- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- sterilizujeme
- Zavárané uhorky chrumkavé v sladkokyslom náleve
Zavárané uhorky chrumkavé v sladkokyslom náleve
- Kusov: 7
- Porcií: 7
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 5min
- Hotové Za: 25min
Suroviny
- 3,30 kg menších uhoriek nakladačiek (5 - 10 cm)
- 1 ks Zeko alebo Deko
- 0,5 litra octu
- 1 menšia šálka cukru (150 g) podľa chuti môžete pridať
- 2 litre vody
- na dochutenie: kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferónky, podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Najprv si pripravíme nálev. Do vody pridáme všetky ostatné suroviny a necháme povariť 5 minút. Nálev necháme vychladnúť. Potrvá to dlhšie, samozrejme, záleží od množstva nakladaných uhoriek. Uhorky dôkladne umyjeme v dostatočnom množstve vody, aj na 3 krát, záleží od ich znečistenia (môžeme použiť aj novú kefku), stopky odstránime. Potom ich osušíme. Poháre na zaváranie umyjeme, viečka sterilizujeme a to tak, že ich povaríme 15 minút vo vriacej vode. Následne osušíme.
2. Krok
Pripravíme si suroviny na dochutenie, kôpor, cibuľu a mrkvu krájame na kolieska, celý cesnak, feferónky. Ukladanie uhoriek. Do čistého pohára ukladáme uhorky, odspodu tie väčšie a postupne menšie. Snažíme sa čo najlepšie využiť priestor. Vkladáme ich na stojato, prípadne aj vodorovne, záleží to od voľného priestoru. Medzi uhorky pridáme podľa chuti kôpor, cibuľu, mrkvu, cesnak, feferónky. Niekde pridávajú aj zelerovú vňať, hroznový list, zázvor, ale aj ďalšie koreniny. Iný kraj, iná chuť a zvyky.
3. Krok
Do pohárov s uhorkami pomaly nalievame nálev, ktorý by mal siahať 5-10 mm pod okraj. Uhorky by mali byť ponorené a nepretŕčať. Hrdlo pohára dôkladne poutierame čistou utierkou a pohár dôkladne uzavrieme sterilizovaným suchým viečkom. Ak máme štrubovacie poháre, stačí ich pevne zatiahnuť, keď sme zvolili zatláčacie viečka, potrebujeme ich uzavrieť špeciálnou hlavou.
4. Krok
Do väčšieho hrnca vkladáme poháre rovnakej veľkosti. Dolejeme studenú vodu, ktorá by mala siahať do 2/3 pohárov. Necháme priviesť do varu, od toho času povaríme 2-3 minúty a ihneď vyberáme. Potrebujeme docieliť ukončenie zavárania, aby uhorky ostali pekne zelené a chrumkavé. Pomôžeme si aj tak, že poháre vložíme do iného hrnca, do ktorého postupne dolievame studenú vodu.
5. Krok
Takto ochladené poháre s uhorkami poutierame a preložíme ich dnom hore na podložku. Prikryjeme utierkou, alebo aj dekou. Necháme úplne vychladiť. Viečka by mali byť pritiahnuté, ale, ak by sa stalo, že veľmi nepriľnulo, uložte zavarené uhorky do chladničky a potom ich po mesiaci skonzumujte. Sterilizované poháre skladujeme na tmavom a chladnom mieste, aby uhorky nestratili na farbe.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1560 videní