- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Závin s makom alebo orechami
Závin s makom alebo orechami
- Kusov: 2
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 3:20 hod
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 3:40 hod
Suroviny
- 450 g hladkej múky
- 185 g masla
- 50 g práškového cukru
- štipka soli
- 7 g sušených kvasníc
- 1 žĺtok
- 150 ml mlieka
- Maková plnka:
- 200 g mletého maku
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml mlieka
- Orechová plnka:
- 200 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml mlieka
- 1 vajce na potretie
Postup prípravy
1. Krok
Pripravíme si plnku...Mak zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom a zalejeme horúcim mliekom..Necháme postáť..To isté urobíme s orechmi..Pokiaľ použijeme lieskové je dobré ich trochu opražiť.
2. Krok
Cesto si zarobíme tak, že zmiešame múku s kvasnicami a s cukrom, pridáme štipku soli,nakrájané maslo žĺtok a mlieko..Všetko premiesime. Vznikne nám mäkké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti.Zabalíme cesto do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 30 minút odpočívať.
3. Krok
oddýchnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na veľkosť obdĺžnika s hrúbkou 3 mm.Okraje cesta zrežte do roviny.
4. Krok
Na cesto naneste plnku..Na jedno makovú a na druhé orechovú..Nechoďte s plnkou až ku okrajom.Najskôr preložte okraje dovnútra z bokou cesta a potom zviňte do závinu.Cesto preneste na plech s papierom na pečenie a popichajte vidličkou.
5. Krok
Potrite vyšľahaným žĺtkom a nechajte ešte 45 minút na plechu odpočívať.Žĺtok by mal na ceste zaschnúť.
6. Krok
Teraz si vyšľahajte vidličkou bielok a potrite cez zaschnutý žĺtok vyšľahaný bielok..cesto zas nechajte odpočívať najmenej 1,5 hodiny alebo počas noci.
7. Krok
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C 20 - 30 minút do zlatista.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2076 videní