Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Rýchly cuketový perník z hrnčeka pre zaneprázdnených: Jemný, vláčny a hotový za pár minút

Cuketový perník
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cuketový perník Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné obdobie praje cuketám – rastú vo veľkom, sú dostupné takmer všade a ponúkajú široké využitie v kuchyni. Hoci si ich väčšina ľudí spája najmä s varením alebo dusením, netreba sa báť zaradiť túto zeleninu ani do sladkých dezertov. Skvelým príkladom je jednoduchý, no vynikajúci cuketový perník, ktorý zvládne naozaj každý – aj ten, kto sa v pečení príliš nerealizuje.

Prečo zaradiť cuketu do dezertu?

Možno to znie zvláštne, no cuketa je v sladkých receptoch skutočne výborná. Po upečení jej zeleninová chuť úplne zmizne, a tak ju v koláči ani nespoznáte. Práve naopak – dodá mu úžasnú vláčnosť, ktorá vydrží aj niekoľko dní. Zvlášť ak použijete mladšie cukety s jemnou šupkou a bez semienok. Ale nebojte sa použiť ani väčšie kúsky – ak ich ošúpete, dokonale sa v ceste stratia.

Tento rýchly recept na hrnčekový cuketový perník je ideálny pre zaneprázdnených alebo pre tých, ktorí nechcú tráviť v kuchyni veľa času. Stačí zmiešať niekoľko bežných surovín, vložiť plech do rúry a o chvíľu máte na stole dezert, ktorý nadchne každého – či už ku káve, na oslavu alebo len tak pre radosť.

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky nastrúhanej cukety (mladšej, šťavnatej)

  • ¾ hrnčeka kryštálového cukru

  • 3 celé vajcia

  • 2 hrnčeky polohrubej múky

  • ½ hrnčeka slnečnicového oleja

  • 3 lyžice marhuľového džemu

  • 1 čajovú lyžičku perníkového korenia

  • 1 balíček prášku do perníka

  • 2 lyžice kvalitného kakaa

  • 1 balenie čokoládovej polevy na záver

Ako na to:

  1. Príprava cesta:
    Do väčšej misy nastrúhajte cuketu nahrubo. Pridajte cukor a vajcia, dôkladne premiešajte. Potom pridajte múku, olej, perníkové korenie a prášok do perníka. Na oživenie chuti pridajte aj pár lyžíc marhuľového džemu, ktorý do cesta prinesie jemnú ovocnú arómu. Nakoniec vsypte kakao a všetko poriadne spojte do hladkého cesta.

  2. Pečenie:
    Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite. Rúru predhrejte na 190 °C a koláč pečte približne 25 minút. Vyskúšajte špajľou – ak je po vytiahnutí suchá, máte hotovo.

  3. Záverečné dolaďovanie:
    Keď perník trochu vychladne, pripravte čokoládovú polevu podľa inštrukcií na obale a rovnomerne ju naneste na celý povrch koláča. Nechajte stuhnúť a potom už len nakrájajte na porcie podľa chuti.

Tip na záver:

Ak chcete dezert obohatiť o ďalšiu vrstvu chutí, môžete do cesta pridať aj hrsť nasekaných orechov, hrozienok alebo kúsok nastrúhanej čokolády. Výsledok bude ešte luxusnejší.

Tento hrnčekový perník je dôkazom, že aj z jednoduchých surovín sa dá pripraviť fantastický múčnik. Navyše je to ideálny spôsob, ako spotrebovať nadbytok cukety zo záhrady. A čo je najlepšie – jeho príprava nezaberie viac ako pár minút, no chuťovo prekoná mnohé zložitejšie recepty.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.