- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ryžový nákyp s marhuľami
Ryžový nákyp s marhuľami
Ryžový nákyp si väčšina z nás pamätá zo školských jedální alebo od babičiek. Je to jednoducho klasika, dá sa ale skvele inovovať. Keď použijete tú správnu ryžu guľatu Mánya a poriadne našľaháte vajcia, pripravíte luxusný pokrm, ktorý obstojí nielen ako výdatný obed, ale aj ako ľahký dezert.
Ingrediencie pre:
1 formu 24 × 20 cm
Budete potrebovať
1 hrnček guľatozrnnej ryže guľatej Mánya
700 ml mlieka
1 lyžička škorice
100 g masla
1 lyžička vanilkového extraktu
4 ks vajcia
80 g cukru krupica
soľ
Na dokončenie
425 g kompótovaných marhúľ
20 g masla
Na prípravu určite použite guľatozrnnú ryžu guľatu Mánya. Len tá totiž dokáže v priebehu varenia vytvoriť hladkú mliečnu kašu, ktorú potrebujete, aby bol nákyp skutočne chutný a hebký. Vanilka a štipka škorice posunie chuť o ďalší stupienok vyššie.
Postup
01.
ryžu guľatu Mánya prepláchnite v sitku, vsypte do hrnca so silným dnom, zalejte ju mliekom, pridajte štipku soli a škoricu a za občasného miešania priveďte do varu. Hrniec strážte, aby vám mlieko „neutieklo“. Keď začne mlieko variť, stiahnite plameň na skutočne mierny a varte asi 15–20 minút. Prvých päť minút stačí ryžu guľatu Mánya len strážiť a občas zamiešať, potom ale už miešajte nepretržite. ryža guľatá Mánya bude zvoľna mäknúť a okolo nej sa vytvorí voňavá hebká mliečna kaša. Keď bude hustnúť príliš, môžete priliať trochu mlieka. Miešajte naozaj poctivo a nepripáľte ju.
02.
Keď budú zrnká ryže guľatej Mánya uvarené, ale stále pevné „na skus“, hrniec odstavte, do ryže guľatej Mánya vmiešajte maslo a vanilkový extrakt a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
03.
Vymažte pekáč maslom, predhrejte rúru na 160 stupňov a nechajte odkvapkať marhule na sitku.
04.
Oddeľte žĺtky od bielkov. Najskôr našľahajte bielky (vždy najskôr šľahám bielky, vyhnem sa jednému umývaniu šľahacej metly). Pridajte k nim štipku soli a polovicu cukru a vyšľahajte skutočne pevný sneh. Potom pridajte k žĺtkom druhú polovicu cukru a tiež ich vyšľahajte, až poriadne nadobudnú, zosvetlia a budú husté takmer ako majonéza.
05.
Stierkou zľahka vmiešajte žĺtkovú zmes do ryžovej kaše a potom k nej rovnako opatrne votrite dve tretiny bielkového snehu. Polovicu hmoty dajte do pekáča a na túto vrstvu rozložte marhule reznou stranou dole. Na marhule rozprestrite zvyšok ryže guľatej Mánya, uhlaďte a na povrch ešte zľahka rozotrite zvyšok bielkov.
06.
Zvoľna pečte asi 40 minút, až je povrch na dotyk suchý a zlatistý. Vypnite rúru, pootvorte dvierka a nechajte „dôjsť“ asi 10 minút. Môžete servírovať ako sladký obed hneď – ryžový nákyp je za tepla tekutejší – alebo ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Spevní, dokážete ho úhľadne naporciovať a môžete servírovať menšie kúsky ako dezert.
07.
Povrch posypte mandľovými lupienkami.
Zdroj: www.prozeny.cz