
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Rýchly marhuľový koláč bez kysnutia: Skvelý letný dezert bez námahy
Rýchly marhuľový koláč bez kysnutia: Skvelý letný dezert bez námahy

Letné mesiace prinášajú ideálnu príležitosť využiť čerstvé marhule naplno. Ak sa ti nechce tráviť čas prípravou kysnutého cesta, no chuť na domácu sladkosť ťa neobišla, tento jednoduchý marhuľový koláč je presne to, čo hľadáš. Pripravený je za chvíľu a zvládne ho aj menej skúsený kuchár. Stačí niekoľko bežných surovín, sezónne ovocie a trocha chuti piecť.
Marhuľa: ovocie s históriou dlhšou než by si čakal
Podľa starých Grékov platí, že kto je marhule, ten lekára nepotrebuje. A nebolo to len poetické vyjadrenie – vedeli, čo robia. Marhule majú totiž pôvod vo východnej Ázii, konkrétne v oblastiach dnešnej severnej Číny, Mandžuska a Mongolska, kde ich ľudia pestovali už viac než 4 000 rokov dozadu. Z Ázie sa dostali cez Arménsko až do Európy, pričom podľa legiend ich priniesol do Grécka slávny Alexander Veľký počas svojich výprav. V starovekých spisoch gréckeho lekára Dioskorida sú marhule označené ako „arménske jablká“, čo sa zachovalo aj v ich latinskom názve – Prunus armeniaca.
Marhule v európskych záhradách a kuchyni
Už v stredoveku sa marhule pestovali v kláštorných záhradách, neskôr sa ovocinárstvo rozvinulo za vlády Karola IV. a počas panovania Rudolfa II. sa začali objavovať prvé písomné poznámky o ich šľachtení. Výrazné spomalenie prišlo v období tridsaťročnej vojny, no ovocinárstvo sa opäť naštartovalo počas reforiem Márie Terézie a Jozefa II. V 18. a 19. storočí už marhule nechýbali v záhradách naprieč celou Európou.
Ich využitie v kuchyni je všestranné – výborne sa hodia do ovocných šalátov, fungujú aj v slaných jedlách a sú súčasťou mnohých dezertov. V súčasnosti patria medzi najväčších pestovateľov marhúľ Turecko, Taliansko, Španielsko, Francúzsko a Grécko.
Bleskový marhuľový koláč – recept bez kysnutia
Ingrediencie:
-
350 g hladkej múky
-
1 celé vajce
-
5 lyžíc cukru
-
5 lyžíc roztopeného masla
-
15 lyžíc mlieka
-
kôra z citróna (najlepšie bio)
-
1 balíček prášku do pečiva
-
štipka soli
Na vrch:
-
čerstvé marhule podľa chuti
-
nastrúhané orechy alebo klasická posýpka
-
tuk na vymastenie plechu
Postup prípravy:
Najskôr si predhrej rúru a priprav si plech – nezabudni ho dobre vymazať tukom, aby sa cesto neprilepilo. Do misy nasyp múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridaj cukor, vajce, roztopené maslo, mlieko, citrónovú kôru a štipku soli. Všetko dôkladne premiešaj, aby vzniklo hladké, polotekuté cesto. To potom rovnomerne rozotri na plech.
Navrch poukladaj rozpolené marhule – reznou stranou hore, a podľa chuti posyp buď strúhanými orechmi alebo posýpkou. Daj piecť do horúcej rúry a sleduj, kým koláč pekne nezružovie a nezačne rozvoniavať po celej kuchyni.
Tento koláč je nielen jednoduchý na prípravu, ale aj výnimočne chutný. Vďaka šťavnatým marhuliam a jemnému cestu je ideálnym letným dezertom na víkendové popoludnie aj nečakanú návštevu.