Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchle svätomartinské rožky z tvarohového cesta. Skvelá chuť bez čakania

Rýchle svätomartinské rožky z tvarohového cesta. Skvelá chuť bez čakania
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchle svätomartinské rožky z tvarohového cesta. Skvelá chuť bez čakania Foto: depositphotos.com
reklama:

Nie každý má trpezlivosť na kysnuté cesto.

A čo potom, keď sa blíži sviatok svätého Martina a vy by ste radi pripravili tradičné dobroty, no nechce sa vám stráviť v kuchyni pol dňa? Tvarohové rožky sú výborná skratka. Žiadne kysnutie, žiadne zdržovanie a výsledok vás prekvapí takou lahodnosťou, že sa po nich len zapráši. Môžu byť s makom, lekvárom alebo hocičím, čo máte radi.

Prečo práve rožky v tvare podkovy

Svätomartinské pečivo malo vždy svoj zvláštny význam. V starých časoch sa verilo, že tvar podkovy prináša šťastie a zaisťuje koňom pevnú nohu. Legenda dokonca tvrdí, že Martin z Tours, známy svojou dobrosrdečnosťou, menil podkovy svojho bieleho koňa na pečivo, aby nakŕmil tých, čo nemali čo jesť. Možno je v tom len kus romantiky, no zvyk sa udržal dodnes.

Na 11. november jednoducho rožky patria. Podávali sa po dobrom obede, zapíjali vínom a zvykli sa plniť najmä makom. Ale poznali aj orechové, tvarohové či ovocné náplne. A nijakou výnimkou dnes nie je ani čokoláda.

Variácia pre zaneprázdnených

Ak si chcete dopriať tradíciu bez komplikácií, tvarohové cesto je ideálny spoločník. Nelepí sa, pekne sa tvaruje a keď sa do maku pridá trocha mliečnej čokolády, vznikne náplň, ktorej sa odolá veľmi ťažko.

Čo budete potrebovať

Cesto

  • 450 g hladkej múky
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • 7 lyžíc masla
  • 7 lyžíc mlieka alebo kefíru
  • štipku soli

Maková plnka

  • 200 g mletého maku
  • 150 ml mlieka
  • 40 g mliečnej čokolády
  • cukor podľa toho, aké sladké to máte radi
  • štipku škorice

Ako postupovať

  1. Múku s práškom do pečiva preosejte, primiešajte tvaroh, vajce, soľ, roztopené maslo a mlieko. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte pol hodiny schladiť.
  2. Uvarte makovú náplň: mlieko zohrejte, prisypte mak, oslaďte, pridajte nalámanú čokoládu a škoricu. Po zhustnutí nechajte vychladnúť.
  3. Rúru zapnite na 180 °C a plech preložte papierom na pečenie.
  4. Cesto rozdeľte na štyri kúsky. Každý na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh s priemerom asi 18 cm a rozdeľte na 6 trojuholníkov.
  5. Na širšiu časť dajte trochu náplne, zahnite okraje a zrolujte smerom k špičke, ktorú schováte naspodok.
  6. Poukladajte na plech a pečte približne 20 minút do zlatista. Ešte teplé potrite maslom a posypte práškovým cukrom.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.