Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchle mini langoše bez kysnutia: Skvelá domáca pochúťka

Rýchle mini langoše bez kysnutia: Skvelá domáca pochúťka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchle mini langoše bez kysnutia: Skvelá domáca pochúťka Foto: depositphotos.com
reklama:

Langoše sú neodmysliteľnou súčasťou letných akcií – jarmokov, kúpalísk či festivalov. Milujú ich malí aj veľkí a dobrou správou je, že ich príprava nie je žiadna veda. Dokonca sa zaobídete aj bez kysnutého cesta – tento recept na miniverziu langošov je dôkazom, že chutné jedlo do ruky zvládnete pripraviť aj za pár minút.

Chrumkavý okraj, nepravidelný tvar a vôňa, ktorá vás prenesie do detstva – taký je domáci langoš. Ten najobľúbenejší býva potretý cesnakom, obliaty kečupom a posypaný syrom. Mimochodom, názov „langoš“ pochádza z maďarského slova láng, čo znamená plameň – odkazuje na to, že kedysi sa tieto placky piekli v peciach priamo pri ohni. Až keď domáce pece z domácností postupne vymizli, začali sa pripravovať vyprážaním. Pôvodne sa langoše robili len v deň, keď sa piekol chlieb – ako spôsob, ako využiť zvyšné cesto. Základné suroviny boli jednoduché: múka, voda, kvasnice, cukor a soľ. V súčasnosti už poznáme množstvo variácií, do cesta sa pridáva mlieko, jogurt, kyslá smotana, vajcia či cesnak. Ak sa chcete vyhnúť kvaseniu, môžete si pomôcť práškom do pečiva – a lahodný výsledok vás príjemne prekvapí.

Ako sa langoše rozšírili do sveta

Hoci si langoše spájame najmä s maďarskou kuchyňou, podobné jedlá poznali rôzne kultúry už od staroveku. Rímania piekli panis, Bulhari si pochutnávali na mekitsi a v Grécku boli obľúbené lalagia. Placky rôznych druhov pripravovali aj domorodí Američania či obyvatelia Byzantskej a Osmanskej ríše – na sladko aj naslano. Langoše, ako ich poznáme dnes, sa k nám rozšírili z Maďarska počas čias Rakúsko-Uhorskej monarchie. Pôvodne išlo o jednoduché raňajkové jedlo servírované so smotanovým syrom v deň pečenia chleba. Dnes sú hitom pouličného jedla – lacné, sýte a dostupné počas celého dňa. Okrem klasickej verzie s cesnakom, kečupom a syrom si ľudia pochutnávajú aj na sladkých variantoch s lekvárom, snehom z bielkov či jablkovým pyré. Možnosti sú prakticky neobmedzené.

Recept na mini langoše bez kysnutia

Čo budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky hladkej múky

  • 1 hrnček bieleho jogurtu

  • 1 čajová lyžička soli

  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Na ochutenie:

  • cesnak naložený v oleji

  • kečup

  • tvrdý syr (nastrúhaný)

Postup prípravy:

Všetky ingrediencie na cesto zmiešajte v miske a rukami spracujte do hladkej, kompaktné hmoty. Cesto nie je potrebné nechať odpočívať, takže môžete ihneď pokračovať. Na pomúčenej ploche ho vyvaľkajte na tenší plát a pomocou pohára alebo formičky vykrojte menšie kruhy. Tie potom vkladajte do rozohriateho oleja a smažte z oboch strán dozlatista. Hotové kúsky nechajte odsať na papierovej utierke a dochuťte podľa vlastných preferencií. Osvedčená klasika je cesnak, kečup a syr – ale fantázii sa medze nekladú.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.