Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sekaná sviečková: blesková „slávnostná“ omáčka pre zaneprázdnené gazdinky

Sviečková na smotane
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sviečková na smotane Foto: depositphotos.com
reklama:

Sekaná sviečková je skvelý kompromis pre dni, keď máte chuť na poctivú sviečkovú omáčku, ale nemáte čas stáť pol dňa pri hrncoch a piecť drahý hovädzí kus mäsa. Využíva klasický základ na sviečkovú, iba namiesto celého kusu hovädzieho mäsa vstupuje na scénu sekaná pečienka z mletého mäsa. Výsledok? Plný tanier chuti, ktorý zmizne zo stola skôr, než stihnete omáčku dopiť šľahačkou.

Prečo sa oplatí vedieť pripraviť sviečkovú omáčku

Sviečková omáčka patrí k ikonickým jedlám stredoeurópskej kuchyne. Pre mnohých turistov je to jedno z prvých jedál, ktoré si u nás musia ochutnať – a často si ju zapamätajú na celý život.

Tradične sa pripravuje z kvalitného hovädzieho mäsa – nemusí ísť len o pravú sviečkovú, výborná je aj z hovädzej kýty, kvetovej špičky či dokonca zo zveriny, napríklad zo srnčieho alebo dančieho mäsa. Práve druh mäsa dal omáčke názov – pôvodne išlo o sviečkovú pečienku na smotane.

Keď však bojujete s časom, rozpočtom alebo len nechcete riešiť dlhé pečenie hovädzieho, príde na rad šikovný trik – sviečková omáčka pripravená spolu so sekanou.

Trochu histórie: sekaná pečienka aj sviečková omáčka

Sekaná – starý známy pokrm z mletého mäsa

Sekaná pečienka je u nás zakorenená už od stredoveku. V minulosti išlo dokonca o pomerne luxusné jedlo, pretože sa pripravovala z kvalitnejších častí – napríklad z kýty či sviečkovej, ktoré sa jednoducho nadrobno posekali.

Postupne sa však do sekaných začali spracovávať aj rôzne zvyšky mäsa – kúsky z bôčika, orezané časti z rebier a podobne. Aby mala sekaná dobrú konzistenciu a chuť, pridávali sa do nej vajcia, strúhanka, cibuľa, cesnak a klasické korenie: soľ, čierne korenie, rasca a majorán.

Dnes je sekaná jedlom, ktoré pozná takmer každý – dá sa pripraviť z rôznych druhov mäsa, či už bravčového, hovädzieho alebo ich zmesi, a výborne sa hodí aj ako základ k omáčkam – presne ako v tomto recepte.

Rýchla verzia so sekanou: ten istý šmrnc, menej práce

V tejto verzii sa tradičný postup zjednodušuje: zelenina na sviečkovú sa pečie rovno spolu so sekanou, vďaka čomu získate bohatú chuť omáčky aj bez dlhého pečenia hovädzieho mäsa. Výhodou je aj to, že všetko pripravujete v jednom pekáči.

Nižšie nájdete podrobný postup – najskôr sa pripraví mäsová zmes na sekanú, potom zeleninový základ na sviečkovú, všetko sa spolu upečie a nakoniec sa z výpeku a zeleniny vytvorí krémová omáčka.

Ako pripraviť mäso na sekanú sviečkovú

Ingrediencie na sekanú:

  • 1 kg mletého bravčového pliecka

  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky

  • 2 čajové lyžičky korenia na mleté mäso

  • ½ čajovej lyžičky rasce

  • štipka mletého čierneho korenia

  • soľ podľa chuti

  • 2 celé surové vajcia

  • 2 strúčiky cesnaku (rozpučené alebo pretlačené)

  • 1 menšia cibuľa (najemno nakrájaná)

  • 2 lyžice strúhanky

Postup:

  1. Mleté bravčové pliecko dajte do misy.

  2. Prisypte majorán, korenie na mleté mäso, rascu, čierne korenie a soľ.

  3. Pridajte vajcia, rozpučený cesnak, najemno nasekanú cibuľu a strúhanku.

  4. Všetko dôkladne premiešajte – najlepšie rukami, aby sa zložky dobre spojili a zmes mala súdržnú štruktúru.

  5. Z mäsovej hmoty vytvarujte väčší bochník – šišku a položte ju do pekáča.

Ak chcete, môžete časť bravčového mäsa nahradiť hovädzím – sekaná bude mať výraznejšiu chuť, ale stále zostane šťavnatá.

