Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Segedínsky guláš: Tradičný recept, ktorý zahreje žalúdok aj dušu

Segedínsky guláš: Tradičný recept, ktorý zahreje žalúdok aj dušu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Segedínsky guláš: Tradičný recept, ktorý zahreje žalúdok aj dušu Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte sýte a chutné jedlo, ktoré sa hodí na víkendový obed či rodinné posedenie, segedínsky guláš je stávkou na istotu. Kombinácia šťavnatého bravčového mäsa, kyslej kapusty a smotany vytvára pokrm, ktorý zasýti a zahreje – presne to, čo potrebujete počas chladnejších dní.

Odkiaľ segedín vlastne pochádza?

Napriek tomu, že názov evokuje maďarské mesto Szeged, v samotnom Maďarsku by ste tento konkrétny typ gulášu hľadali len ťažko. Legenda hovorí, že vznikol úplnou náhodou v 19. storočí, keď dvaja známi literáti – Székely a Petőfi – obedovali v budapeštianskej krčme. V ponuke zostali len zvyšky kyslej kapusty a bravčového perkeltu, ktoré sa spojili do jedného jedla. Výsledok ich nadchol natoľko, že si ho neskôr pýtali znovu – pod názvom „Székelyovo kapustové jedlo“. Odtiaľ sa postupne rozšíril ďalej a stal sa obľúbeným najmä v strednej Európe.

Prečo si segedín obľúbili aj Slováci?

Slovenské kuchyne si segedín adoptovali ako klasiku. Jeho výrazná chuť, jemne kyslastý tón kapusty a krémová konzistencia ho robia ideálnym hlavným chodom. Navyše, ide o jedlo, ktoré sa pripravuje v jednej nádobe a chutí ešte lepšie na druhý deň.

Ktoré mäso zvoliť?

Základom dobrého segedínu je vhodný výber mäsa. Ideálne je siahnuť po časti bravčového, ktorá má prirodzený obsah tuku – ten totiž počas varenia dodá šťavnatosť aj chuť.

Odporúčané druhy:

  • Bravčové plece (pliecko) – výborný pomer tuku a mäsa,

  • Bravčový bôčik – mastnejší, vhodný pre tých, čo majú radi intenzívnejšiu chuť,

  • Krkovička – jemná a veľmi šťavnatá, vhodná aj na dlhé dusenie.

Segedínsky guláš krok za krokom

Ingrediencie na 6 až 8 porcií:

  • 1 kg bravčového mäsa (napr. plece alebo stehno)

  • 2 balenia kyslej kapusty

  • 2 väčšie cibule

  • 250 ml kyslej smotany

  • 2 lyžice mletej sladkej papriky

  • bobkový list, celé nové korenie

  • soľ podľa chuti

  • 1 lyžica hladkej múky

  • cca 200 ml mlieka

  • olej na opekanie

Postup prípravy:

  1. Mäso umyte a nakrájajte na kocky strednej veľkosti.

  2. V hrnci rozohrejte olej a orestujte najemno nakrájanú cibuľu do zlatista.

  3. Pridajte mäso, okoreňte sladkou paprikou a krátko orestujte, aby sa zatiahlo.

  4. Podlejte trochou vody a nechajte pomaly dusiť, kým mäso nezmäkne (cca 45 minút).

  5. Medzitým kapustu mierne pokrájajte a pridajte ju spolu s nálevom do hrnca. Dochuťte soľou, bobkovým listom a novým korením.

  6. V mlieku rozmiešajte múku a vlejte do guláša, aby sa mierne zahustil. Nechajte spolu prevrieť.

  7. Nakoniec vmiešajte kyslú smotanu, premiešajte a odstavte z ohňa.

S čím segedín podávať?

Najčastejšie sa segedínsky guláš servíruje s klasickou kysnotou knedľou, ale výborne chutí aj s chlebom. A ak si k tomu doprajete pohár dobre vychladeného piva, máte o dokonalý obed postarané.

Tento jedinečný guláš sa hodí nielen na víkend, ale aj na oslavy či rodinné stretnutia. Vďaka jednoduchosti prípravy a plnej chuti sa stal stálicou v mnohých domácnostiach. Ak ho pripravíte raz, určite sa stane stálicou aj vo vašom jedálnom lístku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.