Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Segedínsky guláš: Tradičný recept, ktorý zahreje žalúdok aj dušu

Segedínsky guláš: Tradičný recept, ktorý zahreje žalúdok aj dušu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Segedínsky guláš: Tradičný recept, ktorý zahreje žalúdok aj dušu Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte sýte a chutné jedlo, ktoré sa hodí na víkendový obed či rodinné posedenie, segedínsky guláš je stávkou na istotu. Kombinácia šťavnatého bravčového mäsa, kyslej kapusty a smotany vytvára pokrm, ktorý zasýti a zahreje – presne to, čo potrebujete počas chladnejších dní.

Odkiaľ segedín vlastne pochádza?

Napriek tomu, že názov evokuje maďarské mesto Szeged, v samotnom Maďarsku by ste tento konkrétny typ gulášu hľadali len ťažko. Legenda hovorí, že vznikol úplnou náhodou v 19. storočí, keď dvaja známi literáti – Székely a Petőfi – obedovali v budapeštianskej krčme. V ponuke zostali len zvyšky kyslej kapusty a bravčového perkeltu, ktoré sa spojili do jedného jedla. Výsledok ich nadchol natoľko, že si ho neskôr pýtali znovu – pod názvom „Székelyovo kapustové jedlo“. Odtiaľ sa postupne rozšíril ďalej a stal sa obľúbeným najmä v strednej Európe.

Prečo si segedín obľúbili aj Slováci?

Slovenské kuchyne si segedín adoptovali ako klasiku. Jeho výrazná chuť, jemne kyslastý tón kapusty a krémová konzistencia ho robia ideálnym hlavným chodom. Navyše, ide o jedlo, ktoré sa pripravuje v jednej nádobe a chutí ešte lepšie na druhý deň.

Ktoré mäso zvoliť?

Základom dobrého segedínu je vhodný výber mäsa. Ideálne je siahnuť po časti bravčového, ktorá má prirodzený obsah tuku – ten totiž počas varenia dodá šťavnatosť aj chuť.

Odporúčané druhy:

  • Bravčové plece (pliecko) – výborný pomer tuku a mäsa,

  • Bravčový bôčik – mastnejší, vhodný pre tých, čo majú radi intenzívnejšiu chuť,

  • Krkovička – jemná a veľmi šťavnatá, vhodná aj na dlhé dusenie.

Segedínsky guláš krok za krokom

Ingrediencie na 6 až 8 porcií:

  • 1 kg bravčového mäsa (napr. plece alebo stehno)

  • 2 balenia kyslej kapusty

  • 2 väčšie cibule

  • 250 ml kyslej smotany

  • 2 lyžice mletej sladkej papriky

  • bobkový list, celé nové korenie

  • soľ podľa chuti

  • 1 lyžica hladkej múky

  • cca 200 ml mlieka

  • olej na opekanie

Postup prípravy:

  1. Mäso umyte a nakrájajte na kocky strednej veľkosti.

  2. V hrnci rozohrejte olej a orestujte najemno nakrájanú cibuľu do zlatista.

  3. Pridajte mäso, okoreňte sladkou paprikou a krátko orestujte, aby sa zatiahlo.

  4. Podlejte trochou vody a nechajte pomaly dusiť, kým mäso nezmäkne (cca 45 minút).

  5. Medzitým kapustu mierne pokrájajte a pridajte ju spolu s nálevom do hrnca. Dochuťte soľou, bobkovým listom a novým korením.

  6. V mlieku rozmiešajte múku a vlejte do guláša, aby sa mierne zahustil. Nechajte spolu prevrieť.

  7. Nakoniec vmiešajte kyslú smotanu, premiešajte a odstavte z ohňa.

S čím segedín podávať?

Najčastejšie sa segedínsky guláš servíruje s klasickou kysnotou knedľou, ale výborne chutí aj s chlebom. A ak si k tomu doprajete pohár dobre vychladeného piva, máte o dokonalý obed postarané.

Tento jedinečný guláš sa hodí nielen na víkend, ale aj na oslavy či rodinné stretnutia. Vďaka jednoduchosti prípravy a plnej chuti sa stal stálicou v mnohých domácnostiach. Ak ho pripravíte raz, určite sa stane stálicou aj vo vašom jedálnom lístku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.