
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Rýchle lokše bez zemiakov: Tvarohové placky, ktoré rozvoňajú kuchyňu
Rýchle lokše bez zemiakov: Tvarohové placky, ktoré rozvoňajú kuchyňu

Lokše si väčšina z nás spája so zemiakovým cestom a tradičnou prílohou ku kačke alebo husi. Pravda je však taká, že tieto jemné placky majú veľa podôb. Nemusia sa pripravovať len zo zemiakov – skvelou a jednoduchšou alternatívou sú lokše z tvarohu. Vďaka nemu zostanú mäkké, elastické a nebudú sa lámať. A bonus navyše? Hotové sú omnoho rýchlejšie a výborne chutia na slano aj na sladko.
Lokše trochu inak
Pôvod týchto placiek siaha do južnej Moravy a na Slovensko. Tradične sa piekli nasucho na horúcej platni alebo panvici a ešte horúce sa natierali tukom. Podávali sa k ťažším jedlám, ale aj ako jednoduchý dezert s makom či lekvárom.
Klasická príprava však zaberie čas – zemiaky treba uvariť, schladiť, olúpať a nastrúhať. Tvarohová verzia je oproti tomu oveľa rýchlejšia, nenáročná a výsledok je rovnako lahodný. Cesto je vláčne, placky sa pri pečení neštiepia a pôsobia ľahšie, čo oceníte najmä pri sladkých variáciách.
Čo robiť, ak nemáte acidofilné mlieko?
Do cesta sa pridáva kyslé (fermentované) mlieko – acidofilné, kefír alebo cmar. Je jemne kyslasté, krémové a má schopnosť zmäkčiť cesto aj zlepšiť jeho pružnosť.
Ak doma acidofilné mlieko nenájdete, pokojne ho nahraďte:
-
kefírom – najbližšia alternatíva, chuťovo i hustotou,
-
kyslým mliekom – o niečo sladšie, no veľmi dobre funguje,
-
cmarom – takmer identické chovanie pri pečení,
-
bielym jogurtom zmiešaným s mliekom – ideálny pomer sú dva diely jogurtu a jeden diel mlieka, podľa potreby ešte dorieďte.
Recept na tvarohové lokše
Ingrediencie na 4 porcie:
-
250 g mäkkého tvarohu
-
450 g kyslého mlieka alebo kefíru
-
500 g polohrubej múky
-
1 ČL soli
-
1 ČL sódy bikarbóny
-
masť alebo maslo na potieranie
Postup prípravy:
-
Tvaroh premiešajte s kyslým mliekom, pridajte soľ a sódu bikarbónu. Nakoniec zapracujte múku a rýchlo vypracujte nelepivé cesto.
-
Vytvarujte z neho valček s priemerom asi 2 cm a nakrájajte na kúsky veľké približne 4 cm. Každý kúsok rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenkú placku.
-
Rozpáľte panvicu a placky opečte nasucho z oboch strán, kým nezozlatnú.
-
Ešte horúce potrite masťou alebo maslom.
Ako ich podávať
Tieto tvarohové lokše sú univerzálne. Ak máte chuť na sladké, posypte ich cukrom, potrite džemom, pridajte mak, jogurt, tvaroh alebo čerstvé ovocie. Na slano vyniknú napríklad s cesnakovou pomazánkou a bylinkami.