Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Šišky, fánky alebo pampúchy – fašiangové dobroty ako od babičky

Sisky.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Kulito

K fašiangom, ktoré predchádzajú 40 dňovému pôstu nepochybne patria nielen masky a veselice alebo aj množstvo jedla. Veď čas pred veľkým postením si treba poriadne užiť. Viete, ako pripraviť originálne jedlá, ktorá nemohli v minulosti chýbať počas fašiangov snáď v každej slovenskej domácnosti?

Šišky alebo nepísaná fašiangová klasika

Vyprážané šišky sú známe v rámci celého Slovenska a pre mnohých predstavujú synonymum tradičnej fašiangovej pochúťky. V minulosti doslova platilo, že čo iný kút Slovenska, to niečím iný recept na šišky, aj keď podstava bola vždy rovnaká. A podobne to je aj dnes. Niekto robí šišky aj s Pribináčikom alebo tvarohom a niekto uprednostňuje klasiku. My sme pre vás vybrali recept na tradičné kysnuté šišky s droždím.

Na prípravu klasických šišiek budete potrebovať:

  • 1 kg hladká múka
  • 50 g droždie (môže byť aj sušené)
  • 50 g maslo
  • 50 g kryštálový cukor
  • 600 ml mlieko
  • 2 PL rum
  • 3 ks vajce
  • 1 liter olej na vyprážanie (v minulosti sa používala bravčová masť – menej sa prepaľuje)
  • 300 g lekvár

Príprava cesta na šišky je nenáročná a zvládne ju aj začínajúca gazdinka. Ako prvé si pripravíme kvások ( mlieko + droždie). Keď vykysne pridáme cukor, maslo, rum, vajíčka, múku a vlažné mlieko podľa potreby. Vypracujeme ľahké, nie príliš husté cesto a necháme ho vykysnúť na teplom mieste.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 cm a vykrajujeme z neho krúžky podľa želanej veľkosti šišiek (netreba zabudnúť, že pri pečení ešte nakysnú). Do stredu každej šišky urobíme jamku a dáme piecť do rozpáleného oleja.

Hotové šišky posypeme práškovým cukrom a dierky naplníme lekvárom.

Božie milosti, fánky, poznajú nielen na Záhorí

Hoci sú fánky o niečo menej známe než šišky, aj ony v minulosti sprevádzali tradičné fašiangové zábavy. Pripravujú sa podobne ako šišky – vyprážaním. Hlavný rozdiel medzi fánkami a šiškami predstavuje ich tvar. Fánky sú obdĺžnikového, prípadne trojuholníkového tvaru. Na rozdiel od šišiek sa hotové fánky neplnia lekvárom, ale len sa obalia v cukre.

  • 400 g múka polohrubá
  • 1 KL soľ
  • 4 PL maslo
  • 2 ks žĺtky
  • 1 PL cukor kryštálový
  • 1/2 bal. prášok do pečiva
  • 2 PL rum
  • 200 ml smotana kyslá (ideálne 30 %, nájdete napríklad v aktuálnom Lidl letáku)
  • 1 liter olej na vyprážanie

V miske si zmiešame všetky suché suroviny – múku, soľ, kryštálový cukor a prášok do pečiva. Pridáme postrúhané maslo, žĺtky, rum, smotanu a vypracujeme silnejšie cesto, ktoré necháme približne hodinu kysnúť.

Cesto rozvaľkáme na približne 0,5 cm a tvarujeme z neho obdĺžniky alebo trojuholníky, pričom do každého vyrežeme v strede nožíkom dieru. Pečieme v rozpálenom oleji.

Hotové fánky obalíme v cukre a môžeme podávať.

Fanky.jpg
Foto: Kulito

Pampúchy, kreple alebo herouki

Viete, čo sú to pampúchy? Nie je to nič iné, ako staré známe šišky. Tak, ako mali šišky v rôznych kútoch Slovenska rôzne recepty, mali aj rôzne názvy. Najmä u starších generácií sa preto bežne stretávame s fašiangovými dobrotami s tajomnými názvami ako sú už spomínané pampúchy, pampúšiky, chraple, grapne, kreple, fulanki, milostki či herouki.

Nech už vám na tanieri pristane ktorýkoľvek z uvedených koláčov, vždy pôjde o obdobu známych vyprážaných šišiek s lekvárom. A to či už z kysnutého cesta alebo z cesta s využitím kypriacich prostriedkov.

Najčastejšie sa šišky zvyknú podávať s marhuľovým džemom, no v niektorých oblastiach Slovenska sa zdobia aj sladkou penou z vaječných bielkov.

Tak, ako majú rôzne názvy šišky, s rôznym označením sa stretávame aj pri fánkach. Kým na Záhorí sú známe pod názvom Božie milosti, v okolí Heľpy vám ponúknu tzv. grapne.

Fašiangové obdobie bolo v minulosti u nás spojené s množstvom tradícií. Hoci najmä v mestských oblastiach sa od nich dnes postupne upúšťa, tradičné fašiangové jedlá ulahodia mlsným jazýčkom aj dnes. Tak prečo si nedopriať dobroty ako od babičky?

Informačný servis

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.