- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- žemle
- Zemiakovo špaldové žemle
Zemiakovo špaldové žemle
- Kusov: 10
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 45min
- Hotové Za: 2:5 hod
Suroviny
- 300 g uvarených zemiakov v šupe
- 575 g špaldovej múky
- 35 g droždia
- 150 ml vlažnej vody
- 150 ml vlažného mlieka
- 1 lyžička soli
- štipka muškátového oriešku
Postup prípravy
1. Krok
Rozrobíme droždie do misky pridáme mlieko a vodu a štipku cukru.necháme kvások napučať..medzitým si nastrúhame uvarené zemiaky na jemnom strúhadle.Pridáme ku kvásku spolu s múkou a soľou a miesime cesto do hladka.Necháme potom kysnúť kým sa nám cesto nezdvojnásobí,.
2. Krok
Potom znovu premiesime a rozdelíme na 10 bochníkov.každý by mal vážiť okolo 100 g.Každý bochnik roztalčte jemne v ruke a v strede narežte.môže byť do kríža.
3. Krok
Poukladajte na plech vyložený papierom a prikryte s pomúčenou handričkou.
4. Krok
Takto pripravené žemličky nechajte kysnúť ešte aspoň 20 minút.
5. Krok
Rúru rozohrete na 200°C,Pri tejto teplote pečte buchty(samozrejme bez handričky cca 20 - 25 minút a potom znížte teplotu na 170°C.pečte ešte 20 minút.
6. Krok
potom nechajte vychladnúť a prajeme vám Dobrú chuť.))
Priemerné hodnotenie receptu
(4.8 / 5)
5 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
25800 videní