- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zeleninové jedlá
- Zemiakové gule
Zemiakové gule
- Kusov: 30
- Porcií: 5
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 30min
Suroviny
- 650 g zemiakov
- 150 ml kyslej smotany
- 100 g strúhanky
- 1 vajce
- 5 plátkov údenej slaniny
- petržlenová vňať
- olej na vysmážanie
Postup prípravy
1. Krok
Zemiaky ošúpeme a uvaríme do mäkka. Roztlačte ich na hladké pyré a ochlaďte na izbovú teplotu. Do zemiakovej kaše pridáme kyslú smotanu, strúhanku a vajíčko. Miešajte, kým sa ingrediencie úplne nespoja. Slaninu opečieme do chrumkava a vychladíme. Nasekajte ju veľmi jemne a pridajte do zemiakovej hmoty. Petržlenovú vňať nasekáme veľmi nadrobno a pridáme j do pyré. Všetko dôkladne premiešame.
2. Krok
Z hmoty tvarujte guľky s priemerom cca 5 cm. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie asi na 1 hodinu odpočívať.. Vo veľkom hrnci alebo fritéze rozohrejeme olej na 180°C. Tuk by mal byť vysoký aspoň 5 cm. Zemiakové guľky smažíme v dávkach, cca 3-4 kusy 1-2 minúty z každej strany, kým pekne nezhnednú. Guľôčky vyberieme z oleja a poukladáme na papierovú utierku, aby sa uvoľnil prebytočný tuk. Občerstvenie podávajte teplé, s pridaním vašich obľúbených dipov alebo omáčok.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
260 videní