Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šalotka: nenápadná hviezda kuchyne, ktorá prekvapí jemnosťou

Šalotka: nenápadná hviezda kuchyne, ktorá prekvapí jemnosťou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šalotka: nenápadná hviezda kuchyne, ktorá prekvapí jemnosťou Foto: depositphotos.com
reklama:

Na prvý pohľad pôsobí nenápadne. Malá, štíhla cibuľka s jemnou šupkou.

No kto ju začne používať pri varení, rýchlo zistí, že šalotka dokáže jedlu dodať pôvab, ktorý obyčajná cibuľa jednoducho nezvláda. Neštípe, nekradne pozornosť ostatným chutiam a ochotne sa prispôsobí každému pokrmu.

Odkiaľ prišla a prečo si ju treba všímať

Hoci jej korene siahajú do Ázie, dnes je rovnako doma aj u nás. Nájdeme ju v obchodoch, ale ľahko si ju dopestujeme i na záhrade. Keď ju prerežeme, cítiť nádych sladkosti a jemné cesnakové tóny. Práve vďaka tomu ju milujú tí, čo pri varení hľadajú vyvážené chute.

Zdravotná výbava šalotky

Okrem výbornej chuti sa môže pochváliť aj slušnou zásobou antioxidantov. Tie prispievajú k správnemu fungovaniu srdca a mozgu a môžu brzdiť rast škodlivých buniek v tele. Podobne ako príbuzná cibuľa pomáha pri infekciách a chorobách, takže ju rozhodne oplatí zaradiť do bežného jedla.

Ideálny základ pre polievky

Ak robíme polievku a nechceme, aby nám cibuľa prehlušila jemné chute, šalotka je výbornou voľbou. Nadrobno nakrájaná a krátko opražená na masle vytvorí voňavý základ. Dobre sa hodí do krémových polievok, zeleninových vývarov aj jemných variantov s chřestom či strukovinami.

Omáčky, ktoré hladia chuťové poháriky

Keď sa šalotka pustí do varenia v omáčke, odvedie hotové kúzlo. Postupne sa rozvarí takmer do neviditeľná a zanechá po sebe hladkú, súdržnú konzistenciu. Na rovnaký efekt by sme pri obyčajnej cibuli čakali omnoho dlhšie, a aj tak by nebola taká jemná.

Spoločníčka k mäsu

Mať na tanieri karamelizovanú šalotku znamená pridať jedlu elegantnú sladkastú bodku. Rýchlo sa pripraví, skvele sa je a pri mäse vyzerá ako z gurmánskeho magazínu. V lete môže skončiť aj na grile, kde získa ešte výraznejší charakter.

Nezabúdajme ani na studenú kuchyňu

Syrová šalotka dokáže príjemne osviežiť šaláty, nátierky i malé chuťovky. Treba však rátať s tým, že má rovnaké nadúvacie schopnosti ako klasická cibuľa. Využiť vieme aj jej zelenú časť, ktorá môže nahradiť pažítku a jedlo si pekne dozdobí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.