- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Škola varenia : Úprava pokrmov
Škola varenia : Úprava pokrmov
reklama:
Z tepleného hľadiska rozlišujeme úpravu
- Studenú – príprava ovocných a zeleninových šalátov, rôznych krémov , pien a zmrzlín, studených pokrmov a mís na slávnostné príležitosti.
- Teplú – rôznymi spôsobmi tepelného spracovania , ako blanšírovním , varením, zaprávaním, dusením, pečením,vyprážaním, zapekaním, grilovaním.
Ďalšie členenie spôsobov môže byť:
- úprava potravín v surovom stave
- varenie (vo vode, v pare, blanšírvanie, sparovanie)
- dusenie
- pečenie
- vyprážanie
- dohotovovanie jedál
Varenie
je teplená úprava potravín v tekutine alebo v pare pri normálnom alebo zvýšenom tlaku.Pri varení v pre si jedlo okrem minimálnych strát vylúhovaním lepšie zachová svoju pôvodnú farbu ale aj chuťové vlastnosti.
Blanšírovaním
sa potraviny pred ďalším spracovaním prudko zalejú vriacou vodou.
Zaprávanie
Je príprava jemných pokrmov, ktoré sa najskôr varia , dusia a potom zahusťujú zápražkou.
Dusenie
tepelná úprava jedál v tekutine alebo v horúcej pare.
Pečenie
Tepelná príprava jedál horúcim vzduchom.
Vyprážanie, restovanie
tepelná úprava jedál horúcim tukom..
Zapekanie
Pri zapekaní sa príprava pokrmu ukončí tepelnými procesmi v rúre.
Grilovanie
príprava jedál na ražni, grile otvorenom ohni.
reklama: