- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Rýchle recepty na oslavu silvestra: chlebíčky, jednohubky aj iné lahôdky
Rýchle recepty na oslavu silvestra: chlebíčky, jednohubky aj iné lahôdky
Chuťovky, jednohubky a chlebíčky slúžia na maškrtenie, ale rovnako tak dokážu zažehnať malý hlad či byť vhodnou protiváhou dobrého pitia. Mnohé sa navyše dajú pripraviť aj počas osláv či pri stretnutí s priateľmi.
Čo je dôležité pre domácu prípravu?
Cez všetky výhody lahôdok je dobré si vopred ujasniť:
- Koľko času sme ochotní venovať na ich domácu výrobu.
- Čím zaistíme pestrosť chutí i farieb. Obvykle stačí pripraviť 6-8 druhov jednohubiek a chuťoviek s hmotnosťou 15-40 g.
- Kedy a kde nakúpime suroviny, aby všetky boli čerstvé a kvalitné.
- Ktoré suroviny vyberieme vzhľadom k ďalšej našej domácej ponuke pokrmov a najmä nápojov.
- Ako hosťom uľahčíme ochutnávanie jednohubiek, aby lahôdky dali dobre uchopiť, nepadali na zem a boli k požitiu na jedno sústo.
- Či máme dostatok dezertných tanierikov, servítok aj miest pre ich odkladanie.
Ako sa zrodila chlebíčková klasika
Touto klasikou, bez ktorej sa zrejme nezaobíde žiadna poriadna oslava, sú obložené chlebíčky .
Podstatnú úlohu v tomto prípade hrá správna chlebíčková veka, ktorá je vláčna a nerozpadá sa ani nedrobí. Pre chlebíčky sa nehodí pečivo typu francúzskej bagety, talianske ciabatty a panini alebo anglosaských toustových chlebov, ktoré v neopraženom stave chutia ako vata.
Klasický chlebíček bol originálnym nápadom Jána Paukert, ktorý v roku 1916 v Prahe na Národnej triede otvoril svoje preslávené lahôdkarstvo.
Pri zrode nápadu bolo želanie rodiny Jána Skramlíka, ktorý si na jednu oslavu vyžiadal niečo na občerstvenie „na dve tri zahryznutia“.
A tak si hostia pána Skramlíka mohli prvýkrát pochutnať na veľkom plátku sendviča potretom zemiakovým šalátom s domácou majonézou na ktorom boli na polovici plátok šunky a na druhej uhorská saláma, priložený bol kúsok dobrého ementálu, koliesko vajíčka natvrdo a taktiež koliesko nakladanej uhorky. Tento vynález pražského lahôdkara sa v rôznych variáciách teší obľube dodnes.
- Hmotnosť chlebíčkov by mala byť 45-90 g.
- Veku krájame šikmým rezom na rovnomerné plátky, hrubé maximálne 16 mm.
- Ak budeme chlebíčky servírovať v priebehu dlhšej doby, je základným pravidlom, že vzhľad musí byť svieži, aby povrch neoschol a veka nestvrdla.
BOSORKA príchuť do jedálrisch-640×427.jpg“ alt=“Premium_BOSORKA príchuť do jedálrisch.jpg“ width=“640″ height=“427″ data-dominant-color=“#535257″>
Chlebíčky podľa prevažujúcej suroviny
Syrové – na 1 chlebíček 8 g masla na potretie a 10 g tvrdého syra. Syr musí byť tenko nakrájaný, nepotrhaný.
Kaviárové – na 1 chlebíček 5 g masla a 5 g kaviáru.
S olejovky alebo treščou pečeňou – na 1 chlebíček 10-11 g olejovek alebo 13 g pečene. Ryby musia byť vždy celistvé a nepotrhané.
Mäsové – na 1 chlebíček 20 g tenko nakrájaného rozbifu, šunky alebo akéjkoľvek salámy.
Šalátové – na 1 chlebíček 30 g šalátu, najlepšie zemiakového.
Všetky suroviny pri konečnom ozdobení (uhorky, kapiu, petržlenovú vňať, citrón, pažítku, konzervované huby, ovocie) tvarujeme rovnomerne a na povrch ukladáme rovnakým spôsobom.
Chuťovky v nádobkách
Najmä lyžice sú ideálne, či už obyčajné polievkové a dezertné, alebo rozmanito ohnuté a grafické porcelánové.
Základom chuťoviek a jednohubiek je tradične plátok chleba či pečiva, ale stále obľúbenejšie sú nápadité variácie naaranžované do „nádobiek“ rôznych tvarov (lyžice, poháre, tanieriky, mištičky).
Tipy na náplne:
Jablkové pyré so zázvorom a kuracím rezňom – na 4 lyžice: 100g jablko ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nakrájame ich na kocky, ktoré rozvaríme v 40 ml bieleho vína s prúžkom (asi 8 g) čerstvého zázvoru a rozmixujeme ich na pyré.
Asi 40 g kuracích pŕs osolíme, obalíme v bazalke a sprudka opečieme na oleji. Na dno lyžíc dáme pyré, na ne položíme rezne a ozdobíme je mini paradajkami a posekanou petržlenovou vňaťou.
Rozmarínová slanina – dlhé vetvičky čerstvého rozmarínu omotáme dlhým širšom prúžkom slaniny, naukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme, kým nie je slanina chrumkavá (15-20 minút). Vetvičky aranžujeme po dvoch krížom cez seba na malé tanieriky
Krevetový koktail – na 4-5 lyžíc: V miske našľaháme 2-3 lyžice majonézy, 5 lyžíc kyslej smotany, 1-2 lyžice kečupu, lyžičku citrónovej šťavy a pár kvapiek tabasca. Pridáme 200 g uvarených kreviet. Do každej lyžice vložíme opraný list šalátu, rozdelíme naň krevety, okoreníme ich bielym korením a ozdobíme citrónom.
Chuťovky na pečive – pri príprave jednohubiek na kúsky pečiva či chleba je dôležité nielen dbať na vyššie uvedené zásady, najmä na nápaditosť, príťažlivosť a originalitu vzhľadu, ale tiež venovať pozornosť tvarovaniu podkladu .
Avokádové jednohubky – z dobre zrelého avokáda vydlabeme dužinu, rozmixujeme ju alebo našľaháme s primeraným množstvom kyslej smotany a zmes osolíme a okoreníme mletým zázvorom alebo čiernym korením.
Z tmavého chleba vykrojíme kolieska a štvorce, ozdobne na ne nastriekame penu a ozdobíme ich prúžkami citrónovej trávy.
Jednohubky so sušenými marhuľami a fetou – asi 100 g sušených marhúľ prepláchneme vodou a v miske ich zalejeme troškou pravého destilátu (ideálne marhuľovica, ale poslúži aj tuzemák, vodka, brandy).
Ovocie necháme v destiláte asi 15 minút, počas ktorých nakrájame bielu bagetu na plátky a fetu na kocky.
Marhule osušíme obrúskom, naplníme ich kockami fety, pripichneme ich špáradlom a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Jednohubky s chrenovou lučinou, rukolou a praclíkmi – stogramové balenie lučiny premiešame podľa chuti s čerstvým strúhaným chrenom, tmavú celozrnnú bagetu nakrájame na plátky, na každý ozdobne nastriekame pripravenou penou, ozdobíme bobuľkami hrozna a malými slanými praclíkmi.
Chuťovky z lístkového cesta – Cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho štvorce tak veľké, aby vyplnili formičky na muffiny.
Na náplň vyšľaháme 1 vajce, 100 ml smotany a 50 ml mlieka a zmes osolíme a okoreníme strúhaným muškátovým orieškom.
Na cesto vo formičkách kladieme po koliesku anglickej slaniny, zalejeme ju zmesou, posypeme strúhaným tvrdým syrom a sprudka zapečieme v rúre.
Špízy
S mozzarellou a paradajkami – na špáradlá napichujeme striedavo cherry mozzarelku, cherry paradajky žlté a červené a prekladáme ich lístkami čerstvej bazalky.
Sviečkovica a pomarančom – na 1 špíz napichujeme striedavo 40 g slabých plátkov rozbifu a 40 g plátkov pomaranča.
S krevetami a chilli papričkami – krevety naložíme do zmesi olivového oleja, citrónovej šťavy, mletého zázvoru a nasekanej zelenej petržlenovej vňate. Na 1 špíz napichujeme striedavo krevetky a chilli papričky.
So zubáča a šunky – kúsky zubáča zabalíme do plátku šunky, napichujeme striedavo s kolieskami červenej cibule a grilujeme do chrumkava.
S kuriatkom – kuracie rezne alebo prsia nakrájame na primerane veľké kusy, pretiahneme ich v zmesi osolenej a okorenej citrónovej šťavy, napichujeme striedavo s kockami ananásu a plátkami citróna alebo limetky a opečieme na panvici na olivovom oleji.
Marinované sušené slivky v slaninovej košieľke – dvadsať vykôstkovaných sušených sliviek namočíme do 100 ml prírodného červeného vína s lyžicou tuzemáku a necháme ich 2-3 hodiny marinovať. Potom každú slivku zabalíme do plátku slaniny, zopneme špáradlom, všetky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme ich 10-15 minút v dobre vyhriatej rúre.