- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- S hubami po celý rok! Konzervujeme, mrazíme, sušíme a solíme
S hubami po celý rok! Konzervujeme, mrazíme, sušíme a solíme
Aj pre vás je tohtoročná hubárska sezóna štedrá?
Ponúkame vám pár tipov ako huby uchovať ..
Sušenie je vynikajúci spôsob spracovania veľkého množstva húb.
V usušenej podobe zaberajú minimum miesta a zároveň si zachovávajú všetky svoje užitočné vlastnosti. A aróma sa navyše stáva ešte intenzívnejšou.
Huby môžete sušiť pomocou: rúry; mikrovlnnej rúry; sušičky na zeleninu a ovocie; a na priamom slnku.
Ako Huby sušiť:
Prvým krokom je čistenie húb od nečistôt a trávy, v prípade potreby odstránenie poškodených častí.
Potom ich huby nakrájajte na tenké plátky.
Dajte na plech vyložený s papierom na pečenie, na mriežku sušičky v jednej rovnomernej vrstve.
V rúre sa sušia huby pri teplote 45-50 ° s pootvorenými dvierkami 4-5 hodín. Potom ich vyberte a nechajte ich vychladnúť, poprehadzujte ich . Postup opakujte až do úplného vysušenia.
V mikrovlnke huby rýchlejšie schnú, ale musíte ich tiež častejšie vetrať. Po 15-20 minútach sušenia huby ochlaďte a nechajte mikrovlnku s otvorenými dvierkami.
Nastavte teplotu v sušičke na 50-55 stupňov a vysušte od 6 do 12 hodín, v závislosti od sily techniky a veľkosti plochy mriežky.
V takomto prípade nemusíte huby ani vetrať.
Ak je možné huby sušiť vonku , umiestnite ich na slnko, zakryte gázou a nechajte úplne vysušiť.
Skladujte sušené huby v čistých sklenených nádobách s vekom .
Ďalším jednoduchým spôsobom, ako konzervovať huby na zimu, je zmraziť ich.
Prvý spôsob:
Huby očistite huby, odstráňte zvyšky zeme a trávy.
Celé dajte na plech a vložte na niekoľko hodín do mrazničky. Keď sú huby zmrazené, preložte ich do špeciálnych mraziacich vreciek alebo nádob s vekom.
Pred varením ich rozmrazte v chladničke.
Druhý spôsob:
Huby umyte a ošúpte. Nakrájajte na tenké plátky a vložte do hrnca s vriacou vodou. Povarte 3-4 minúty, potom ich sceďte.
Huby osušte na papierovej utierke a potom preložte do mraziaceho vrecka alebo do vhodnej nádoby.
Tieto mrazené huby pred varením je možné ihneď použiť bez rozmrazovania.
Solené huby
Tí ktorí máte radi slanšie jedlá by ste mohli vyskúšať zasolené huby.
Huby očistite a nakrájajte na menšie kúsky..Môžete nakrájať na plátky ale aj na kocky..
pripravte si vhodnú nádobu, napríklad veľký sklenený pohár a na dno nasypte trochu soli.Potom na vrstvu soli dáme jednu vrstve húb asi 1 cm a tú vrstvu zasolíme..
Môžete pridať podľa chuti aj cesnak, korenie alebo kôpor. Takto huby vrstvíme striedavo so soľou..Na vrch pohára dáme poslednú vrstvu soli a na vrch položíme závažie..
Huby necháme pôsobiť niekoľko dní..(týždeň) v chladničke..
Potom huby preložíme do menších pohárov ktoré sa dajú uzatvoriť a uchovávame ich v chladničke alebo v pivnici , nanajvýš však 1,5 mesiaca.
Huby v slanom náleve
Tieto huby sú neuveriteľne voňavé a chutné.
Budete potrebovať :
1,5 kg húb podľa zberu
1 l vody
2 lyžice soli
3 – 5 bobkových listov
1 hlavu cesnaku
nové korenie a klinčeky podľa chuti
Do hrnca si dáme vodu, pridáme soľ, pretlačené strúčiky cesnaku, bobkový list , nové korenie a klinčeky.. Vodu rozvaríme.
Medzitým si huby očistíme a podľa veľkosti nakrájame..(môžu byť aj celé..)
huby vložíme do vody a podusíme potom pod pokrievkou 15 – 20 minút na miernom ohni.
Huby potom preložíme do uzatvárateľných pohárikov , zalejeme slaným nálevom v ktorom sme ich varili a zaviečkujeme..
Potom ich otočíme hore dnom , prikryjeme dekou a necháme pomaly vychladnúť.
Skladujeme ich na suchom chladnom a tmavom mieste.
Huby v kyslom náleve
Potrebujeme:
Huby – 1 kg;
Soľ – 2 lyžičky;
Ocot – 8 lyžičiek;
Voda – 1/2 l.
Huby, ak je to žiaduce, umyte, očistite a nakrájajte. Vložte ich do hrnca, podlejte dostatočným množstvom vody a rozvarte ich.
Keď sa huby začnú variť posolíme ich a dusíme asi 20 minút.
Vodu na nálev privedieme osobitne do varu. Nalejte ocot a soľ po minúte odstavte z ohňa.
Huby poukladajte do vopred vysterilizovaných nádob a zalejte vriacim nálevom. poháriky potom sterilizujte 15 minút. Nechajte v hrnci kým úplne nevychladnú. Tento polotovar sa dá použiť na prípravu hlavných jedál, polievok a širokej škály občerstvenia.