- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané chuťovky
- Zemiakové pagáčiky
Zemiakové pagáčiky
- Kusov: 30
- Porcií: 5
- Čas Prípravy: 1:20 hod
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:50 hod
Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 150 g kyslej smotany
- 3 žĺtky
- 1 kvasnice (40 g)
- 1 lyžica cukru
- 2 dl mlieka
- 2 lyžičky soli
- 200 g rozpusteného masla
- 6 stredne veľkých zemiakov
- Na potretie :
- 1 žĺtok
- semienka, rasca alebo hrubá soľ
Postup prípravy
1. Krok
Zemiaky uvaríme v šupke..Potom ich očistíme necháme vychladnúť a pomelieme alebo nastrúhame na jemnom strúhadle.Pridáme k nim trochu rozpusteného masla a polovicu soli.
2. Krok
Dáme si do vlažného mlieka kvasnice pridáme lyžicu cukru a necháme ich napučať..
3. Krok
Do misky si preosejeme múku, pridáme zostávajúcu soľ.Prilejeme nakysnuté kvasnice , pridáme žĺtky a , kyslú smotanu.Všetko premiesime a pridáme rozpustené maslo.
4. Krok
Cesto preložíme na pracovnú dosku, mierne ho vyvaľkáme do obdĺžnika a navrstvíme zemiakovú hmotu..Poprekladáme cesto, a prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť..
5. Krok
Asi p 40 minútach vyvaľkáme znovu do obdĺžnika (teraz trochu na tenšie,) a poprekladáme ..Toto opakujeme ešte 3 x po 20 minútach.
6. Krok
Nakoniec keď cesto vyvaľkáme posledný krát na hrúbku 1,5 cm, okrúhlym vykrajovátkom, alebo menším pohárikom vykrajujeme pagáčiky.
7. Krok
Pagáče ukladáme na plech vyložený s papierom na pečenie.. Každý na povrchu narežeme na mriežku.. Necháme ešte 10 minút podkysnúť, potrieme rozšľahaným žĺtkom v troche mlieka a posypeme podľa chuti semienkami.Môžete aj mierne prisoliť..
8. Krok
Pečieme pri teplote 190°C asi 25 - 30 minút do zlatista.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2409 videní