Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Škorica – hrejivá vôňa, ktorá rozvonia zimu aj kuchyňu

Škorica – hrejivá vôňa, ktorá rozvonia zimu aj kuchyňu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Škorica – hrejivá vôňa, ktorá rozvonia zimu aj kuchyňu Foto: depositphotos.com
reklama:

Len máloktoré korenie dokáže vytvoriť takú útulnú atmosféru ako škorica.

Jej sladkastá vôňa evokuje teplo domova a zimné večery pri šálke horúceho nápoja. Nie je však len symbolom Vianoc – svoje miesto má počas celej zimy, pretože nielen výborne chutí, ale aj zahrieva organizmus.

Kúsok histórie a pôvodu

Škorica, ktorú poznáme z koláčov a voňavých čajov, pochádza z vnútornej kôry stromu Cinnamomum verum, známeho ako pravý škoricovník. Tento vždyzelený strom pôvodne rastie na Srí Lanke. Jeho stonky sa zbierajú po dvoch rokoch rastu – vnútorná kôra sa následne suší v dlhých prúžkoch, ktoré sa pri sušení samé zvinú do známych voňavých tyčiniek.

Rozlišujeme dva hlavné druhy – pravú (cejlónsku) škoricu a kassiu, ktorú poznáme najčastejšie z obchodov. Cejlónska má svetlejšiu farbu, je jemná, krehká a chuťovo delikátnejšia. Kassia je tmavšia, tvrdšia a jej chuť je ostrejšia a výraznejšia.

Vôňa, ktorá zahreje

Z pohľadu ajurvédy je škorica korenie s hrejivým a upokojujúcim účinkom. Je ideálnou súčasťou zimného jedálnička – podporuje trávenie, prekrvuje telo a navodzuje pocit pohody.

Použiť ju môžete takmer všade:

  • do vareného vína či punču,
  • do dezertov, koláčov, polievok,
  • alebo ako súčasť slaných jedál – napríklad duseného mäsa či zeleninových zmesí.

Tyčinky škorice sa hodia do jedál, ktoré sa varia pomaly – počas varenia uvoľňujú arómu, a po dokončení sa vyberajú. Naopak, mletá škorica je ideálna do ciest, müsli, jogurtov či posypiek.

Ako na domáci škoricový čaj

Ak hľadáte nápoj, ktorý zahreje a zároveň podporí trávenie, skúste si pripraviť škoricový čaj.
Stačí jedna lyžička mletej škorice (asi 2,5 g) na hrnček horúcej vody (cca 235 ml). Nápoj premiešajte a nechajte pár minút lúhovať.

Ak uprednostňujete jemnejšiu chuť, použite celú tyčinku škorice, ktorú necháte vriacou vodou prejsť asi 10–15 minút. Hotový čaj môžete osladiť lyžičkou medu a dochutiť plátkom citróna. Podávať sa dá teplý aj studený – podľa nálady.

Sušienky, ktoré prevoňajú celý dom

Škorica sa neodmysliteľne spája aj s domácim pečením. Je dokonalá v koláčoch, štrúdliach aj sušienkach.

Ak chcete jednoduchý recept bez zdĺhavých príprav, rozvaľkajte lístkové cesto, potrite ho roztopeným maslom, posypte cukrom so škoricou a zrolujte. Potom len nakrájajte na kolieska, poukladajte na plech a pečte pri 180 °C do zlatista.

Takéto pečivo je voňavé, chrumkavé a vydrží aj niekoľko dní. Ak pridáte orechy, vznikne vám škoricovo-orechová variácia, ktorá má ešte bohatšiu chuť.

Korenie, ktoré sa nestratí ani v slaných jedlách

Málokto vie, že škorica sa výborne hodí aj do slaných pokrmov. V indickej kuchyni patrí medzi základné koreniny. Je súčasťou pikantných jedál, ako je kuracie alebo bravčové vindaloo, kde sa mieša s kurkumou, zázvorom, čiernym korením a rímskou rascou.

Obľúbeným pokrmom je aj jemnejšia kuracia tikka masala, ktorú môžete kúpiť hotovú alebo si ju pripraviť doma. Skvele chutí s tradičným chlebom naan.

Škorica si rozumie aj s rajčinami – jej prídavok zvýrazní chuť rajčinovej omáčky alebo iných zeleninových jedál.

Ak máte radi experimenty, vyskúšajte bravčové so škoricou a zeleninou – kombinácia s fazuľkami, paprikou, cuketou a rajčinami vytvára bohatú, mierne sladkastú chuť. Pridajte ešte bulharské korenie čubrica, v ktorom dominuje saturejka, a získate pokrm, ktorý vás zahreje aj v najchladnejší deň.

Na záver: škorica ako vôňa domova

Nech už ju použijete v čaji, sušienkach alebo omáčke, škorica má jedno spoločné – vždy prinesie teplo, vôňu a pohodu. Je to korenie, ktoré dokáže prepojiť chute sladké aj slané, a zároveň pripomenúť, že aj malé množstvo dokáže veľké veci.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.