- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Rýchle svätomartinské rožky z tvarohového cesta. Skvelá chuť bez čakania
Rýchle svätomartinské rožky z tvarohového cesta. Skvelá chuť bez čakania
Nie každý má trpezlivosť na kysnuté cesto.
A čo potom, keď sa blíži sviatok svätého Martina a vy by ste radi pripravili tradičné dobroty, no nechce sa vám stráviť v kuchyni pol dňa? Tvarohové rožky sú výborná skratka. Žiadne kysnutie, žiadne zdržovanie a výsledok vás prekvapí takou lahodnosťou, že sa po nich len zapráši. Môžu byť s makom, lekvárom alebo hocičím, čo máte radi.
Prečo práve rožky v tvare podkovy
Svätomartinské pečivo malo vždy svoj zvláštny význam. V starých časoch sa verilo, že tvar podkovy prináša šťastie a zaisťuje koňom pevnú nohu. Legenda dokonca tvrdí, že Martin z Tours, známy svojou dobrosrdečnosťou, menil podkovy svojho bieleho koňa na pečivo, aby nakŕmil tých, čo nemali čo jesť. Možno je v tom len kus romantiky, no zvyk sa udržal dodnes.
Na 11. november jednoducho rožky patria. Podávali sa po dobrom obede, zapíjali vínom a zvykli sa plniť najmä makom. Ale poznali aj orechové, tvarohové či ovocné náplne. A nijakou výnimkou dnes nie je ani čokoláda.
Variácia pre zaneprázdnených
Ak si chcete dopriať tradíciu bez komplikácií, tvarohové cesto je ideálny spoločník. Nelepí sa, pekne sa tvaruje a keď sa do maku pridá trocha mliečnej čokolády, vznikne náplň, ktorej sa odolá veľmi ťažko.
Čo budete potrebovať
Cesto
- 450 g hladkej múky
- 250 g jemného tvarohu
- 1 vajce
- 1 prášok do pečiva
- 7 lyžíc masla
- 7 lyžíc mlieka alebo kefíru
- štipku soli
Maková plnka
- 200 g mletého maku
- 150 ml mlieka
- 40 g mliečnej čokolády
- cukor podľa toho, aké sladké to máte radi
- štipku škorice
Ako postupovať
- Múku s práškom do pečiva preosejte, primiešajte tvaroh, vajce, soľ, roztopené maslo a mlieko. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte pol hodiny schladiť.
- Uvarte makovú náplň: mlieko zohrejte, prisypte mak, oslaďte, pridajte nalámanú čokoládu a škoricu. Po zhustnutí nechajte vychladnúť.
- Rúru zapnite na 180 °C a plech preložte papierom na pečenie.
- Cesto rozdeľte na štyri kúsky. Každý na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh s priemerom asi 18 cm a rozdeľte na 6 trojuholníkov.
- Na širšiu časť dajte trochu náplne, zahnite okraje a zrolujte smerom k špičke, ktorú schováte naspodok.
- Poukladajte na plech a pečte približne 20 minút do zlatista. Ešte teplé potrite maslom a posypte práškovým cukrom.
