- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Rýchla a zdravá večera z jednej panvice: Jednoduchý trik so škrabkou na zeleninu, ktorý jedlo úplne zmení
Rýchla a zdravá večera z jednej panvice: Jednoduchý trik so škrabkou na zeleninu, ktorý jedlo úplne zmení
Hľadanie nápadov na večeru je pre väčšinu z nás každodenný maratón. Po celom dni v práci sa často nechce tráviť ďalšia hodina pri sporáku a zásoba originálnych nápadov sa postupne míňa. Toto jedlo je však presne ten typ receptu, ktorý človeka zachráni – je rýchle, výživné, chutné a navyše sa pripravuje iba na jednej panvici. A bonus? Vďaka škrabke na zeleninu získajú suroviny úplne inú textúru a výsledná chuť príjemne prekvapí každého pri stole.
Nenáročný trik, ktorý zmení chuť aj vzhľad pokrmu
Zeleninu bežne strúhame na klasickom strúhadle – buď nahrubo, alebo najemno. Existuje však aj špeciálna škrabka, ktorá vytvára veľmi tenké prúžky a dnes ju zoženiete prakticky v každom obchode s kuchynskými potrebami. Používa sa rovnako jednoducho ako obyčajná škrabka, no výsledok je prekvapivo iný: zelenina získava jemnú, rovnomernú štruktúru, vďaka ktorej sa rýchlejšie prepustí a jedlo má intenzívnejšiu chuť aj krajší vzhľad.
Základom sú zemiaky – správny výber zaručí lepší výsledok
Na tento recept sa najlepšie hodia zemiaky so šupkou do červena alebo klasické prílohové druhy s hutnejšou dužinou. Ošúpte si dve stredne veľké zemiaky a namiesto strúhadla použite práve škrabku. Vzniknú jemnučké zemiakové „rezance“. Vložte ich do misy so studenou vodou a nechajte pár minút odstáť – zbavia sa prebytočného škrobu a výsledný pokrm nebude lepkavý.
Kuracie prsia nakrájané na menšie kúsky
Kým zemiaky odpočívajú, pripravte si mäso. Najlepšie sú klasické kuracie prsia – sú chudé, rýchlo sa varia a ľahko sa porciujú. Ak chcete ušetriť, je výborným riešením kúpiť celé kura, rozporcovať ho a nepoužité časti odložiť do mrazničky.
Prsia opláchnite, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na malé kocky alebo tenké kúsky. Medzitým sceďte zemiaky, jemne ich vyžmýkajte a v miske spojte s jedným vajíčkom, lyžicou hladkej múky, soľou a korením. Premiešajte ich tak, aby sa zemiakové prúžky rovnomerne obalili. Potom primiešajte kuracie kúsky – vznikne kompaktná zmes pripravená na opekanie.
Celé jedlo pripravíte na jednej panvici
Zvoľte väčšiu panvicu s nepriľnavým povrchom. Na sporák dajte zohriať lyžicu oleja. Na smaženie je najvhodnejší repkový olej, ktorý znesie vysoké teploty. Olivový olej či za studena lisovaný slnečnicový olej je dobré používať skôr do šalátov alebo studenej kuchyne. Ak máte radi maslovú chuť, siahnite po prepustenom masle – klasické by sa ľahko spálilo.
Keď je panvica dostatočne rozpálená, rozprestrite na ňu zemiakovo-kuraciu zmes. Prikryte pokrievkou a nechajte, aby sa spodná strana krásne opiekla dozlatista.
Nezabudnite na syrovú vrstvu
Po chvíli bude potrebné placku otočiť. Najľahšie to pôjde pomocou taniera alebo dosky. Po obrátení posypte povrch 100 gramami nastrúhanej mozzarelly a navrch položte dva plátky cheddaru. Ak máte radi slovenskú klasiku, pokojne použite aj eidam – pri teple sa pekne roztopí a vytvorí chrumkavú, syrovú kôrku.
Placku nechajte ešte približne 10 minút zapekať, aby sa syr rovnomerne rozpustil a spojil s ostatnými ingredienciami.
Rýchly a svieži šalát ako príloha
Kým sa jedlo dokončuje, pripravte si jednoduchý, no osviežujúci šalát. Potrebovať budete:
-
jednu nastrúhanú mrkvu,
-
dve nakrájané uhorky,
-
polovicu mladého kelu alebo kapusty narezanú na tenké prúžky,
-
zväzok nasekanej petržlenovej vňate.
Zeleninu zmiešajte v miske a pridajte jednu lyžicu bieleho jogurtu a jednu lyžicu majonézy. Krátko nechajte vychladiť a podávajte k horúcej panvici. Kombinácia chutí je ideálna – teplé a syrové jedlo dopĺňa svieža, ľahká zelenina.
Prečo sú zemiaky a kuracie mäso skvelá voľba pre zdravú večeru
Obe potraviny patria medzi stálice zdravého jedálnička a nie je to náhoda.
Zemiaky obsahujú komplexné sacharidy, ktoré dodávajú energiu postupne, a vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Sú bohaté na vitamín C, vitamín B6, draslík a horčík. Tieto minerály pomáhajú udržiavať zdravé svaly aj stabilný krvný tlak.
Kuracie mäso je naopak zdrojom kvalitných bielkovín s nízkym obsahom tuku. Okrem toho dodáva telu železo, vitamíny skupiny B, zinok aj selén. Zinok posilňuje imunitu a selén pôsobí ako silný antioxidant – chráni bunky pred poškodením a podporuje regeneráciu organizmu.
Výsledkom je jedlo, ktoré je nielen rýchle, ale aj nutrične vyvážené a vhodné pre celú rodinu.
