Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchly strúhaný koláč na plech pre šetriacich: Nadýchaný a vláčny ako obláčik

Rýchly strúhaný koláč
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchly strúhaný koláč Foto: depositphotos.com
reklama:

Premýšľate, ako narýchlo pohostiť nečakanú návštevu, no nechcete sa zdržiavať zdĺhavou prípravou? Vyskúšajte tento úžasný strúhaný koláč. Vďaka jeho jednoduchosti a skvelej chuti zaručene zažiarite, nech už príde ktokoľvek.

Tento koláč je charakteristický šťavnatým, no zároveň nadýchaným cestom. Navyše vás poteší aj jeho praktická príprava: namiesto klasického vymazávania a vysypávania plechu je vhodné využiť papier na pečenie. Ak ho máte po ruke, všetko pôjde ešte rýchlejšie a výsledok bude rovnako vynikajúci. Vždy sa oplatí mať aspoň jedno balenie doma, pretože poslúži na množstvo nečakaných vecí nielen v kuchyni.

Papier na pečenie: Šikovný pomocník na mnoho spôsobov

Možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, no papier na pečenie môžete využiť všelijako. Okrem klasického vystlania formy pri pečení funguje napríklad ako obal na syr – udrží ho v chladničke dlhšie čerstvý. Potrebujete si narýchlo vyrobiť lievik, ale doma práve nemáte plastový? Papiera na pečenie stačí kúsok poskladať do tvaru kužeľa a máte jednorazový lievik, ktorý zachráni situáciu. Ak vám v mikrovlnke chýba kryt, môžete jedlo zakryť práve kúskom papiera na pečenie – zabráni tomu, aby sa jedlo neprskalo dookola. A ako bonus: vzácne či jemné oblečenie môžete zabaliť do papiera na pečenie, čím ho ochránite pred vyblednutím a poškodením v skrini či komode.

Tip na dokonalú bábovku

Možno pri rýchlom pečení občas rozmýšľate, ako vyklopiť bábovku tak, aby sa nelepila na steny formy. Základom je kvalitne vymastiť formu, vhodne vysypať (napríklad múkou alebo strúhankou) a správne ju nechať chvíľu vychladnúť. Pri strúhanom koláči však odpadá veľká časť starostí, pretože celý recept budete piecť priamo na papieri na pečenie.

Rýchly strúhaný koláč na plech

Suroviny na cesto:

  • 400 g hladkej múky

  • 200 g tuku (môžete použiť maslo alebo iný tuk na pečenie)

  • 3 lyžice kakaa

  • 4 lyžice mlieka

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • 1 žĺtok

Suroviny na krém:

  • 3 mäkké tvarohy

  • 3 žĺtky

  • 300 g práškového cukru

  • 300 ml mlieka

  • 4 bielky

  • 1 lyžica vanilkového pudingového prášku

Postup prípravy:

  1. Vytvorenie cesta:
    V jednej miske dôkladne premiešajte hladkú múku, tuk, kakao, prášok do pečiva a žĺtok. Postupne pridajte aj mlieko, aby sa cesto pekne spojilo. Zmes spracujte do hladkej, jemnej hmoty a potom ju nechajte odpočívať v chladničke približne 30 minút. Táto fáza je dôležitá, aby sa s cestom dobre pracovalo a malo tú správnu konzistenciu pri strúhaní.

  2. Príprava krému:
    Kým cesto chladne, pripravte si tvarohovú náplň. Rozšľahajte mäkký tvaroh, žĺtky, cukor a mlieko, aby vznikol jemný, hladký krém. V ďalšej miske si z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Tento sneh opatrne vmiešajte do tvarohovej zmesi spolu s vanilkovým pudingovým práškom. Dbajte, aby bolo všetko dôkladne premiešané, no zároveň aby sneh nestratil svoju nadýchanosť.

  3. Strúhanie a vrstvenie:
    Z chladničky vyberte cesto a rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Prvú polovicu cesta nastrúhajte nahrubo na plech vystlaný papierom na pečenie. Následne rovnomerne rozotrite celý tvarohový krém a na záver nastrúhajte zvyšok cesta. Takto vytvoríte vrchnú vrstvu, ktorá po upečení chrumká a zároveň uzatvára jemný tvaroh vo vnútri.

  4. Pečenie:
    Rúru predhrejte na 180 °C. Koláč vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 45 minút. Dĺžka pečenia sa môže jemne líšiť v závislosti od typu rúry, preto sledujte, kedy koláč získa peknú zlatohnedú farbu. Po upečení ho nechajte chvíľu vychladnúť, aby sa tvarohová vrstva ustálila a dobre krájala.

  5. Servírovanie:
    Keď koláč vychladne, nakrájajte ho na rovnomerné rezy. Vďaka kontrastu tmavého kakaového cesta a bieleho tvarohového krému bude nielen vyzerať lákavo, ale aj príjemne chutiť. Servírovať ho môžete kedykoľvek – ráno ku káve, alebo popoludní ako dezert pre hostí.

Užitočné rady na záver

  • Skladovanie: Ak vám koláč zvýši, skladujte ho v chladničke, aby tvarohová náplň zostala čerstvá. Pred podávaním ho môžete nechať chvíľku na kuchynskej linke, aby nebol príliš studený.

  • Variácie: Do tvarohu môžete pridať aj kúsky ovocia, napríklad nakrájané broskyne z kompótu, hrozienka, alebo hoci aj drobné lesné plody.

  • Papier na pečenie: Používajte ho nielen na koláče a bábovky, ale aj pri príprave mäsa a zeleniny na plechu. Ušetríte si tak čistenie plechu a zároveň zabezpečíte, že sa jedlo nebude zbytočne pripekať.

Tento strúhaný koláč je dôkazom, že jednoduché recepty môžu mať veľký úspech. Vďaka rýchlej príprave a lahodnej chuti si ho zamilujete a určite ho zaradíte medzi svoje obľúbené dezerty na každú príležitosť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.