Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchly a nadýchaný makovník: Tajomstvo dokonale vláčneho koláča

Rýchly a nadýchaný makovník: Tajomstvo dokonale vláčneho koláča
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchly a nadýchaný makovník: Tajomstvo dokonale vláčneho koláča Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak máte radi sladké, no nechcete tráviť hodiny v kuchyni, makovník je ideálnou voľbou. Tento jednoduchý, no lahodný koláč si vás získa svojou jemnosťou, výraznou makovou chuťou a rýchlou prípravou. S použitím kvalitných surovín získate dezert, ktorý sa skvele hodí k popoludňajšej káve aj ako pohostenie pre hostí.

Prečo je makovník taký obľúbený?

Mak má v slovenskej kuchyni dlhú tradíciu a jeho jedinečná chuť ho robí nenahraditeľnou surovinou mnohých dezertov. Makovník je obľúbený nielen pre svoju jednoduchosť, ale aj pre jeho bohatú a aromatickú chuť. Navyše je mak zdrojom cenných živín – obsahuje vysoké množstvo vápnika, horčíka a zdravých tukov, vďaka čomu je nielen chutný, ale aj výživný.

Jednou z jeho najväčších výhod je aj to, že je prirodzene bezlepkový, takže sa dá ľahko prispôsobiť aj pre ľudí s intoleranciou na lepok. Stačí nahradiť múku vhodnou alternatívou a môžete si vychutnať tento tradičný koláč v zdravšej verzii.

Ako dosiahnuť dokonalú chuť a štruktúru?

Aby bol makovník skutočne lahodný, je dôležité venovať pozornosť použitým ingredienciám. Tajomstvo dokonale vláčneho koláča spočíva v kombinácii tých správnych surovín:

  • Čerstvo pomletý mak – jeho olejnatá konzistencia dodá koláču jemnosť a intenzívnu chuť. Mak by nemal byť skladovaný dlhodobo, pretože môže zhorknúť. Ak ho zomeliete viac, než potrebujete, odporúča sa ho uchovávať v uzavretom obale v mrazničke.
  • Maslo namiesto oleja – dodá cestu bohatšiu a plnšiu chuť.
  • Plnotučné mlieko alebo smotana – zabezpečia jemnosť a vláčnosť.
  • Med alebo trstinový cukor – prírodné sladidlá zvýraznia chuť maku bez zbytočného presladenia.
  • Vanilka a citrónová kôra – postarajú sa o príjemnú vôňu a sviežosť.
  • Orechy, mandle alebo sušené ovocie – pridajú koláču chrumkavú textúru a ďalší rozmer chuti.

Čomu sa vyhnúť pri pečení makovníka?

Aj keď je recept pomerne jednoduchý, niekoľko drobných chýb môže ovplyvniť výsledok:

  1. Použitie starého maku – ak je mak príliš starý, môže byť horký a narušiť chuť celého koláča.
  2. Príliš suché cesto – mak má tendenciu absorbovať tekutiny, preto treba dbať na správny pomer surovín.
  3. Nesprávne množstvo cukru – mak je prirodzene mierne horký, no priveľa cukru môže prekryť jeho jedinečnú chuť.
  4. Zlá teplota pečenia – príliš vysoká teplota spôsobí, že koláč bude vysušený, naopak pri nízkej sa nemusí dobre prepiecť.

Recept na jednoduchý a nadýchaný makovník

Potrebné suroviny:

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1,5 hrnčeka cukru (práškového alebo kryštálového)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • 1 hrnček oleja
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 1,5 hrnčeka mletého maku
  • 2 lyžice obľúbenej marmelády
  • Na vymazanie plechu: maslo a hrubú múku

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie alebo ho vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. V jednej mise zmiešajte suché ingrediencie – múku, cukor, kypriaci prášok, vanilkový cukor a mak.
  3. V druhej mise vyšľahajte vajce s olejom a mliekom. Postupne pridávajte k suchým prísadám a dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  4. Na záver pridajte marmeládu podľa chuti a premiešajte.
  5. Cesto vylejte na pripravený plech a pečte približne 25 minút pri 170 °C.
  6. Po upečení nechajte koláč vychladnúť, nakrájajte ho na menšie kúsky a môžete posypať práškovým cukrom.

Záver

Makovník je vynikajúcim riešením, keď potrebujete rýchly a chutný dezert. Jeho jednoduchá príprava a dokonalá chuť z neho robia obľúbenú pochúťku na každú príležitosť. Skúste tento recept a presvedčte sa, že domáci makovník je vždy lepší ako ten z obchodu!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.