Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ryby ako elixír zdravia: Podpora imunity aj duševnej pohody na tanieri

Ryby ako elixír zdravia: Podpora imunity aj duševnej pohody na tanieri
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ryby ako elixír zdravia: Podpora imunity aj duševnej pohody na tanieri Foto: depositphotos.com
reklama:

Zdravý životný štýl nezačína v posilňovni ani v lekárni, ale na tanieri. Strava, ktorá je vyvážená, pestrá a čo najmenej spracovaná, je základom pevného zdravia aj psychickej rovnováhy. Jednou z jej kľúčových súčastí by mali byť pravidelne aj ryby – potravina, ktorá ponúka omnoho viac než len chutné sústo.

V rybách nájdeme nielen hodnotné bielkoviny, dôležité vitamíny a minerály, ale najmä omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú celý rad priaznivých účinkov na telo aj myseľ.

Práve tieto tuky pomáhajú srdcu, nervovej sústave a dokonca aj nálade.

Prečo ryby rozhodne zaradiť do jedálnička?

Náš organizmus potrebuje k správnemu fungovaniu komplex živín – sacharidy, tuky a bielkoviny v správnom pomere, obohatené o vitamíny a minerály. Kvalitný zdroj bielkovín predstavujú práve ryby. Odborníci odporúčajú zaradiť ich do stravy aspoň dvakrát týždenne, pričom aspoň jedna dávka by mala obsahovať mastnú rybu, ako je napríklad losos, sardinka či makrela.

Najmä morské ryby vynikajú vysokým obsahom ľahko stráviteľných bielkovín a zdravých tukov, ktoré organizmus potrebuje na regeneráciu, rast a správne fungovanie. Omega-3 kyseliny majú okrem iného pozitívny vplyv na činnosť srdca, znižovanie krvného tlaku a hladiny tukov v krvi. Vitamín D, jód, selén a vitamíny skupiny B podporujú obranyschopnosť a prispievajú k psychickej stabilite.

Morské ryby aj bez mora? Dá sa to jednoducho

Možno si poviete, že prístup k čerstvým morským rybám je v našich končinách komplikovaný. Dnes to však už neplatí. Vďaka modernému spracovaniu a mrazeniu priamo na lodiach sa kvalita a chuť rýb zachováva a zároveň sa eliminujú prípadné mikroorganizmy. Mrazené ryby tak predstavujú praktické a kvalitné riešenie.

Omega-3: Malý tuk s veľkým významom

Pravidelná konzumácia rýb prináša celý rad výhod – a to nielen pre telo, ale aj pre myseľ. Omega-3 mastné kyseliny zohrávajú zásadnú rolu v zdraví srdcovocievneho systému, prispievajú k znižovaniu rizika infarktu, podporujú pravidelný srdcový rytmus a znižujú hladinu tzv. zlého cholesterolu.

Ich pozitívny vplyv sa však týka aj mozgu – u detí pomáhajú pri rozvoji kognitívnych schopností, u dospelých zasa podporujú koncentráciu, pamäť a môžu znižovať riziko chorôb ako Alzheimer. Zároveň pôsobia antidepresívne, čím prispievajú k lepšej nálade a psychickej pohode.

Ryby = vitamínová bomba

Okrem omega-3 kyselín sú ryby doslova nabité aj ďalšími cennými látkami. Vitamín D je nevyhnutný pre silnú imunitu, zdravé kosti a správne vstrebávanie vápnika. Jód je kľúčový pre štítnu žľazu, selén posilňuje bunkovú ochranu a vitamín B12 priamo ovplyvňuje nervový systém. Nezabúdajme ani na zinok, ktorý podporuje regeneráciu a obranyschopnosť organizmu.

Ako na mrazené ryby? Praktické rady

  • Rozmrazovanie: Najlepší spôsob, ako rozmraziť rybu, je nechať ju pomaly „prebudiť“ cez noc v chladničke. Alternatívne môžete zabalený produkt ponoriť do vlažnej vody. Niektoré výrobky, napríklad filety z aljašskej tresky, sa dajú pripraviť aj bez rozmrazovania – rovno na panvici.

  • Tepelná úprava: Ryby sú nenáročné na čas aj prípravu – postačí zopár minút na grile, v rúre či na panvici a máte hotové zdravé jedlo.

  • Obmena chutí: Nebojte sa experimentovať. Rybu môžete dochutiť len soľou, korením a bylinkami, ale skúsiť sa oplatí aj rybie polievky, smotanové omáčky alebo pikantnejšie kari varianty.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.