- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- nápoj
- Želé z bazového kvetu
Želé z bazového kvetu
- Kusov: 6
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 30min
Suroviny
- 2 litre jablkového džúsu
- 16 bazových okvetí
- 2 citróny
- 1 kg želírovacieho cukru 2: 1
Postup prípravy
1. Krok
Ak chcete vyrobiť želé z bazových kvetov, najskôr dôkladne očistite bazové kvety a vložte ich do misy. Potom zalejeme jablkovou šťavou a prikryté necháme 24 hodín v chladničke. Počas tejto doby jemne premiešajte.
2. Krok
Potom sito vysteľte čistou gázou a zaveste nad hrniec. Obsah misky vylejte do sitka a nechajte dobre odkvapkať. Do odloženej tekutiny vmiešame citrónovú šťavu a konzervačný cukor.
3. Krok
Teraz priveďte tekutinu z bazových kvetov do varu na strednom ohni a potom nechajte 4 minúty povariť. Horúcu zmes želé ihneď nalejte do čistých pohárov so skrutkovacím uzáverom, pevne uzavrite a na 5 minút otočte dole dnom. Potom znova otočte a nechajte želé vychladnúť.
Bazové kvety neumývajte, inak sa stratí peľ a tým aj vôňa. Odumreté kvety a stonky je lepšie opatrne vyklepať a odstrániť.
Kým sa želé varí, vložte malý tanier do mrazničky. Potom navrch položte malú lyžičku želé, počkajte minútu a potiahnite prstom cez želé. Ak zostane „cesta“, želé z bazových kvetov je hotové. Ak sa zatvorí, nechajte želé pokračovať vo varení ešte 1-2 minúty.
Zaváracie poháre naplňte najlepšie vriacou horúcou vodou, nechajte chvíľu postáť a potom vodu vylejte. Na odkvapkanie položte poháre otvorom nadol na čistú kuchynskú utierku.
Želé z bazového kvetu chutí veľmi dobre ako nátierka a pri skladovaní na chladnom a tmavom mieste vydrží približne 6-8 mesiacov.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
119 videní