- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- vegan
- Zemiaková kaša s hubami a so syrom
Zemiaková kaša s hubami a so syrom

- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 5min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 35min
Suroviny
- 700 g ošúpaných zemiakov
- 250 g šampiňónov
- 70 g cibule
- 60 ml oleja
- 3 štipky muškátového orieška
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
- jarná cibuľka na dozdobenie
Postup prípravy
1. Krok
Zemiaky nakrájajte na stredne veľké plátky a vložte do hrnca. Zemiaky zalejte čistou studenou vodou. Dajte ich na oheň a priveďte do varu. Potom znížte plameň, hrniec prikryte pokrievkou a zemiaky varte asi 30 minút, kým nezmäknú. Presný čas varenia závisí od druhu zemiakov, ale pri zemiakovej kaši je lepšie zemiaky rozvariť ako podvariť. Zemiaky osolíme 10 minút pred koncom varenia.
2. Krok
Kým sa zemiaky varia, ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na malé kocky. Huby rýchlo umyte a dôkladne osušte. Odstráňte kožu z klobúkov húb a očistite všetky nečistoty zo stoniek. Huby nakrájame na stredne veľké plátky.
3. Krok
Na panvici zohrejte slnečnicový olej a 2 minúty opečte cibuľu. Pridajte huby k cibuli. Cibuľu a šampiňóny restujte na vysokej teplote za častého miešania asi 5 minút. Najprv by huby mali pustiť šťavu, potom krásne zhnednúť. Počas smaženia k hubám a cibuli pridáme soľ, korenie a mletý alebo nastrúhaný muškátový oriešok.
4. Krok
Zemiaky sú uvarené. Plátky uvarených zemiakov sa pri stlačení lyžicou ľahko dajú spučiť. . Zemiaky sceďte. Všetok vývar nevylievajte, asi 200 ml nalejte do samostatnej nádoby – budeme ho potrebovať, aby pyré dostalo požadovanú konzistenciu.
5. Krok
Plátky zemiakov dôkladne roztlačte mačkadlom. Zemiakový vývar nalejeme do zemiakovej kaše. Miešajte, kým nebude pyré hladké. Obsah panvice – šampiňóny, cibuľu a olej, na ktorom sa opražili – pridáme k zemiakovej kaši. Do kaše vmiešame huby a cibuľu.
6. Krok
Hubové pyré podávame ako prílohu alebo ako samostatné jedlo počas pôstu. Pri podávaní môžete pyré posypať hubami s bylinkami, obzvlášť dobre chutí so zelenou cibuľkou.
7. Krok
Pyré je chutné, jemné, aromatické a zároveň sa pripravuje bez mlieka a masla.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
16 videní