Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Riedky krém v kuchyni? Žiadna pohroma, ale výzva, ktorú zvládnete

Riedky krém v kuchyni? Žiadna pohroma, ale výzva, ktorú zvládnete
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Riedky krém v kuchyni? Žiadna pohroma, ale výzva, ktorú zvládnete Foto: depositphotos.com
reklama:

Pripraviť dokonalý krém, ktorý je nadýchaný, hutný a krásne drží tvar, môže byť niekedy alchýmia. Krémy využívame pri pečení najmä na plnenie zákuskov, tort či na vrstvenie dezertov v pohároch. Každý druh má svoje špecifiká, ale jedno majú spoločné – ich konzistencia by mala byť pevná, nie vodnatá. No čo robiť, keď sa vám namiesto pevného krému podarí skôr sladká „polievka“?

Prečo krém nezhustne?

Za riedkou štruktúrou krému môže byť niekoľko dôvodov. Často sa stáva, že maslo bolo pri spracovaní príliš mäkké alebo sme do krému pridali priveľa tekutých zložiek – napríklad mlieka pri varení pudingu. Kyslé prísady alebo nesprávne premiešanie môžu spôsobiť, že sa oddelí voda od tuku, čo vedie k zrazeniu hmoty a strate konzistencie.

Triky, ako krém jednoducho zachrániť

Nech už sa vám krém rozriedil z akéhokoľvek dôvodu, nemusíte ho hneď vyhadzovať. Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako ho dať späť do formy:

  • Zahriatie a následné prešľahanie – Vyskúšajte krém jemne zahriať v mikrovlnke (na pár sekúnd), čím sa suroviny lepšie spoja. Potom ho ihneď premiešajte šľahačom. Konzistencia sa väčšinou rýchlo zlepší.

  • Maslová pomoc – Zmäknuté maslo môže byť záchranou. Môžete ho buď pridať priamo do krému a spolu vyšľahať, alebo najprv vymiešať samotné maslo s cukrom a do vzniknutej peny po lyžiciach vmiešať riedky krém.

  • Ochladenie ako prvá pomoc – V teplejších dňoch môže byť problémom príliš teplé maslo. V takom prípade pomôže schladiť celý krém – buď v chladničke, alebo ponorením misky do ľadovej vody. Potom ho znova premiešajte.

  • Šľahačka so ztužovačom – Ak základom krému bola šľahačka, siahnite po stužovači. Ak samotný nestačí, postupne do šľahačky pridajte maslo a všetko spolu dobre vyšľahajte.

  • Instantný puding ako zahusťovač – Práškový puding bez varenia je veľmi efektívny pomocník. Stačí ho primiešať do krému a dve minúty šľahať. Konzistencia sa výrazne zmení.

  • Želatína na spevnenie – Najmä pri smotanových krémoch sa osvedčila želatína – buď hotová z obchodu, alebo domáca verzia. Dodá krému stabilitu a lepšiu výdrž.

Riedky krém neznamená neúspech – stačí ho správne použiť

Treba si uvedomiť, že nie každý krém musí byť tuhý. Pri dezertoch v pohároch si môžeme dovoliť redšiu štruktúru. Skvelým riešením je vytvoriť vrstvy – na spodok rozdrobiť sušienky, piškóty alebo korpus, a krém obohatiť o ovsené vločky, chia semienka či iné zahusťujúce prísady. Kreativite sa medze nekladú – a aj „pokazený“ krém sa môže zmeniť na chutný a efektný dezert.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.