- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Šišky, fánky alebo pampúchy – fašiangové dobroty ako od babičky
Šišky, fánky alebo pampúchy – fašiangové dobroty ako od babičky
K fašiangom, ktoré predchádzajú 40 dňovému pôstu nepochybne patria nielen masky a veselice alebo aj množstvo jedla. Veď čas pred veľkým postením si treba poriadne užiť. Viete, ako pripraviť originálne jedlá, ktorá nemohli v minulosti chýbať počas fašiangov snáď v každej slovenskej domácnosti?
Šišky alebo nepísaná fašiangová klasika
Vyprážané šišky sú známe v rámci celého Slovenska a pre mnohých predstavujú synonymum tradičnej fašiangovej pochúťky. V minulosti doslova platilo, že čo iný kút Slovenska, to niečím iný recept na šišky, aj keď podstava bola vždy rovnaká. A podobne to je aj dnes. Niekto robí šišky aj s Pribináčikom alebo tvarohom a niekto uprednostňuje klasiku. My sme pre vás vybrali recept na tradičné kysnuté šišky s droždím.
Na prípravu klasických šišiek budete potrebovať:
- 1 kg hladká múka
- 50 g droždie (môže byť aj sušené)
- 50 g maslo
- 50 g kryštálový cukor
- 600 ml mlieko
- 2 PL rum
- 3 ks vajce
- 1 liter olej na vyprážanie (v minulosti sa používala bravčová masť – menej sa prepaľuje)
- 300 g lekvár
Príprava cesta na šišky je nenáročná a zvládne ju aj začínajúca gazdinka. Ako prvé si pripravíme kvások ( mlieko + droždie). Keď vykysne pridáme cukor, maslo, rum, vajíčka, múku a vlažné mlieko podľa potreby. Vypracujeme ľahké, nie príliš husté cesto a necháme ho vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 cm a vykrajujeme z neho krúžky podľa želanej veľkosti šišiek (netreba zabudnúť, že pri pečení ešte nakysnú). Do stredu každej šišky urobíme jamku a dáme piecť do rozpáleného oleja.
Hotové šišky posypeme práškovým cukrom a dierky naplníme lekvárom.
Božie milosti, fánky, poznajú nielen na Záhorí
Hoci sú fánky o niečo menej známe než šišky, aj ony v minulosti sprevádzali tradičné fašiangové zábavy. Pripravujú sa podobne ako šišky – vyprážaním. Hlavný rozdiel medzi fánkami a šiškami predstavuje ich tvar. Fánky sú obdĺžnikového, prípadne trojuholníkového tvaru. Na rozdiel od šišiek sa hotové fánky neplnia lekvárom, ale len sa obalia v cukre.
- 400 g múka polohrubá
- 1 KL soľ
- 4 PL maslo
- 2 ks žĺtky
- 1 PL cukor kryštálový
- 1/2 bal. prášok do pečiva
- 2 PL rum
- 200 ml smotana kyslá (ideálne 30 %, nájdete napríklad v aktuálnom Lidl letáku)
- 1 liter olej na vyprážanie
V miske si zmiešame všetky suché suroviny – múku, soľ, kryštálový cukor a prášok do pečiva. Pridáme postrúhané maslo, žĺtky, rum, smotanu a vypracujeme silnejšie cesto, ktoré necháme približne hodinu kysnúť.
Cesto rozvaľkáme na približne 0,5 cm a tvarujeme z neho obdĺžniky alebo trojuholníky, pričom do každého vyrežeme v strede nožíkom dieru. Pečieme v rozpálenom oleji.
Hotové fánky obalíme v cukre a môžeme podávať.
Pampúchy, kreple alebo herouki
Viete, čo sú to pampúchy? Nie je to nič iné, ako staré známe šišky. Tak, ako mali šišky v rôznych kútoch Slovenska rôzne recepty, mali aj rôzne názvy. Najmä u starších generácií sa preto bežne stretávame s fašiangovými dobrotami s tajomnými názvami ako sú už spomínané pampúchy, pampúšiky, chraple, grapne, kreple, fulanki, milostki či herouki.
Nech už vám na tanieri pristane ktorýkoľvek z uvedených koláčov, vždy pôjde o obdobu známych vyprážaných šišiek s lekvárom. A to či už z kysnutého cesta alebo z cesta s využitím kypriacich prostriedkov.
Najčastejšie sa šišky zvyknú podávať s marhuľovým džemom, no v niektorých oblastiach Slovenska sa zdobia aj sladkou penou z vaječných bielkov.
Tak, ako majú rôzne názvy šišky, s rôznym označením sa stretávame aj pri fánkach. Kým na Záhorí sú známe pod názvom Božie milosti, v okolí Heľpy vám ponúknu tzv. grapne.
Fašiangové obdobie bolo v minulosti u nás spojené s množstvom tradícií. Hoci najmä v mestských oblastiach sa od nich dnes postupne upúšťa, tradičné fašiangové jedlá ulahodia mlsným jazýčkom aj dnes. Tak prečo si nedopriať dobroty ako od babičky?
Informačný servis