- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Rýchla mrkvová buchta na plech. Žiadne vajcia, len 5 surovín. Všetci budú chcieť recept!
Rýchla mrkvová buchta na plech. Žiadne vajcia, len 5 surovín. Všetci budú chcieť recept!
Rýchla a jednoduchá mrkvová buchta bez vajec? Áno, je to možné! Stačí zmiešať len pár ingrediencií a naliať cesto na plech!
Tiež si radi dávate v kaviarni či cukrárni ku káve mrkvovú tortu? Jeho výroba je aj so zdobením pomerne náročná na čas. Pokiaľ by ste si teda radi dopriali túto sladkosť v pohodlí domova, môžete pripraviť jednoduchší variant. Ak máte doma len pár surovín a nechcete tráviť hodiny v kuchyni, skúste recept na rýchlu mrkvovú buchtu bez vajec.
Ako pripraviť vláčny mrkvový koláč? Na to sa pozrite v tomto YouTube videu kanála Škótska kráľovná:
Múčniky bez vajec
Mnohí si pečenie múčnikov bez vajec nevedia predstaviť, ale nejde o nič zvláštne. Poslednou dobou však získavajú bezvaječné recepty na popularite, a to vzhľadom na stále sa zvyšujúce ceny vajíčok. Všetko sa dá totiž nahradiť a existuje dosť možností, čím toto spojivo, ktoré drží ostatné suroviny pohromade v cestách, nahradiť. Skúste pre tentoraz zdravú mrkvu!
Mrkva v buchte?
Pre niekoho môže znieť táto kombinácia trochu zvláštne, avšak skúsené gazdiné vedia, že s mrkvou sa dá kúzliť aj vo svete sladkostí. Môžete ju pridať nielen do ciest kysnutých, ale aj trených a krehkých. V každom pečive totiž chutí mrkva skvele. A nielen to! Mrkva dodá cestom zaujímavý naoranžovaný odtieň a hlavne perfektnú vláčnosť a vlhkosť.
Mrkvová buchta na plech
Najprv v miske zmiešajte 140 g hladkej múky spoločne s 65 g celozrnnej špaldovej múky, pridajte 2 lyžičky kypriaceho prášku a ½ lyžičky jedlej sódy. Do tejto zmesi ďalej dajte ½ lyžičky sušeného zázvoru, 2 lyžičky cejlónskej škorice, strúhanú kôru z 1 citróna či pomaranča, trošku strúhaného muškátového orieška a opäť všetky ingrediencie spoločne premiešajte.
Do ďalšej nádoby nasypte 130 g trstinového cukru, pokvapkajte 2 lyžičkami jablčného octu alebo citrónovej šťavy, prilejte 120 ml rastlinného mlieka a 120 ml oleja a všetky ingrediencie riadne premiešajte. Obsah potom vlejte do misky so sypkými materiálmi a metličkou všetko starostlivo premiešajte, aby sa všetky ingrediencie náležite prepojili a vzniklo vám úplne hladké cesto. V tento moment vmiešajte ešte 240 g čerstvo nastrúhanej mrkvy.
Na pekáč do rúry
Takto pripravené mrkvové cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia po dobu zhruba 1 hodiny. Akonáhle je buchta na povrchu zlatistej farby, urobte test so špajľou, či je vo všetkých miestach dostatočne prepečená. Po upečení ju vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Zakaždým inak
S mrkvovým cestom môžete veľmi dobre experimentovať a meniť jeho výslednú chuť. Stačí, keď do neho pridáte ďalšie ingrediencie, napríklad orechy, mandle, hrozienka, kakao či škoricu. Buchtu môžete tiež dochutiť napríklad tak, že jej povrch potrite sladkým tvarohom alebo šľahačkou a ovocím.
Poleva dá buchte grády
Rovnako tak možno buchtu dozdobiť polevou, vynikajúca je v tomto prípade citrónová. Stačí zmiešať preosiaty práškový cukor s lyžičkou rastlinného oleja a po lyžičkách postupne pridávať precedenú šťavu z čerstvého citróna. Šľahajte metličkou do doby, než získa poleva hladkú hustejšiu konzistenciu. Po vychladnutí buchty potrite jej povrch rovnomernou vrstvou polevy a nechajte stuhnúť.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz, www.vareni.cz, www.ireceptar.cz