Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchla dvojfarebná liata bublanina: jednoduchý dezert, ktorý zachráni každý deň

Rýchla kakaovo-tvarohová bublanina pre každú príležitosť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchla kakaovo-tvarohová bublanina pre každú príležitosť Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak patríš medzi ľudí, ktorí milujú domáce koláče, ale nemajú čas tráviť pri rúre polovicu dňa, táto dvojfarebná bublanina bude pre teba ako stvorená. Ide o mimoriadne jednoduchý a rýchly recept, ktorý zvládneš aj vtedy, keď máš doma iba pár základných surovín. Navyše nejde o nič finančne náročné – práve naopak, bublanina je dôkazom, že aj z obyčajných ingrediencií môže vzniknúť dezert, ktorý chutí ako z cukrárne.

Dnes sú síce v móde rôzne cheesecake koláče, tiramisu či ovocné tartaletky, no tie si často vyžadujú drahé suroviny a dlhú prípravu. Preto sa čoraz viac ľudí vracia ku klasickým receptom našich mám – jednoduchým, lacným a overeným. A presne taká je aj táto dvojfarebná kakaovo-tvarohová bublanina.

Dvojfarebný koláč z kakaového cesta a jemného tvarohu

Základom receptu je liate kakaové cesto, ktoré sa len zmieša v jednej miske, a nadýchaná tvarohová vrstva. Najväčšou výhodou je, že celý postup zvládneš pripraviť za približne päť minút. Nejde o žiadne zdĺhavé šľahanie, váženie ani prípravu krému. Recept je navyše hrnčekový, takže si vystačíš s jedným obyčajným hrnčekom a nemusíš riešiť presné gramy.

Ako pripraviť kakaové cesto

Do väčšej misy rozbi 2 celé vajcia a zasyp ich 1 hrnčekom kryštálového cukru. Zmes vyšľahaj do svetlej peny – práve tá dodá cestu jemnosť a nadýchanosť. Následne pridaj:

  • 2 lyžice kvalitného horkého kakaa,

  • 2 hrnčeky hladkej múky,

  • 1 balíček kypriaceho prášku,

  • 1 a 1/4 hrnčeka mlieka,

  • 3/4 hrnčeka oleja.

Všetky suroviny premiešaj približne 2 minúty, aby sa dobre spojili. Cesto je riedke, čo je pri liatych bublaninách úplne v poriadku – práve vďaka tomu je koláč po upečení vláčny.

Tvarohová vrstva: jednoduchá, sladká a mimoriadne krémová

Kakaové cesto nechaj chvíľu postáť a priprav si tvarohovú náplň. V čistej miske zmiešaj:

  • 500 g mäkkého plnotučného tvarohu,

  • 1 balíček vanilkového cukru,

  • 1 hrnček kryštálového cukru,

  • 2 vajcia,

  • 1 hrnček mlieka,

  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku.

Výsledkom je hladká, sladká a voňavá tvarohová zmes, ktorá pri pečení vytvorí krásnu svetlú vrstvu uprostred bublaniny.

Poskladanie bublaniny a pečenie

Priprav si plech s rozmermi približne 40 × 20 cm. Môžeš ho vymazať maslom a vysypať múkou, alebo jednoducho vystlať papierom na pečenie.

Na dno plechu nalej 3/4 pripraveného kakaového cesta. Naň rozotri celú tvarohovú vrstvu a navrch nepravidelne nalej zvyšok kakaového cesta. Práve nedokonalé rozliatie vytvorí po upečení zaujímavý dvojfarebný mramorový efekt.

Bublaninu vlož do rúry predhriatej na 180 °C a peč približne 30 – 40 minút. Pre istotu urob test špajľou: ak ju po vytiahnutí nemáš lepivú, koláč je hotový. Po upečení nechaj dezert úplne vychladnúť – tvaroh sa stabilizuje a koláč sa bude lepšie krájať.

Ako podávať dvojfarebnú tvarohovú bublaninu?

Hoci je bublanina chutná aj samotná, jej servírovanie môžeš jednoducho povýšiť:

  • Posyp ju práškovým cukrom, ktorý dodá elegantný vzhľad.

  • Na vrch polož čerstvé ovocie – jahody, maliny či čučoriedky dodajú koláču sviežosť.

  • Môžeš pridať aj štipku kakaa alebo škorice na zvýraznenie arómy.

  • Výborne chutí v kombinácii so šľahačkou alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny, ktorá krásne kontrastuje s hustým tvarohovým stredom.

Výsledkom je dezert, ktorý sa hodí na rýchle nedeľné pečenie, nečakanú návštevu, ale aj len tak ku káve, keď dostaneš chuť na niečo domáce a sladké.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.