
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Šípky: Skrytý dar prírody s liečivou silou
Šípky: Skrytý dar prírody s liečivou silou

Na prvý pohľad pôsobia nenápadne – malé červené či oranžové plody, ktoré sa blyštia v jesennom lese alebo pri okrajoch lúk. No šípky, plody šípovej ruže, sú skutočným pokladom. Ľudia si ich vážia už celé stáročia nielen pre krásu kríka, ale najmä pre ich schopnosť posilniť zdravie.
Šípková ruža je divoko rastúci ker, ktorý dorastá až do troch metrov. Jej konáre sú pokryté pichliačmi a počas mája a júna ich zdobia jemné kvety bielej či ružovej farby. Na jeseň, keď sa z kvetov vytvoria šípky, prichádza najlepšie obdobie na ich zber. Prechádzka s košíkom v rukách sa tak môže zmeniť na cenný zber zdraviu prospešných plodov.
Šípky v minulosti a ľudovom liečiteľstve
Liečivá sila šípok bola známa už starovekým civilizáciám. Gréci a Rimania ich využívali pri rôznych zdravotných ťažkostiach a v časoch, keď chýbali moderné lieky, sa stali dôležitou súčasťou domácich receptov proti nachladnutiu či oslabenej imunite.
Tradičná čínska medicína používala šípkové toniká na posilnenie vitality a obnovu rovnováhy v tele.
Významnú úlohu zohrali aj počas druhej svetovej vojny. Keď sa v Európe citrusy stali nedostatkovým tovarom, šípky nahradili hlavný zdroj vitamínu C. Británia dokonca organizovala celonárodný zber, aby obyvatelia mali dostatok „céčka“, ktoré chránilo pred skorbutom a podporovalo odolnosť organizmu.
Nutričná sila ukrytá v šípkach
Tieto drobné plody sú právom označované za superpotravinu. V ich dužine sa skrýva bohatstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov:
-
Vitamín C – obsahujú ho mnohonásobne viac než citrusy, čo z nich robí silnú zbraň proti nachladnutiu.
-
Vitamín A – nevyhnutný pre dobrý zrak, zdravú pokožku a silný imunitný systém.
-
Ďalšie vitamíny (B, E, K) – prispievajú k správnemu metabolizmu, regenerácii buniek a zdravej zrážanlivosti krvi.
-
Minerály – vápnik, železo, horčík či draslík podporujú kosti, tvorbu krvi a činnosť nervov a svalov.
-
Antioxidanty – flavonoidy a polyfenoly chránia bunky pred oxidačným stresom. Zaujímavosťou je, že plody z vyšších polôh obsahujú týchto látok ešte viac.
Prečo zaradiť šípky do jedálnička?
Ich účinky na zdravie sú skutočne rozmanité:
-
Podpora kĺbov – pravidelná konzumácia môže zmierniť zápaly a bolesti spôsobené artritídou.
-
Krajšia pleť – šípkový olej patrí medzi obľúbené prírodné kozmetické produkty. Hydratuje, regeneruje a spomaľuje tvorbu vrások.
-
Lepšie trávenie – vláknina a mierne preháňavé účinky pomáhajú pri zápche. Výskumy navyše ukazujú, že extrakty zo šípok podporujú spaľovanie tukov.
-
Zdravé srdce – antioxidanty a flavonoidy napomáhajú udržiavať zdravú hladinu cholesterolu a dobrý krvný obeh.
Ako a kedy ich zbierať?
Najlepšie obdobie je jeseň – od septembra do novembra, keď majú šípky sýtu červenú až oranžovú farbu. Pri zbere sa vyhýbajte miestam blízko ciest či znečistených oblastí, aby plody neobsahovali škodlivé látky.
Použiť ich môžete čerstvé, alebo si ich nasušiť na zimu. Sušenie pri miernej teplote (okolo 40 °C) zabezpečí, že si zachovajú maximum živín. V suchu a tme vydržia niekoľko mesiacov.
Nápady na využitie šípok v kuchyni
Tieto plody sú nielen zdravé, ale aj chutné.
-
Čaj zo šípok: stačí ich zaliať horúcou vodou a nechať lúhovať.
-
Džem: po odstránení semien sa dužina povarí, rozmixuje a zavára s cukrom – výsledkom je sladká vitamínová bomba.
-
Omáčka: tradičná šípková omáčka je lahodným doplnkom k divine či iným druhom mäsa.
Šípky sú dôkazom, že príroda ponúka liek i pochúťku v jednom. Nenápadné plody pri ceste môžu obohatiť jedálniček, posilniť telo a stať sa nečakaným spestrením kuchyne aj domácej lekárničky.