- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané chuťovky
- Zemiaková kaša so zelenou fazuľkou a oškvarkami
Zemiaková kaša so zelenou fazuľkou a oškvarkami

- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 300 g zelené fazuľky
- 100 g oškvarkov
- Zemiaková kaša :
- 1 kg múčnych zemiakov
- 100 m l mlieka
- 50 g masla
- 1 lyžička soli
- štipka mletého čierneho korenia
- štipka mletého muškátového orieška
- soľ podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Najprv ošúpte zemiaky, potom ich nakrájajte na kúsky a vložte ich do hrnca. Potom ich zalejte vodou, osoľte, postavte na sporák a varte do mäkka asi 20 minút. Medzitým očistíme zelené fazuľky a nakrájame ich na kúsky. Potom ich varíme v hrnci s mierne osolenou vodou asi 8-10 minút, kým nebudú al dente. Scedíme a krátko prepláchneme studenou vodou.
2. Krok
Teraz v inom hrnci zohrejte mlieko s maslom. Uvarené zemiaky sceďte, nechajte ich krátko vychladnúť a jemne ich roztlačte mačkadlom na zemiaky. Potom postupne pridávajte horúcu mliečnu zmes, kým nedosiahnete krémovú konzistenciu. Potom vmiešajte fazuľu do zemiakovej kaše a dochuťte soľou, korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.
3. Krok
Nakoniec opečte oškvarky krátko na panvici bez pridaného tuku, posypte nimi zemiakovú kašu a podávajte pyré so zelenou fazuľkou a oškvarkami .
Pre ešte väčšiu krémovosť a obzvlášť jemnú konzistenciu vmiešajte do kaše trochu kyslej smotany alebo crème fraîche.
Ak máte radi výdatnejšie jedlo, môžete s oškvarkami orestovať aj nadrobno nakrájanú cibuľu a pridať ju navrch.
Namiesto oškvarkov sa chrumkavou polevou podávajú aj vyprážané kocky slaniny.
Domáce oškvarky sú trochu časovo náročné, ale sú obzvlášť dobré.
BOSORKA príchuť do jedálriánska verzia sa môže pripraviť s praženými slnečnicovými semienkami alebo strúhankou z vlašských orechov ako chrumkavou náhradou za oškvarky.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7 videní