- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Rýchly jablkový koláč s jogurtom
Rýchly jablkový koláč s jogurtom
Rýchly a jednoduchý letný koláč, ktorý zvládnete upiecť aj na chate: ako odmerka na pár bežných surovín vám postačí téglik od jogurtu, elektrický šľahač nahradí ručné práce a s ovocím môžete experimentovať podľa chuti.
Ingrediencie pre:
22 cm priemer formy
2 ks jabĺk
1 lyžica citrónovej šťavy
1 téglik bieleho jogurtu
3/4 téglika cukru krupica
2 ks vajcia
1 lyžička škorice
1/2 lyžičky citrónovej kôry
1,5 téglika polohrubej múky
3 lyžičky prášku do pečiva
Na vymazanie a vysypanie formy
1 lyžica masla
1 hrsť hrubej múky
Na dokončenie
1 lyžica škoricového cukru
Postup
01.
Jablká olúpte, nakrájajte na tenké plátky, zastreknite citrónovou šťavou a nechajte chvíľu bokom. Tortovú formu alebo menší pekáčik vymažte maslom a vysypte hrubou múkou, rúru predhrejte na 180 stupňov.
02.
Do väčšej misy vyklopte jogurt. Téglik vypláchnite a osušte a použite ako odmerku. K jogurtu pridajte cukor (tri štvrte téglika postačí, ak máte ale radšej sladšie dezerty, môžete pridať aj plný téglik), vajcia, škoricu a citrónovú kôru a zmes dobre premiešajte, nie je potrebné ju nijako zvlášť šľahať.
03.
Na povrch jogurtovo-vaječnej zmesi preosejte múku s práškom do pečiva a cesto ešte raz dobre premiešajte. Potom ho prelejte do pripravenej formy a husto položte plátky jabĺk.
Tip: Koláč môžete ešte vylepšiť maslovou posýpkou, na toto množstvo surovín vám postačí drobenka z dvoch lyžíc masla.
04.
Pečte v predhriatej rúre asi 25 minút, až špajľa zapichnutá doprostred vyjde suchá. Pred podávaním poprášte škoricovým cukrom a pridajte niečo sviežeho: lyžicu hustej kyslej smotany, nočiek z mascarpone alebo kopček vanilkovej zmrzliny.
Zdroj: www.prozeny.cz