- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zemiaky
- Zapekané zemiaky so slaninou a syrom
Zapekané zemiaky so slaninou a syrom
- Kusov: 1
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 1 kápia
- 1 kg zemiakov
- 1 cuketa
- 4 paradajky
- 6 vajec
- 6 plátkov slaniny
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- olej
- Omáčka:
- 1 cibuľa
- 100 g tvrdého syra
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica masla
- soľ a mleté čierne korenie
- 2 lyžice hladkej múky
Postup prípravy
1. Krok
Ošúpané zemiaky nakrájajte na kolieska hrubé asi 3 mm. Ak chcete, povarte ich v osolenej vode asi 3-4 minúty a potom ich vyberte na papierové utierky dierovanou lyžicou, aby absorbovali prebytočnú vlhkosť. ale nemusíte..
2. Krok
Cuketu opláchneme, osušíme papierovými utierkami a tiež nakrájame na plátky hrubé asi 3 až 5 mm. Ak máte mladú cuketu, šupku nemusíte olupovať. Zrelé cukety olúpeme, prekrojíme na polovice, zbavíme jadierok a nakrájame na pol krúžky.
3. Krok
Papriku prekrojíme na polovicu, zbavíme jadierok. Papriku nakrájajte na pásiky, ale môžete aj na väčšie kúsky.
4. Krok
Prúžky slaniny prekrojte na polovicu a zľahka opečte na suchej panvici z oboch strán, kým nezhnednú.
5. Krok
Ako urobiť syrovú omáčku? Pripravte si potrebné ingrediencie. Cibuľu ošúpeme a opláchneme pod studenou vodou. Nakrájajte na malé kocky. Na panvici rozpálime maslo a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu do sklovita .
6. Krok
Cibuľu posypeme múkou a premiešame. Zalejeme smotanou, pridáme strúhaný syr. Varte na miernom ohni za stáleho miešania asi 5 minút do zhustnutia. Nakoniec dochutíme soľou a korením podľa chuti.
7. Krok
Zapekaciu misu vymastíme rastlinným olejom. Plátky zemiakov, slaninu a cuketu poukladáme do jednej vrstvy, navrch rozložíme papriku. Ďalší variant. Ak je to žiaduce, položte zeleninu na okraj a striedajte sa navzájom. Navrch rozložíme slaninu a papriku. BOSORKA príchuť do jedálriáni nemusia vôbec pridávať slaninu.
8. Krok
Všetkou zeleninou a slaninou zalejeme pripravenou smotanovo a syrovou omáčkou.
9. Krok
Formu zakryte alobalom a pošlite do rúry predhriatej na 170°C. Pečte 45-50 minút. Podľa rúry zvoľte presný čas a teplotu pečenia.
10. Krok
Ponúknem vynikajúcu možnosť podávania takéhoto zeleninového kastróla. Kým sa pečie, pripravte omeletu. Za týmto účelom vidličkou, soľou a korením mierne vyšľahajte 2-3 vajcia. Na panvici zohrejte rastlinný olej. Zalejeme vaječnou zmesou a opražíme do zlatista z oboch strán ..Omeletu položte na pripravený kastról a ozdobte plátkami čerstvých paradajok.
Tento kastról so syrovou omáčkou je možné pripraviť iba zo zemiakov bez pridania cukety a papriky. A naopak, sadu zeleniny je možné zmeniť podľa vášho uváženia. Napríklad pridajte baklažán alebo karfiol, zelenú fazuľku, zelený hrášok.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
524 videní