
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Rýchle mini langoše bez kysnutia: Skvelá domáca pochúťka
Rýchle mini langoše bez kysnutia: Skvelá domáca pochúťka

Langoše sú neodmysliteľnou súčasťou letných akcií – jarmokov, kúpalísk či festivalov. Milujú ich malí aj veľkí a dobrou správou je, že ich príprava nie je žiadna veda. Dokonca sa zaobídete aj bez kysnutého cesta – tento recept na miniverziu langošov je dôkazom, že chutné jedlo do ruky zvládnete pripraviť aj za pár minút.
Chrumkavý okraj, nepravidelný tvar a vôňa, ktorá vás prenesie do detstva – taký je domáci langoš. Ten najobľúbenejší býva potretý cesnakom, obliaty kečupom a posypaný syrom. Mimochodom, názov „langoš“ pochádza z maďarského slova láng, čo znamená plameň – odkazuje na to, že kedysi sa tieto placky piekli v peciach priamo pri ohni. Až keď domáce pece z domácností postupne vymizli, začali sa pripravovať vyprážaním. Pôvodne sa langoše robili len v deň, keď sa piekol chlieb – ako spôsob, ako využiť zvyšné cesto. Základné suroviny boli jednoduché: múka, voda, kvasnice, cukor a soľ. V súčasnosti už poznáme množstvo variácií, do cesta sa pridáva mlieko, jogurt, kyslá smotana, vajcia či cesnak. Ak sa chcete vyhnúť kvaseniu, môžete si pomôcť práškom do pečiva – a lahodný výsledok vás príjemne prekvapí.
Ako sa langoše rozšírili do sveta
Hoci si langoše spájame najmä s maďarskou kuchyňou, podobné jedlá poznali rôzne kultúry už od staroveku. Rímania piekli panis, Bulhari si pochutnávali na mekitsi a v Grécku boli obľúbené lalagia. Placky rôznych druhov pripravovali aj domorodí Američania či obyvatelia Byzantskej a Osmanskej ríše – na sladko aj naslano. Langoše, ako ich poznáme dnes, sa k nám rozšírili z Maďarska počas čias Rakúsko-Uhorskej monarchie. Pôvodne išlo o jednoduché raňajkové jedlo servírované so smotanovým syrom v deň pečenia chleba. Dnes sú hitom pouličného jedla – lacné, sýte a dostupné počas celého dňa. Okrem klasickej verzie s cesnakom, kečupom a syrom si ľudia pochutnávajú aj na sladkých variantoch s lekvárom, snehom z bielkov či jablkovým pyré. Možnosti sú prakticky neobmedzené.
Recept na mini langoše bez kysnutia
Čo budete potrebovať:
-
2 hrnčeky hladkej múky
-
1 hrnček bieleho jogurtu
-
1 čajová lyžička soli
-
1 čajová lyžička prášku do pečiva
Na ochutenie:
-
cesnak naložený v oleji
-
kečup
-
tvrdý syr (nastrúhaný)
Postup prípravy:
Všetky ingrediencie na cesto zmiešajte v miske a rukami spracujte do hladkej, kompaktné hmoty. Cesto nie je potrebné nechať odpočívať, takže môžete ihneď pokračovať. Na pomúčenej ploche ho vyvaľkajte na tenší plát a pomocou pohára alebo formičky vykrojte menšie kruhy. Tie potom vkladajte do rozohriateho oleja a smažte z oboch strán dozlatista. Hotové kúsky nechajte odsať na papierovej utierke a dochuťte podľa vlastných preferencií. Osvedčená klasika je cesnak, kečup a syr – ale fantázii sa medze nekladú.