Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchly tvarohový mazanec – jednoduchý, vláčny a bez kysnutia

Rýchly tvarohový mazanec – jednoduchý, vláčny a bez kysnutia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchly tvarohový mazanec – jednoduchý, vláčny a bez kysnutia Foto: depositphotos.com
reklama:

Veľká noc sa nezaobíde bez tradičných dobrôt a jednou z nich je aj mazanec. Ak si však netrúfate na prípravu klasického kysnutého cesta alebo jednoducho nemáte čas čakať, kým vykysne, skvelou alternatívou je tvarohový mazanec. Je mäkký, dlho vydrží vláčny a jeho príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne aj úplný začiatočník. Navyše, vďaka rumu a citrónovej kôre nádherne vonia.

Prečo sa na Veľkú noc pečie mazanec?

Tento sladký bochník má bohatú históriu. Už v dávnych časoch symbolizoval príchod jari, pričom jeho okrúhly tvar mal pripomínať slnko. Neskôr sa stal súčasťou kresťanských tradícií – gazdinky ho piekli na Bielu sobotu a na Veľkonočnú nedeľu ho nosili do kostola na požehnanie. Verilo sa, že ak sa mazanec jedol s medom, prinášal zdravie a ochranu pred chorobami.

Kysnutý vs. tvarohový mazanec

Klasický mazanec sa pripravuje z kysnutého cesta podobného vianočke, no s bohatšou receptúrou. Kedysi sa doň dávalo veľké množstvo vajec a často aj smotana či tvaroh, aby bol vláčny. Hoci je kysnutý mazanec výborný, jeho príprava nie je vždy jednoduchá – cesto môže zle vykysnúť, počas pečenia spadnúť alebo sa príliš rozísť a namiesto krásneho bochníka vznikne len placka.

Tvarohový mazanec je skvelou alternatívou – neobsahuje droždie, nemusí kysnúť a vďaka prášku do pečiva zostane nadýchaný aj bez dlhého čakania. Tvaroh mu dodáva jemnosť, ktorá sa udrží aj niekoľko dní, no na chuti ho vôbec nebudete cítiť.

Ako mu dodať ešte lepšiu chuť?

Základom chuti je vanilka a citrónová kôra, no ak chcete niečo originálnejšie, pridajte trochu anízu alebo šafránu. Tento trik mu dodá jemný žltkastý nádych. Skvelým spôsobom, ako zvýrazniť vôňu, je namočiť hrozienka do rumu – nielenže krásne zmäknú, ale mazanec získa aj jemný rumový podtón.

Recept na jednoduchý tvarohový mazanec

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 150 g masla
  • 150 g trstinového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 4 vajcia
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 2 lyžice kandizovanej pomarančovej kôry alebo zlatých hrozienok
  • 60 g nasekaných mandlí
  • 1 vajce na potretie
  • Plátky mandlí na posypanie

Postup:

  1. Príprava cesta: Maslo, cukor, vajcia, vanilkový cukor a citrónovú kôru vyšľahajte do nadýchanej peny. Postupne pridajte tvaroh a premiešajte.
  2. Suché suroviny: Múku zmiešajte s práškom do pečiva, preosejte a pomaly prisypávajte do cesta.
  3. Dochutenie: Pridajte nasekané mandle a kandizovanú pomarančovú kôru alebo hrozienka namočené v rume.
  4. Tvarovanie: Z cesta vytvarujte dva bochníky a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Potretie a zdobenie: Povrch potrite rozšľahaným vajcom a posypte plátkami mandlí.
  6. Pečenie: Vložte do predhriatej rúry na 160 °C a pečte približne 18 – 20 minút. Potom znížte teplotu na 140 °C a dopečte ďalších 20 minút. Ak by sa povrch začal príliš pripekať, prikryte ho alobalom.
  7. Chladenie: Po upečení nechajte mazanec vychladnúť pri izbovej teplote.

Prečo si zamilujete tento recept?

 Bez kysnutia – žiadne čakanie, môžete piecť hneď
 Jednoduchá príprava – vhodný aj pre začiatočníkov
 Vláčny a jemný – vďaka tvarohu zostane dlhšie čerstvý
 Skvelá chuť – kombinácia citróna, rumu a vanilky vytvorí neodolateľnú arómu

Tento tvarohový mazanec je ideálnou voľbou, ak chcete tradičnú veľkonočnú pochúťku pripraviť rýchlo a bez starostí. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami, že kysnuté cesto vôbec nemusí byť podmienkou na skvelý mazanec!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.