- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Rýchly perník na plech: Jednoduchý, voňavý a nadýchaný dezert, ktorý zvládne každý
Rýchly perník na plech: Jednoduchý, voňavý a nadýchaný dezert, ktorý zvládne každý
Hľadáte recept na chutný a rýchly perník na plech, ktorý sa podarí aj začiatočníkom? Tento jednoduchý hrníčkový perník je skvelou voľbou. Okrem toho, že je rýchly, je aj veľmi prispôsobivý – môžete ho obohatiť podľa vlastných chutí a doplniť rôznymi ingredienciami. Nakoniec ho stačí posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť čokoládou a máte hotový výborný dezert.
Perník bez starostí – ideálne riešenie pre zaneprázdnených
Keď máte málo času, ale túžite po niečom sladkom, liate perníky sú perfektnou voľbou. Tento jednoduchý a rýchly recept je pripravený naozaj za pár minút, čo znamená, že aj tí, ktorí s pečením nemajú veľa skúseností, ho zvládnu bez problémov.
Základné ingrediencie na perník, ktoré má každý doma
Na tento perník použijete základné suroviny, ktoré nájdete v každej kuchyni. Potrebujete múku, cukor, mlieko, olej a vajcia. K tomu pridáte prášok do perníka, ktorý sa postará o nadýchanú štruktúru, a perníkové korenie, ktoré dodá koláču nezameniteľnú vôňu. Korenené prísady ako škorica, klinček, zázvor alebo kardamóm dávajú perníku tú správnu chuť, ktorá vás zahreje. A nezabudnite na kakao, ktoré koláču pridá hlbokú farbu a bohatú chuť.
Prispôsobte si perník podľa svojich chutí
Tento perník je veľmi prispôsobivý. Do cesta môžete pridať rôzne ingrediencie, aby ste získali rôzne verzie. Niekto obľubuje kombináciu s marmeládou alebo slivkovým lekvárom, ktoré môžete pridať priamo do cesta alebo ich ukryť v strede koláča – stačí, ak perník po upečení jednoducho rozkrojíte. Vláčnosť a jemnú chuť perníku môžu vylepšiť aj nasekané vlašské orechy, kandizované ovocie alebo kúsky čokolády. Ak chcete perník ešte voňavejší a šťavnatejší, pridajte lyžicu medu. Zdravú alternatívu predstavuje aj nastrúhaná mrkva alebo kokos. Na záver môžete perník ozdobiť čokoládovou polevou alebo citrónovou glazúrou, ale skvele bude vyzerať aj jednoducho posypaný práškovým cukrom alebo obohatený o kopček šľahačky.
Recept na rýchly hrnčekový perník na plech:
Ingrediencie:
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- 1,5 hrnčeka kryštálového cukru
- 2 hrnčeky mlieka
- 2 vajcia
- 6 lyžíc oleja
- 3 lyžice marmelády (podľa chuti)
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička sódy alebo prášku do pečiva
- 1 balíček prášku do perníka
- tuk na vymazanie plechu
- hrubá múka na vysypanie plechu
- čokoládová poleva alebo čokoláda na roztopenie
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Všetky prísady na cesto zmiešajte. Najprv zmiešajte suché ingrediencie, potom pridajte tekuté.
- Cesto vylejte na plech, ktorý ste predtým vymazali tukom a vysypali múkou.
- Plech vložte do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút. Cesto by malo byť pevné a po zapichnutí špajle do stredu by mala zostať suchá.
- Po upečení nechajte perník vychladnúť. Na chladný koláč rozotrite roztopenú čokoládovú polevu a nechajte ju stuhnúť.
Tento rýchly a voňavý perník si zaručene obľúbite. Je ideálny na každodenné posedenie pri káve alebo ako dezert na rôzne oslavy či stretnutia.