- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Rýchly kávový koláč
Rýchly kávový koláč
Nepresladený dezert s vôňou kávy a s kopcom ľahkého krému pripravíte za slabú hodinu aj s upratovaním kuchyne. A ani nemusíte vyťahovať váhu.
Ingrediencie pre:
1 formu 30 × 20 cm
Cesto
200 g polohrubej múky
110 g cukru krupica
125 g masla
250 ml mlieka
1 lyžica instantnej kávy
1 lyžica kakaa
2 ks vajcia
3 lyžičky prášku do pečiva
1 štipka soli
Krém
4 lyžice kávového likéru
200 g smotany na šľahanie
125 g mascarpone
1 lyžica cukru múčka
1 ks Kofily
Na vymazanie plechu
1 lyžica masla
3 lyžice hrubej múky
Postup
01.
Rozpustite maslo na cesto a nechajte ho trochu vychladnúť. Formu vymažte a vysypte hrubou múkou, predhrejte rúru na 180 stupňov.
02.
Do veľkej misy preosejte múku, pridajte pol cukor, mlieko, rozpustené maslo a všetky ostatné ingrediencie na cesto a prešľahajte, až sa cesto spojí. Vlejte do pripravenej formy a pečte asi 20 minút, až špajľa, zapichnutá do stredu, vyjde suchá.
03.
Upečené cesto prepichajte špajľou a pokvapkajte kávovým likérom. Nechajte vychladnúť.
04.
Zatiaľ čo sa cesto pečie, vložte všetky suroviny na krém do misy šľahača. Najskôr šľahajte pomaly, až sa suroviny spoja, zvýšte rýchlosť a ušľahajte hustý krém.
05.
Krém naneste na vychladený koláč, ozdobte strúhanou čokoládou.
Tip
Kávový likér môžete nahradiť silnou čiernou kávou. Na ozdobu sa hodia aj čokoládové kávové zrná.
Zdroj: www.prozeny.cz