Zeleninový základ na sviečkovú omáčku

Čo budete potrebovať:

  • 1 väčšiu cibuľu

  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru

  • zeleninovú zmes na sviečkovú – buď mrazenú, alebo čerstvú:

    • mrkva

    • zeler

    • petržlen

  • trochu oleja na restovanie

  • 1 citrón (niekoľko plátkov)

  • pár vetvičiek čerstvého tymianu

  • 4–5 lístkov bobkového listu

  • 5 guličiek nového korenia

  • 5 guličiek čierneho korenia

  • vývar alebo voda na podliatie

Postup prípravy:

  1. Na panvici rozohrejte trochu oleja.

  2. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a prisypte kryštálový cukor. Restujte, kým cibuľa nezosklovatie a cukor sa nerozpustí a nezačne karamelizovať.

  3. Potom pridajte zeleninovú zmes – buď mrazenú, alebo čerstvú koreňovú zeleninu nakrájanú na menšie kúsky. Zeleninu poriadne orestujte, aby získala chuť a mierne sa zatiahla.

  4. Takto pripravenú zeleninu rozložte okolo sekané v pekáči.

  5. Pridajte plátky citróna, vetvičky tymianu, bobkový list, nové korenie a čierne korenie.

  6. Všetko podlejte trochou vývaru alebo vody – len toľko, aby sa zelenina nepripálila a mala z čoho vytvoriť šťavu.

Pekáč vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 1 hodinu. Počas pečenia môžete podľa potreby ešte trochu podliať, aby sa zelenina nepripálila a omáčka mala dostatok základu.

Dokončenie omáčky zo zeleniny a výpeku

Keď je sekaná upečená, opatrne ju vyberte z pekáča a nechajte chvíľu odpočinúť. Medzitým sa môžete pustiť do omáčky.

Postup:

  1. Zo zeleniny v pekáči vyberte všetky kúsky korenia – bobkové listy, celé guličky korenia aj tymianové vetvičky.

  2. Zeleninu spolu so šťavou a výpekom prelejte do hrnca alebo vyššej nádoby vhodnej na mixovanie.

  3. Tyčovým mixérom všetko rozmixujte dohladka. Ak chcete extra jemnú omáčku, môžete ju následne ešte prepasírovať cez sitko.

  4. Rozmixovanú omáčku dajte na sporák, priveďte k varu a podľa chuti ešte dolaďte – soľou, štipkou cukru či kvapkou citrónovej šťavy (ak máte radi výraznejšiu chuť).

  5. Prilejte 200 ml 30 % smotany na šľahanie a omáčku nechajte krátko povariť, aby sa všetko spojilo a zahustilo.

Ak sa vám bude zdať omáčka príliš hustá, môžete ju jemne zriediť trochou vývaru alebo vody. Naopak, ak je príliš riedka, nechajte ju ešte chvíľu jemne bublať bez pokrievky.

Servírovanie: ako na „plnú“ sekanú sviečkovú

Teraz už stačí len nakrájať sekanú na plátky, pripraviť knedľu a pekne naservírovať.

Na tanier položte:

  • plátky sekané,

  • poriadnu porciu sviečkovej omáčky,

  • domácu alebo kupovanú knedľu,

  • lyžicu brusnicového kompótu alebo džemu,

  • tenký plátok citróna,

  • a trochu vyšľahanej šľahačky.

Kombinácia mäsa, omáčky, brusníc, citróna a šľahačky sa môže na prvý pohľad zdať netradičná, ale práve tento kontrast sladkého, kyslého a smotanového robí sviečkovú tak nezameniteľnou.

Tip na záver

Sekaná sviečková je ideálna, keď:

  • čakáte návštevu, ale nemáte čas na dlhé varenie,

  • chcete „slávnostný“ obed aj v bežný pracovný deň,

  • potrebujete nasýtiť rodinu rýchlo, ale nechcete robiť kompromisy v chuti.

Zvyšky sekanej aj omáčky sa dajú dobre zohriať na druhý deň – často chutia ešte lepšie, keď sa všetky chute prepoja. Omáčku môžete aj zamraziť a nabudúce len doplniť čerstvé mäso.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.