Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Rýchle lístkové cesto bez zdĺhavého vaľkania. Lacné, jednoduché a s výsledkom takmer na nerozoznanie od pravého

Rýchle lístkové cesto bez zdĺhavého vaľkania. Lacné, jednoduché a s výsledkom takmer na nerozoznanie od pravého
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchle lístkové cesto bez zdĺhavého vaľkania. Lacné, jednoduché a s výsledkom takmer na nerozoznanie od pravého Foto: depositphotos.com
reklama:

Domáce lístkové cesto má svoju nezameniteľnú chuť, no jeho príprava dokáže poriadne potrápiť. Hodiny skladania a prekladania odradia nejedného kuchára. Existuje však trik – namiesto klasického sa dá pripraviť jeho rýchla verzia, ktorá je hotová za pár minút, nestojí veľa a stále vytvorí krásne lístky.

Prečo skúsiť túto jednoduchšiu verziu

Ak máte chuť na závin, taštičky s plnkou či iné sladké alebo slané dobroty, určite sa vám bude hodiť recept na falošné lístkové cesto. V obchode síce kúpite hotové, ale domáce je domáce – a táto rýchla alternatíva nevyžaduje žiadne zložité postupy. Stačí správne zmiešať pár surovín a máte základ pripravený.

Čo budete potrebovať do cesta

Tajomstvom tohto cesta je kombinácia hladkej múky, tuku, octu, soli, vody a jedného vajíčka. Namiesto masla sa používa Hera, ktorá vyjde lacnejšie a s cestom sa s ňou manipuluje ľahšie. Maslo totiž stojí okolo 65–70 Kč za 250 g, zatiaľ čo rovnaké množstvo Hery kúpite približne za 45 Kč, v akcii ešte menej. Rozdiel v cene je citeľný a výsledok pritom výborne chutí.

Na čo si dať pozor

Najdôležitejšie je, aby boli suroviny studené – hlavne voda a tuk. Cesto sa navyše nemiesi dohladka ako klasické, stačí len rýchlo premiešať „nahrubo“. Po zamiešaní ho treba zabaliť do fólie a nechať odpočívať aspoň pol hodiny v chlade, inak nebude správne lístkovať.

Postup krok za krokom

Ingrediencie:

  • 1 vajce

  • 1 PL octu

  • 1/2 ČL soli

  • ľadová voda podľa potreby

  • 310 g hladkej múky

  • 250 g Hery

Ako na to:

  1. Vajíčko rozšľahajte v odmerke, pridajte ocot a soľ. Dolejte ľadovú vodu tak, aby objem tekutiny bol približne 150 ml.

  2. Do misy preosejte múku a pridajte nastrúhaný stuhnutý tuk priamo z chladničky.

  3. Vlejte pripravenú tekutú zmes a všetko len krátko premiešajte rukou alebo robotom. Nesmie vzniknúť hladké cesto, iba voľne spojená hmota.

  4. Zabaľte do potravinovej fólie a nechajte pol hodiny chladiť. Potom stačí vyvaľkať a môžete ho použiť na dezerty či slané pečivo.

Tipy na prácu s cestom

Aby sa cesto podarilo, musí zostať studené. Pri vaľkaní ho môžete podsypať múkou alebo vložiť medzi dve fólie – nebude sa lepiť a bude sa s ním ľahšie manipulovať. Ďalší postup je už rovnaký ako pri klasickom lístkovom ceste. Po naplnení dajte pečiť pri vyššej teplote, ideálne okolo 190 °C, a to rýchlo a zprudka, aby sa vytvorili pekné lístky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.