
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Rýchle lístkové cesto bez zdĺhavého vaľkania. Lacné, jednoduché a s výsledkom takmer na nerozoznanie od pravého
Rýchle lístkové cesto bez zdĺhavého vaľkania. Lacné, jednoduché a s výsledkom takmer na nerozoznanie od pravého

Domáce lístkové cesto má svoju nezameniteľnú chuť, no jeho príprava dokáže poriadne potrápiť. Hodiny skladania a prekladania odradia nejedného kuchára. Existuje však trik – namiesto klasického sa dá pripraviť jeho rýchla verzia, ktorá je hotová za pár minút, nestojí veľa a stále vytvorí krásne lístky.
Prečo skúsiť túto jednoduchšiu verziu
Ak máte chuť na závin, taštičky s plnkou či iné sladké alebo slané dobroty, určite sa vám bude hodiť recept na falošné lístkové cesto. V obchode síce kúpite hotové, ale domáce je domáce – a táto rýchla alternatíva nevyžaduje žiadne zložité postupy. Stačí správne zmiešať pár surovín a máte základ pripravený.
Čo budete potrebovať do cesta
Tajomstvom tohto cesta je kombinácia hladkej múky, tuku, octu, soli, vody a jedného vajíčka. Namiesto masla sa používa Hera, ktorá vyjde lacnejšie a s cestom sa s ňou manipuluje ľahšie. Maslo totiž stojí okolo 65–70 Kč za 250 g, zatiaľ čo rovnaké množstvo Hery kúpite približne za 45 Kč, v akcii ešte menej. Rozdiel v cene je citeľný a výsledok pritom výborne chutí.
Na čo si dať pozor
Najdôležitejšie je, aby boli suroviny studené – hlavne voda a tuk. Cesto sa navyše nemiesi dohladka ako klasické, stačí len rýchlo premiešať „nahrubo“. Po zamiešaní ho treba zabaliť do fólie a nechať odpočívať aspoň pol hodiny v chlade, inak nebude správne lístkovať.
Postup krok za krokom
Ingrediencie:
-
1 vajce
-
1 PL octu
-
1/2 ČL soli
-
ľadová voda podľa potreby
-
310 g hladkej múky
-
250 g Hery
Ako na to:
-
Vajíčko rozšľahajte v odmerke, pridajte ocot a soľ. Dolejte ľadovú vodu tak, aby objem tekutiny bol približne 150 ml.
-
Do misy preosejte múku a pridajte nastrúhaný stuhnutý tuk priamo z chladničky.
-
Vlejte pripravenú tekutú zmes a všetko len krátko premiešajte rukou alebo robotom. Nesmie vzniknúť hladké cesto, iba voľne spojená hmota.
-
Zabaľte do potravinovej fólie a nechajte pol hodiny chladiť. Potom stačí vyvaľkať a môžete ho použiť na dezerty či slané pečivo.
Tipy na prácu s cestom
Aby sa cesto podarilo, musí zostať studené. Pri vaľkaní ho môžete podsypať múkou alebo vložiť medzi dve fólie – nebude sa lepiť a bude sa s ním ľahšie manipulovať. Ďalší postup je už rovnaký ako pri klasickom lístkovom ceste. Po naplnení dajte pečiť pri vyššej teplote, ideálne okolo 190 °C, a to rýchlo a zprudka, aby sa vytvorili pekné lístky.