĺtky
- Soľ a korenie (podľa potreby)
- Čerstvá bazalka – asi 5 vetvičiek
- 16 plátkov cestovín na lasagne
- 150 g kvalitnej šunky nakrájanej na plátky
- 4 väčšie paradajky (zrelé)
- 125 g syra na strúhanie (napr. tvrdý syr typu parmezán)
Postup prípravy
1. Krok
Paradajky umyjeme a narežeme do kríža na šupke. Vložíme ich do misky a zalejeme vriacou vodou, necháme postáť asi dve minúty. Potom ich schladíme v studenej vode a ošúpeme.
2. Krok
Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a necháme ju speniť. Keď začne byť priesvitná, primiešame nasekaný cesnak a krátko ho orestujeme. Ošúpané paradajky nakrájame a pridáme k cibuli s cesnakom. Zmes necháme variť na nízkom plameni približne 30 minút, občas premiešame.
3. Krok
Uvarenú paradajkovú zmes rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko, aby sme získali jemnú omáčku bez šupiek a semienok. Dochutíme ju soľou, korením a pár kvapkami vínneho octu. Necháme vychladnúť.
4. Krok
Ricottu vymiešame so žĺtkami, osolíme a okoreníme. Bazalku umyjeme, väčšie listy nasekáme, pár menších si necháme bokom na ozdobu.
5. Krok
Rúru predhrejeme na 180 °C. Zapekaciu misu jemne potrieme olivovým olejom. Na dno uložíme prvú vrstvu cestovín (4 plátky), ktoré potrieme trochou paradajkovej omáčky. Na to rozložíme polovicu šunky, navrstvíme polovicu ricotty a posypeme nasekanou bazalkou.
6. Krok
Pridáme druhú vrstvu cestovín, opäť potrieme omáčkou, navrstvíme zvyšnú ricottu a ďalšiu časť bazalky. Prikryjeme treťou vrstvou lasagní.
7. Krok
Navrch rovnomerne rozotrieme zvyšnú paradajkovú omáčku, poukladáme na plátky nakrájané paradajky, ochutíme soľou, korením a posypeme nastrúhaným syrom.
8. Krok
Pečieme v predhriatej rúre zhruba 40 minút, kým povrch získa zlatistú farbu a syr sa pekne zapečie.
Podávajte ozdobené čerstvou bazalkou a doplňte pohárom ľahkého bieleho vína. Tieto lasagne chutia výborne aj na druhý deň po odležaní.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
6 videní