Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Retro chlebíčky ako kedysi: Vyskúšajte vlašský, pochúťkový a gothajský šalát

Retro chlebíček so šalátom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Retro chlebíček so šalátom Foto: depositphotos.com
reklama:

Plánujete pripraviť chlebíčky pre hostí, no lámete si hlavu nad tým, čím ich ozdobiť, aby chutili všetkým? Ak chcete staviť na istotu, siahnite po receptoch, ktoré roky dokazujú svoju nesmrteľnú popularitu. Vlašský, pochúťkový a gothajský šalát patria medzi klasiky, ktoré kedysi nechýbali na žiadnej oslave a mnohí na ne nedajú dopustiť ani dnes.

Ešte dávno predtým, než začali byť moderné pomazánky zo sušených paradajok, repy či rôzne druhy hummusu, kraľovali domácim oslavám práve tieto retro šaláty. A hoci ich pôvod siaha až do čias socializmu, právom si stále držia svoje miesto – či už ako rýchla večera, pohostenie pre hostí alebo nostalgická spomienka na staré časy.

Vlašský šalát – nestarnúca legenda

„Vlašák“ bol dlhé roky fenoménom. Nebol iba ozdobou chlebíčkov, ale často sa jedával aj s čerstvým rožkom ako rýchle a sýte jedlo. Popularita tohto šalátu bola obrovská – pripravoval sa prakticky v každej domácnosti.

Čo budete potrebovať:

  • 230 g šunkového salámu (prípadne šunky, no pôvodná verzia používala práve salám)

  • 90 g sterilizovaných uhoriek

  • 20 g hrášku zo skla či konzervy

  • 30 g uvareného zeleru

  • 50 g uvarenej mrkvy

  • 350 g uvarených zemiakov na šalát

  • 30 g plnotučnej horčice

  • 200 g majonézy

  • 1 PL worčestrovej omáčky

  • 1 väčšia PL octu

  • soľ, čierne korenie, prípadne trochu cukru

Postup:

Všetky suroviny nakrájajte na malé kocky, zeleninu predtým uvarte do mäkka. Zmiešajte so salámom, pridajte majonézu, horčicu, ocot aj worcester a dobre premiešajte. Ochutnajte a dolaďte podľa vlastnej chuti – niekto má rád viac kyslé, iný zas jemne sladkasté. Vlašský šalát nechajte chvíľu odležať v chladničke, aby sa chute prepojili, a potom už len servírujte na chlebíčky.

Pochúťkový šalát – jemnejší brat vlašáku

Na prvý pohľad sa podobá vlašskému, no rozdiely sú výrazné. Chuť pochúťkového šalátu je jemnejšia a sviežejšia, hlavne vďaka cibuli, ktorá dodáva šalátu špecifickú arómu.

Čo budete potrebovať:

  • 25 g cibule

  • 400 g šunkového salámu nakrájaného na tenké prúžky

  • 180 g sterilizovaných uhoriek

  • 50 g hrášku

  • 300 g majonézy

  • 1 PL horčice

  • 1 PL octu

  • worčestrová omáčka

  • soľ, korenie, cukor podľa chuti

Postup:

Cibuľu nasekajte nadrobno a prelejte v sitku vriacou vodou – stratí ostrosť a získa jemnejšiu chuť. Nechajte odkvapkať a zmiešajte s nakrájaným salámom, uhorkami a hráškom. Primiešajte majonézu, horčicu, ocot a worcester. Na záver dochuťte soľou, korením a trochou cukru. Tento šalát je ideálny na chlebíčky, jednohubky alebo jednoducho s čerstvým chlebom.

Gothajský šalát – klasika bez majonézy

Ak chcete niečo odľahčené, no stále výrazné, siahnite po gothajskom šaláte. Je síce trochu pracnejší, keďže si vyžaduje domácku zálievku, ale výsledok stojí za to.

Čo budete potrebovať:

  • 400 g gothajského salámu

  • 5 PL octu

  • 100 ml vody

  • 100 g pasírovaných paradajok

  • 1 PL horčice

  • 1 PL sójovej omáčky

  • niekoľko nakladaných chilli papričiek (podľa chuti)

  • 1 bobkový list

  • 5 guľôčok nového korenia

  • 1 väčšia cibuľa

  • soľ, korenie, cukor podľa potreby

Postup:

Do hrnca nalejte ocot, pridajte soľ, korenie, sójovú omáčku, horčicu, bobkový list, nové korenie, chilli papričky a pasírované paradajky. Zalejte vodou a nechajte približne 10 minút variť na miernom plameni. Potom pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a povarte ešte 2 minúty. Zálievku nechajte úplne vychladnúť, následne z nej vyberte korenie a bobkový list.

Medzitým nakrájajte gothajský salám na tenké prúžky a zalejte pripravenou zálievkou. Šalát vložte do chladničky aspoň na niekoľko hodín, ideálne cez noc, aby sa chute spojili. Podáva sa najlepšie s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Návrat k tradícii s retro chuťou

Tieto šaláty sú dôkazom, že niektoré recepty nestarnú. Hoci dnes máme k dispozícii desiatky moderných nátierok a zdravších alternatív, klasické retro chlebíčky si stále nájdu svoje miesto – či už na rodinnej oslave, Silvestri alebo len tak pre radosť.

Ak chcete potešiť hostí alebo si pripomenúť chute detstva, pripravte si vlašský, pochúťkový alebo gothajský šalát. Zaručene nešliapnete vedľa – tieto overené recepty majú úspech už celé generácie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.