- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Rýchle kuracie plátky na šalvii so sviežou citrónovou omáčkou
Rýchle kuracie plátky na šalvii so sviežou citrónovou omáčkou
Hydinové mäso vyžaduje dôkladnú tepelnú úpravu: jemné prsia sa pri nej často vysušia a nie sú nijako lákavé. Keď ich ale rozrežete na tenké plátky, budú hotové za chvíľočku a zachovajú si šťavnatosť. S maslovou citrónovou omáčkou so šalviou, ku ktorej stačí kúsok chrumkavej bagety, máte večeru na stole za 20 minút.
Ingrediencie pre:
2 porcie
Budete potrebovať
2 ks kuracích pŕs
2 lyžice oleja
1 lyžica masla
1/2 hrnčeka hladkej múky
150 ml hydinového vývaru
2 lyžice citrónovej šťavy
4 lístky šalvie
1/2 lyžičky soli
1 štipka korenia
Na zjemnenie omáčky
1 lyžica masla
Šalvia je nielen účinná liečivá bylinka, ale aj vynikajúce voňavé korenie. Zmierňuje nadúvanie, a tak je dobré pridať ju k strukovinám, je skvelá k rôzne upravenej pečeni, šalviové maslo ponúkajú k cestovinám v tých najlepších reštauráciách a skvele si rozumie aj s hydinou. Pokiaľ sa chcete naozaj vytiahnuť a jedlo priviesť k dokonalosti, pripravte na ozdobu šalviové chipsy: je to doslova minúta práce navyše s veľkým efektom.
Postup
01.
Kuracie prsník položte na doštičku oblou stranou nahor a naplocho ho pridržte celou dlaňou. Ostrým nožom ho rozkrojte na polovicu tak, že nôž povediete rovnobežne s doskou – získate tak dva rovnako vysoké tenšie plátky, ktorým bude na prepečenie stačiť pár minút. Mäso osoľte a okoreňte z oboch strán.
02.
Do väčšej panvice vlejte olej, pridajte lyžicu masla a nechajte zahriať na strednom ohni. Keď bude tuk horúci, zľahka obaľte mäso v hladkej múke, prebytočnú múku straste a mäso opečte z oboch strán dohneda, potrvá to asi 3–4 minúty z každej strany.
Tip: Ako na šalviové chipsy? Vhoďte pár lístkov šalvie do panvice ešte pred mäsom. Postačia im naozaj len pár sekúnd a budú krásne chrumkavé a pevné. Vyberte ich na papierový obrúsok (najlepšie sa vám bude pracovať s kuchárskou pinzetou) a nechajte odsať prebytočný tuk.
03.
Do panvice pridajte šalviu, vlejte kurací vývar a odvarte všetky prípečky z dna. Omáčku dochuťte citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením a už len krátko prevarte, postačí 4–5 minút. Odstavte z ohňa a nakoniec nechajte v omáčke rozpustiť kúsok studeného masla: krásne ju zahustí a vyhladí. Ako príloha sa hodí cestoviny, ale postačí iba kúsok bielej bagety, ktorou vytrite všetku tú skvelú citrónovú omáčku.
Zdroj: www.prozeny.cz