
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Rýchla a jednoduchá jogurtová bábovka – recept, ktorý si zamilujete
Rýchla a jednoduchá jogurtová bábovka – recept, ktorý si zamilujete

Bábovka patrí medzi tradičné dezerty, ktoré nikdy nesklamú. Ak hľadáte jednoduchý a rýchly recept, jogurtová verzia je ideálnou voľbou. Je vláčna, jemná a nepotrebujete na ňu žiadne zložité ingrediencie. S minimálnym úsilím si môžete vychutnať skvelý koláč, ktorý sa hodí na každú príležitosť.
História bábovky: Odkiaľ pochádza?
Bábovka je súčasťou našich kuchýň už po stáročia. Samotný názov „bábovka“ sa v slovanských jazykoch objavil už v 15. storočí, pričom pôvodne označoval len formu na pečenie. Samotný koláč sa volal „bába“. Existujú teórie, že starodávne formy na pečenie mali tvar hlavy starej ženy, no jazykovedci sa prikláňajú k tomu, že názov vychádza z detskej reči.
V historických prameňoch sa prvé zmienky o bábovke, známej ako „Kugelhupf“, objavili v 17. storočí v nemeckom meste Lemberg. Tento dezert si obľúbili aj významné historické osobnosti, ako Mária Antoinetta či cisár František Jozef I. Dnes sa pripravuje v rôznych variantoch – od klasických trených po kysnuté verzie. Naša verzia s jogurtom je však jednou z najrýchlejších a najchutnejších.
Prečo vyskúšať jogurtovú bábovku?
Jogurt dodáva cestu ľahkosť a vláčnosť, pričom v kombinácii s orechmi vytvára dokonale harmonickú chuť. Tradične sa používajú vlašské orechy, no skvele sa hodia aj lieskovce alebo mandle. Pôvab tohto receptu spočíva v jeho jednoduchosti – stačí oddelene zmiešať suché a mokré ingrediencie, spojiť ich a upiecť.
Ako pripraviť dokonalú bábovku?
Kľúčovým prvkom je správna príprava formy. Dôkladne ju vymažte maslom a vysypte hrubou múkou, strúhankou alebo kokosom. Ak máte zdobenú formu, buďte pri vyklápaní opatrní, aby ste zachovali krásny tvar bábovky.
Ingrediencie na jogurtovú bábovku
- 2 poháre bieleho jogurtu (150 g)
- 1/2 pohára oleja
- 1/2 pohára cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 poháre polohrubej múky
- 1 pohár mlieka
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžice hrozienok namočených v rume
- 1 lyžica nasekaných orechov
- Maslo a hrubá múka na prípravu formy
Postup prípravy:
- Ak máte čas, hrozienka namočte na pár hodín do rumu. V prípade rýchlej prípravy ich stačí preliať horúcou vodou.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Orechy posekajte na drobné kúsky. Formu dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou alebo strúhankou.
- Do veľkej misy nalejte jogurt, olej a mlieko, premiešajte.
- Pridajte cukor, vanilkový cukor a postupne prisypte múku zmiešanú so sódou.
- Nakoniec primiešajte orechy a scedené hrozienka
- Hotové cesto vylejte do formy a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte približne 40 minút. Urobte test špajdľou – ak po vytiahnutí zostane suchá, bábovka je hotová.
- Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť a následne opatrne vyklopte.
- Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.
Tip: Ak chcete bábovku s mramorovým efektom, do polovice cesta primiešajte lyžicu kakaa a vrstvy vo forme striedajte.
Tento jednoduchý recept na jogurtovú bábovku vám ušetrí čas a výsledkom bude lahodný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina.