Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zemiakové placky ako od babičky

Kuchyňa:
reklama:
Zemiakové placky ako od babičky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zemiakové placky ako od babičky Foto: depositphotos.com
  • Porcií: 4
  • Čas Prípravy: 15min
  • Varenie: 20min
  • Hotové Za: 35min

Kto by nemal rád zemiakové placky, najmä tie od babičky? Aj keď nikto presne nevie, čo robí ich chuť tak výnimočnú, je jasné, že babičkine zemiakové placky sú jednoducho najlepšie. Pomery ingrediencií totiž babička vždy odhadovala podľa vlastného uváženia.

reklama:

Suroviny

  • 1 kg zemiakov
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžica majoránky
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 2 vrchovaté lyžice masti
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Príprava zemiakov: Olúpané zemiaky postrúhajte. Môžete ich nastrúhať najemno pre jemnejšiu štruktúru, nahrubo pre chrumkavejší variant, alebo skombinovať obe možnosti. Niektoré recepty odporúčajú spariť zemiaky horúcim mliekom, aby nezhnedli. Ak máte zemiaky veľmi šťavnaté, zlejte prebytočnú tekutinu.

2. Krok

Cesnak: Cesnak môžete nastrúhať na jemnom strúhadle spolu so zemiakmi, čím ušetríte riad, alebo ho pridať prelisovaný.

3. Krok

Vajcia a múka: Vložte dve až tri vajcia. Potom vmiešajte hladkú múku, kým nevznikne husté cesto. My sme použili asi 100 gramov, ale môžete pridať viac múky, čo spôsobí, že zemiakové placky budú menej chrumkavé, ale lepšie sa spoja. Zahustenie môžete tiež vykonať strúhankou alebo polohrubou múkou.

4. Krok

Dochutenie: Do cesta pridajte dostatok soli, zemiaky si ju žiadajú, pokojne lyžičku. Majorán je zásadný, teda asi lyžice. Čo sa týka rasce, názory sa rôznia – niektorí ho majú radi, iní ho vynechávajú. My sme zvolili pol lyžičky.

5. Krok

Vyprážanie: Na veľkej panvici rozohrejte dostatočné množstvo tuku. Tradične sa používa masť, ale tiež môžete zemiakové placky smažiť na oleji.

6. Krok

Tvarovanie a vyprážanie: Z cesta formujte placky silné asi pol centimetra a smažte ich pomaly z oboch strán dozlatista. Nechajte odkvapkať na papierových utierkach a podávajte.

reklama:

Aj keď zemiakové placky nie sú považované za luxusný pokrm, ich chuť dokáže s prehľadom konkurovať mnohým sofistikovaným špecialitám.

Do cesta môžete pridať škvarky, údené mäso či bôčik, alebo aj ďalšiu zeleninu. V Novom Bore sú populárne placky s jemne nastrúhaným karfiolom a kapustou, ktoré pokrm odľahčia a dodajú mu zaujímavú chuť. Určite tiež vyskúšajte zdravší variant – namiesto vyprážania nalejte klasické zemiakové cesto do tukom vymasteného pekáča a položte mesiačiky olúpaných jabĺk. Pečte dozlatista a užite si chrumkavé okraje!

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

9 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.