Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchle recepty na oslavu silvestra: chlebíčky, jednohubky aj iné lahôdky

Premium_vegetarisch.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Chuťovky, jednohubky a chlebíčky slúžia na maškrtenie, ale rovnako tak dokážu zažehnať malý hlad či byť vhodnou protiváhou dobrého pitia. Mnohé sa navyše dajú pripraviť aj počas osláv či pri stretnutí s priateľmi.

Klassiker_platte.jpg

Čo je dôležité pre domácu prípravu?

Cez všetky výhody lahôdok je dobré si vopred ujasniť:

  • Koľko času sme ochotní venovať na ich domácu výrobu.
  • Čím zaistíme pestrosť chutí i farieb. Obvykle stačí pripraviť 6-8 druhov jednohubiek a chuťoviek s hmotnosťou 15-40 g.
  • Kedy a kde nakúpime suroviny, aby všetky boli čerstvé a kvalitné.
  • Ktoré suroviny vyberieme vzhľadom k ďalšej našej domácej ponuke pokrmov a najmä nápojov.
  • Ako hosťom uľahčíme ochutnávanie jednohubiek, aby lahôdky dali dobre uchopiť, nepadali na zem a boli k požitiu na jedno sústo.
  • Či máme dostatok dezertných tanierikov, servítok aj miest pre ich odkladanie.
Majme tiež na pamäti, že na jednom chlebíčku by nemalo byť viac ako päť druhov rôznych potravín náležite chuťovo zladených.

Ako sa zrodila chlebíčková klasika

Touto klasikou, bez ktorej sa zrejme nezaobíde žiadna poriadna oslava, sú obložené chlebíčky .

Podstatnú úlohu v tomto prípade hrá správna chlebíčková veka, ktorá je vláčna a nerozpadá sa ani nedrobí. Pre chlebíčky sa nehodí pečivo typu francúzskej bagety, talianske ciabatty a panini alebo anglosaských toustových chlebov, ktoré v neopraženom stave chutia ako vata.

Klasický chlebíček bol originálnym nápadom Jána Paukert, ktorý v roku 1916 v Prahe na Národnej triede otvoril svoje preslávené lahôdkarstvo.

Pri zrode nápadu bolo želanie  rodiny Jána Skramlíka, ktorý si na jednu oslavu vyžiadal niečo na občerstvenie „na dve tri zahryznutia“.

A tak si hostia pána Skramlíka mohli prvýkrát pochutnať na veľkom plátku sendviča potretom zemiakovým šalátom s domácou majonézou na ktorom boli na polovici plátok šunky a na druhej  uhorská saláma, priložený bol kúsok dobrého ementálu, koliesko vajíčka natvrdo a taktiež koliesko nakladanej uhorky. Tento vynález pražského lahôdkara sa v rôznych variáciách teší obľube dodnes.

  • Hmotnosť chlebíčkov by mala byť 45-90 g.
  • Veku krájame šikmým rezom na rovnomerné plátky, hrubé maximálne 16 mm.
  • Ak budeme chlebíčky servírovať v priebehu dlhšej doby, je základným pravidlom, že vzhľad musí byť svieži,  aby povrch neoschol a veka nestvrdla.

BOSORKA príchuť do jedálrisch-640×427.jpg“ alt=“Premium_BOSORKA príchuť do jedálrisch.jpg“ width=“640″ height=“427″ data-dominant-color=“#535257″>

Zvyšné končeky surovín jemne nakrájame alebo rozsekáme, premiešame ich a zmesou posypeme plátky sendviča potreté majonézou. Vytvoríme nielen vzhľadné, ale aj chuťovo dobré chlebíčky.

Chlebíčky podľa prevažujúcej suroviny

Syrové –  na 1 chlebíček 8 g masla na potretie a 10 g tvrdého syra. Syr musí byť tenko nakrájaný, nepotrhaný.

Kaviárové –  na 1 chlebíček 5 g masla a 5 g kaviáru.

S olejovky alebo treščou pečeňou –  na 1 chlebíček 10-11 g olejovek alebo 13 g pečene. Ryby musia byť vždy celistvé a nepotrhané.

Mäsové –  na 1 chlebíček 20 g tenko nakrájaného rozbifu, šunky alebo akéjkoľvek salámy.

Šalátové –  na 1 chlebíček 30 g šalátu, najlepšie zemiakového.

Všetky suroviny pri konečnom ozdobení (uhorky, kapiu, petržlenovú vňať, citrón, pažítku, konzervované huby, ovocie) tvarujeme rovnomerne a na povrch ukladáme rovnakým spôsobom.

Vollkorn_platte.jpg

Chuťovky v nádobkách

Najmä lyžice sú ideálne, či už obyčajné polievkové a dezertné, alebo rozmanito ohnuté a grafické porcelánové.

Základom chuťoviek a jednohubiek je tradične plátok chleba či pečiva, ale stále obľúbenejšie sú nápadité variácie naaranžované do „nádobiek“ rôznych tvarov (lyžice, poháre, tanieriky, mištičky).

