- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Šalotka: nenápadná hviezda kuchyne, ktorá prekvapí jemnosťou
Šalotka: nenápadná hviezda kuchyne, ktorá prekvapí jemnosťou
Na prvý pohľad pôsobí nenápadne. Malá, štíhla cibuľka s jemnou šupkou.
No kto ju začne používať pri varení, rýchlo zistí, že šalotka dokáže jedlu dodať pôvab, ktorý obyčajná cibuľa jednoducho nezvláda. Neštípe, nekradne pozornosť ostatným chutiam a ochotne sa prispôsobí každému pokrmu.
Odkiaľ prišla a prečo si ju treba všímať
Hoci jej korene siahajú do Ázie, dnes je rovnako doma aj u nás. Nájdeme ju v obchodoch, ale ľahko si ju dopestujeme i na záhrade. Keď ju prerežeme, cítiť nádych sladkosti a jemné cesnakové tóny. Práve vďaka tomu ju milujú tí, čo pri varení hľadajú vyvážené chute.
Zdravotná výbava šalotky
Okrem výbornej chuti sa môže pochváliť aj slušnou zásobou antioxidantov. Tie prispievajú k správnemu fungovaniu srdca a mozgu a môžu brzdiť rast škodlivých buniek v tele. Podobne ako príbuzná cibuľa pomáha pri infekciách a chorobách, takže ju rozhodne oplatí zaradiť do bežného jedla.
Ideálny základ pre polievky
Ak robíme polievku a nechceme, aby nám cibuľa prehlušila jemné chute, šalotka je výbornou voľbou. Nadrobno nakrájaná a krátko opražená na masle vytvorí voňavý základ. Dobre sa hodí do krémových polievok, zeleninových vývarov aj jemných variantov s chřestom či strukovinami.
Omáčky, ktoré hladia chuťové poháriky
Keď sa šalotka pustí do varenia v omáčke, odvedie hotové kúzlo. Postupne sa rozvarí takmer do neviditeľná a zanechá po sebe hladkú, súdržnú konzistenciu. Na rovnaký efekt by sme pri obyčajnej cibuli čakali omnoho dlhšie, a aj tak by nebola taká jemná.
Spoločníčka k mäsu
Mať na tanieri karamelizovanú šalotku znamená pridať jedlu elegantnú sladkastú bodku. Rýchlo sa pripraví, skvele sa je a pri mäse vyzerá ako z gurmánskeho magazínu. V lete môže skončiť aj na grile, kde získa ešte výraznejší charakter.
Nezabúdajme ani na studenú kuchyňu
Syrová šalotka dokáže príjemne osviežiť šaláty, nátierky i malé chuťovky. Treba však rátať s tým, že má rovnaké nadúvacie schopnosti ako klasická cibuľa. Využiť vieme aj jej zelenú časť, ktorá môže nahradiť pažítku a jedlo si pekne dozdobí.
