- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Škola varenia : Varíme čo a ako?
Škola varenia : Varíme čo a ako?
Dnes vám napíšeme pár viet o tom ako pripravujeme jedlá varením v pare,
blanšírovaním a sparovaním , ale najmä varením vo vode..
Varenie mäsa
Pri príprave mäsa varením treba vedieť či ho chceme podávať ako samostatné jedlo, alebo chceme získať silný vývar.
V prvom prípade vkladáme mäso do vriacej vody, aby sme obmedzili vylúhovaniu extraktívnych látok do vývaru.
V druhom prípade mäso vložíme do studenej vody a postupne zohrievame na teplotu varu na najmenšom plameni.
Varenie hydiny
tu platia rovnaké zásady či chceme získať silný vývar , vtedy dávame mäso do studenej vody.Vložením do vriacej vody získame šťavnatejšie mäso.
Zverinu
musíme pre vysoký obsah krvi pred varením spariť alebo zapiecť.Je vhodné použiť dobre odležané mäso.
Ryby
Varíme v okyslenom a okorenenom zeleninovom vývare.Porcie sladkovodných rýb varíme 10 – 15 minút.Výnimkou je kapor ktorého varíme asi 18 minút.Na varenie rakov používame zásadne živé raky dôkladne umyté v niekoľkých vodách.Varia sa 10 – 15 minút.
Varenie zeleniny
Pri varení zeleniny musíme dodržiavať pravidlá vďaka ktorým v nej uchováme čo najviac výživných látok a vitamínov.
Pokiaľ je to možné zeleninu varíme vcelku a nakrájame ju až po uvarení.
Pred vložením do vody vodu osoľte aby bola tvrdšia..Mäkká voda zvyšuje vylúhovanie.
Zeleninu ako je mrkva a petržlen varíme tak, aby ju voda zakrývala.Ostatné druhy zeleniny treba variť v dostatočnom množstve vody.
Ak chceme aby si zelenina zachovala farbu (cvikla, červená kapusta špargľa špenát) varíme ju s prísadou citrónovej šťavy, kyseliny citrónovej alebo octu.
Pridaním cukru zas zeleninu spevníme a ona si udrží svoj tvar.Kyslosť zas zachová vitamín C a soľ zníži stratu vápnika.
Vývar zo zeleniny použijeme na prípravu polievok, omáčok a štiav.
Varenie zemiakov
Je vhodné zistiť predtým ako ideme zemiaky variť o aký varný typ ide.Či sú vhodné na šaláty,do polievky či prívarku alebo na pyré.Varíme ich buď očistené alebo v šupe ale dobre umyté.Použijeme toľko vody, aby zemiaky boli ponorené.Zemiaky v šupe varíme 25 – 30 minút.
Varenie cestovín
Všetky druhy cestovín a múčnych jedál varíme v dostatočnom množstve vody..Voda musí vrieť a musí byť osolená. Dĺžke varenia zodpovedá druh cestoviny, prípadne hustota cesta.
Uvarené cestoviny opláchneme scedené vo vlažnej vode.Niektoré musíme omastiť aby sa nepolepili.
Varenie strukovín
Strukoviny najskôr preberieme a namočíme do studenej vody.Fazuľu , hrach, sóju namáčame na 8 – 10 hodín.Šošovicu na 2 – 4 hodiny.
Je dôležité aby strukoviny pri namáčaní boli v chlade aby nám neskysli.Na varenie používame tú istú vodu .
Vody by malo byť toľko aby boli strukoviny zaliate a dĺžka varenia závisí od druhu, veku a ich akosti.Strukoviny solíme až po dovarení, okrem sóje tá potrebuje pri varení aj soľ.