Lg party_loeffel 01.jpg

Tipy na náplne:

Jablkové pyré so zázvorom a kuracím rezňom –  na 4 lyžice: 100g jablko ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nakrájame ich na kocky, ktoré rozvaríme v 40 ml bieleho vína s prúžkom (asi 8 g) čerstvého zázvoru a rozmixujeme ich na pyré.

Asi 40 g kuracích pŕs osolíme, obalíme v bazalke a sprudka opečieme na oleji. Na dno lyžíc dáme pyré, na ne položíme rezne a ozdobíme je mini paradajkami a posekanou petržlenovou vňaťou.

Rozmarínová slanina –  dlhé vetvičky čerstvého rozmarínu omotáme dlhým širšom prúžkom slaniny, naukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme, kým nie je slanina chrumkavá (15-20 minút). Vetvičky aranžujeme po dvoch krížom cez seba na malé tanieriky

Krevetový koktail – na 4-5 lyžíc: V miske našľaháme 2-3 lyžice majonézy, 5 lyžíc kyslej smotany, 1-2 lyžice kečupu, lyžičku citrónovej šťavy a pár kvapiek tabasca. Pridáme 200 g uvarených kreviet. Do každej lyžice vložíme opraný list šalátu, rozdelíme naň krevety, okoreníme ich bielym korením a ozdobíme citrónom.

Chuťovky na pečive –  pri príprave jednohubiek na kúsky pečiva či chleba je dôležité nielen dbať na vyššie uvedené zásady, najmä na nápaditosť, príťažlivosť a originalitu vzhľadu, ale tiež venovať pozornosť tvarovaniu podkladu .

Avokádové jednohubky – z dobre zrelého avokáda vydlabeme dužinu, rozmixujeme ju alebo našľaháme s primeraným množstvom kyslej smotany a zmes osolíme a okoreníme mletým zázvorom alebo čiernym korením.

Z tmavého chleba vykrojíme kolieska a štvorce, ozdobne na ne nastriekame penu a ozdobíme ich prúžkami citrónovej trávy.

Jednohubky so sušenými marhuľami a fetou –  asi 100 g sušených  marhúľ prepláchneme vodou a v miske ich zalejeme troškou pravého destilátu (ideálne marhuľovica, ale poslúži aj tuzemák, vodka, brandy).

Ovocie necháme v destiláte asi 15 minút, počas ktorých nakrájame bielu bagetu na plátky a fetu na kocky.

Marhule osušíme obrúskom, naplníme ich kockami fety, pripichneme ich špáradlom a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Jednohubky s chrenovou lučinou, rukolou a praclíkmi  – stogramové balenie lučiny premiešame podľa chuti s čerstvým strúhaným chrenom, tmavú celozrnnú bagetu nakrájame na plátky, na každý ozdobne nastriekame pripravenou penou, ozdobíme bobuľkami hrozna a malými slanými praclíkmi.

Baa93476fdc98a434d00f15dea278dea.jpg

Chuťovky z lístkového cesta –  Cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho štvorce tak veľké, aby vyplnili formičky na muffiny.

Na náplň vyšľaháme 1 vajce, 100 ml smotany a 50 ml mlieka a zmes osolíme a okoreníme strúhaným muškátovým orieškom.

Na cesto vo formičkách kladieme po koliesku anglickej slaniny, zalejeme ju zmesou, posypeme strúhaným tvrdým syrom a sprudka zapečieme v rúre.

Tomate mozzarella basilikum spiess.jpg

Špízy

S mozzarellou a paradajkami – na špáradlá napichujeme striedavo cherry mozzarelku, cherry paradajky žlté a červené a prekladáme ich lístkami čerstvej bazalky.

Sviečkovica a pomarančom – na 1 špíz napichujeme striedavo 40 g slabých plátkov rozbifu a 40 g plátkov pomaranča.

S krevetami a chilli papričkami –  krevety naložíme do zmesi olivového oleja, citrónovej šťavy, mletého zázvoru a nasekanej zelenej petržlenovej vňate. Na 1 špíz napichujeme striedavo krevetky a chilli papričky.

So zubáča a šunky –  kúsky zubáča zabalíme do plátku šunky, napichujeme striedavo s kolieskami červenej cibule a grilujeme do chrumkava.

S kuriatkom –  kuracie rezne alebo prsia nakrájame na primerane veľké kusy, pretiahneme ich v zmesi osolenej a okorenej citrónovej šťavy, napichujeme striedavo s kockami ananásu a plátkami citróna alebo limetky a opečieme na panvici na olivovom oleji.

Marinované sušené slivky v slaninovej košieľke –  dvadsať vykôstkovaných sušených sliviek namočíme do 100 ml prírodného červeného vína s lyžicou tuzemáku a necháme ich 2-3 hodiny marinovať. Potom každú slivku zabalíme do plátku slaniny, zopneme špáradlom, všetky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme ich 10-15 minút v dobre vyhriatej rúre.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.