- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Žemle s makom
Žemle s makom
- Kusov: 12
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- Cesto :
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 60 g roztopeného masla
- 1 lyžica oleja
- 100 g cukru
- 7 g sušeného droždia
- 1/2 lyžičky soli
- Plnka :
- 160 g celého maku
- 160 ml mlieka
- 150 g cukru
- 30 g masla
- 1 bielok
- 1 vanilkový cukor
- na potretie :
- 1 žĺtok
- 1 - 2 lyžice mlieka
Postup prípravy
1. Krok
Pripravíme si náplň. Mak treba pred varením dobre opláchnuť. Zalejte vodou, premiešajte a nechajte mak sadnúť na dno. Ak je mak špinavý, pomocou lyžice odstráňte nečistoty z povrchu. Potom mak premyjeme cez najjemnejšie sitko.
2. Krok
Čistý mak zalejeme vodou v hrnci (v pomere 1:1). Položte panvicu na sporák, priveďte do varu, zbavte peny. Zakryte pokrievkou a znížte oheň na minimum, kým nebude sotva klokotať. Varíme, kým sa všetka tekutina neodparí a mak sa dobre podusí.. Občas premiešame, aby sa mak nepripálil.
3. Krok
Potom pridajte maslo a pokračujte v dusení maku, kým dno kastróla nezostane suché. Čím lepšie sa tekutina vsiakne, tým hustejšia bude maková plnka.
4. Krok
Pridáme cukor, vanilkový cukor, premiešame a ponorným mixérom pomelieme mak. Je vhodnejšie to urobiť vo vysokej odmerke. Mali by ste dostať viskóznu hmotu.
5. Krok
Potom pridajte proteín a premiešajte. Nechajte náplň, kým úplne nevychladne. Makovú plnku si môžeme pripraviť deň vopred a uložiť do chladničky.
6. Krok
Pripravte cesto. Do vlažného mlieka pridajte cukor a droždie. Premiešame, prikryjeme obrúskom a necháme 10-15 minút, aby sa kvások aktivoval.
7. Krok
V miske zmiešajte múku a soľ. Nepridávajte všetku múku naraz, budete možno potrebovať o niečo menej alebo viac múky, ako je uvedené v recepte, v závislosti od kvality múky a jej vlhkosti. Pridajte kváskovú zmes, vajce, rozpustené maslo a 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja, vymieste cesto.
8. Krok
Cesto a misku namažte rastlinným olejom. Cesto prikryte plastovou fóliou a nechajte na teplom mieste 1-1,5 hodiny. Počas tejto doby by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.
9. Krok
Cesto keď nakysne sa zväčší, stane sa vzdušným a pórovitým. Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 12 rovnakých častí (každá má približne 75-80 g). Vytvarujte guľky, prikryte obrúskom a nechajte 5 minút podkysnúť..
10. Krok
Každú guľku vyvaľkáme na placku s priemerom asi 15-16 cm, na placku položíme makovú plnku (asi 1-2 čajové lyžičky), rovnomerne ju rozložíme. Cesto s náplňou zvinieme do rolády, potom rolku prehneme na polovicu. Na prehybe rolády urobte rez, približne v polovici. Potom rozložte rez. Mali by ste dostať žemľu v tvare srdca.
11. Krok
Plech vystelieme papierom na pečenie alebo podložkou na pečenie. Žemle poukladajte tak, aby medzi nimi zostal priestor. Žemle na plechu prikryte fóliou a nechajte 30 minút kysnúť.
12. Krok
Žemle potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom. Žemle s makom pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 15-20 minút, do zlatista. Rúry sú rôzne, riaďte sa svojou rúrou.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
152 videní