Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchla univerzálna omáčka k mäsu: jednoduchý trik, ako zachrániť suché jedlo

Univerzálna omáčka k mäsu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Univerzálna omáčka k mäsu Foto: depositphotos.com
reklama:

Nie vždy sa pri varení nájde čas pripravovať litrový hrniec omáčky. Občas potrebujeme len trochu šťavy, ktorá premení obyčajný kus mäsa na chutný obed. Práve vtedy prichádza na rad rýchla univerzálna omáčka k mäsu – známa aj ako hnedá omáčka. Jej príprava je jednoduchá, zvládne ju aj začiatočník, a navyše ju možno prispôsobiť podľa toho, čo máte práve doma.

Základ: vývar, maslo, múka a cibuľa

Najčastejším základom tejto omáčky je hovädzí vývar. Ten dodá jedlu hĺbku a výraznú chuť. Ak vývar práve nemáte, pokojne siahnite po bujóne v kocke alebo vo vaničke – stačí ho rozmiešať v približne 300 ml horúcej vody. Dajte si však pozor, niektoré bujóny bývajú dosť slané, preto radšej ochutnávajte až na záver.

Na panvici rozohrejte kúsok masla, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nechajte ju pomaly speniť do zlatista. Potom prisypte hladkú múku a miešajte, kým vznikne svetlá zápražka. Tú následne zrieďte vývarom a dobre premiešajte, aby nevznikli hrudky. Nakoniec omáčku osoľte, okoreňte čiernym korením a podľa chuti môžete pridať aj niečo navyše.

Ako obmeniť základnú omáčku

Základná verzia je výborná, no jej kúzlo spočíva v variabilite. Do omáčky môžete pridať:

  • lyžicu paradajkového pretlaku – dodá farbu a jemnú kyselkavosť,

  • trochu horčice – zvýrazní chuť mäsa,

  • štipku mletej papriky alebo tymiánu,

  • alebo dve polievkové lyžice červeného vína, ktoré dodá omáčke hĺbku a jemnú arómu.

Ak máte poruke koreňovú zeleninu (napr. mrkvu či petržlen), môžete ju nahrubo nastrúhať a spolu s cibuľou krátko opiecť. Takáto omáčka bude voňavejšia a získa krajšiu farbu.

Po pridaní všetkých ingrediencií nechajte omáčku pomaly prevariť aspoň 10 minút, aby sa chute prepojili. Nakoniec ju môžete ešte dochutiť soľou, korením či kvapkou smotany na zjemnenie.

Omáčka z výpeku: rýchle riešenie bez hrnca navyše

Najjednoduchšou cestou, ako pripraviť chutnú omáčku, je využiť výpek po pečení alebo dusení mäsa. V ňom sa ukrýva koncentrovaná chuť, ktorú by bola škoda vyliať.

Po vybratí mäsa z panvice pridajte malú lyžičku masla a rovnaké množstvo múky. Krátko ich opečte, premiešajte a podlejte trochou vody alebo vývaru. Pomocou varechy oškrabte z dna panvice všetky kúsky mäsa, zeleniny a korenín – práve tie dodajú omáčke bohatú chuť aj krásnu tmavú farbu.

Nechajte omáčku chvíľu prebublať, potom ju ochutnajte. Ak sa vám zdá nevýrazná, pridajte kúsok bujónu, štipku soli alebo trochu korenia. Ak je naopak príliš výrazná, môžete ju zjemniť lyžicou smotany alebo kvapkou mlieka. Nepreháňajte to však s tekutinami – čím viac ju zriedite, tým menej intenzívna bude.

Takto pripravená omáčka je ideálna, keď potrebujete len trochu šťavy na tanier, aby mäso nepôsobilo suché, no nechcete variť celý hrniec omáčky navyše.

Ďalší tip: rýchla hnedá omáčka bez výpeku

Ak práve nevaríte mäso a nemáte po ruke žiadny výpek, môžete si pomôcť aj základnou zápražkou. Stačí na masle pripraviť múku, zaliať ju vývarom a dochutiť sušenou cibuľou a cesnakom. Táto verzia je hotová do pár minút a hodí sa nielen k mäsu, ale aj k zemiakovej kaši, ryži guľatej Mánya či zeleninovej fašírke.

Tip na záver

Aby bola omáčka vždy chutná a mala hladkú, zamatovú konzistenciu, miešajte ju počas varenia metličkou. Ak by sa predsa len vytvorili hrudky, môžete ju rýchlo rozmixovať ponorným mixérom.

Naučiť sa pripraviť rýchlu univerzálnu omáčku k mäsu sa oplatí – zachráni vám nielen obed, ale aj reputáciu kuchára. Navyše, s každým ďalším pokusom ju môžete prispôsobiť svojmu vkusu a vytvoriť vlastnú, originálnu verziu, ktorú si obľúbi celá rodina.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.