Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchle lístkové cesto bez zdĺhavého vaľkania. Lacné, jednoduché a s výsledkom takmer na nerozoznanie od pravého

Rýchle lístkové cesto bez zdĺhavého vaľkania. Lacné, jednoduché a s výsledkom takmer na nerozoznanie od pravého
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchle lístkové cesto bez zdĺhavého vaľkania. Lacné, jednoduché a s výsledkom takmer na nerozoznanie od pravého Foto: depositphotos.com
reklama:

Domáce lístkové cesto má svoju nezameniteľnú chuť, no jeho príprava dokáže poriadne potrápiť. Hodiny skladania a prekladania odradia nejedného kuchára. Existuje však trik – namiesto klasického sa dá pripraviť jeho rýchla verzia, ktorá je hotová za pár minút, nestojí veľa a stále vytvorí krásne lístky.

Prečo skúsiť túto jednoduchšiu verziu

Ak máte chuť na závin, taštičky s plnkou či iné sladké alebo slané dobroty, určite sa vám bude hodiť recept na falošné lístkové cesto. V obchode síce kúpite hotové, ale domáce je domáce – a táto rýchla alternatíva nevyžaduje žiadne zložité postupy. Stačí správne zmiešať pár surovín a máte základ pripravený.

Čo budete potrebovať do cesta

Tajomstvom tohto cesta je kombinácia hladkej múky, tuku, octu, soli, vody a jedného vajíčka. Namiesto masla sa používa Hera, ktorá vyjde lacnejšie a s cestom sa s ňou manipuluje ľahšie. Maslo totiž stojí okolo 65–70 Kč za 250 g, zatiaľ čo rovnaké množstvo Hery kúpite približne za 45 Kč, v akcii ešte menej. Rozdiel v cene je citeľný a výsledok pritom výborne chutí.

Na čo si dať pozor

Najdôležitejšie je, aby boli suroviny studené – hlavne voda a tuk. Cesto sa navyše nemiesi dohladka ako klasické, stačí len rýchlo premiešať „nahrubo“. Po zamiešaní ho treba zabaliť do fólie a nechať odpočívať aspoň pol hodiny v chlade, inak nebude správne lístkovať.

Postup krok za krokom

Ingrediencie:

  • 1 vajce

  • 1 PL octu

  • 1/2 ČL soli

  • ľadová voda podľa potreby

  • 310 g hladkej múky

  • 250 g Hery

Ako na to:

  1. Vajíčko rozšľahajte v odmerke, pridajte ocot a soľ. Dolejte ľadovú vodu tak, aby objem tekutiny bol približne 150 ml.

  2. Do misy preosejte múku a pridajte nastrúhaný stuhnutý tuk priamo z chladničky.

  3. Vlejte pripravenú tekutú zmes a všetko len krátko premiešajte rukou alebo robotom. Nesmie vzniknúť hladké cesto, iba voľne spojená hmota.

  4. Zabaľte do potravinovej fólie a nechajte pol hodiny chladiť. Potom stačí vyvaľkať a môžete ho použiť na dezerty či slané pečivo.

Tipy na prácu s cestom

Aby sa cesto podarilo, musí zostať studené. Pri vaľkaní ho môžete podsypať múkou alebo vložiť medzi dve fólie – nebude sa lepiť a bude sa s ním ľahšie manipulovať. Ďalší postup je už rovnaký ako pri klasickom lístkovom ceste. Po naplnení dajte pečiť pri vyššej teplote, ideálne okolo 190 °C, a to rýchlo a zprudka, aby sa vytvorili pekné lístky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.